Kinőhető a vesicoureteralis reflux (VUR)? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Gyermekem vesicoureteralis reflux (VUR) rendellenességgel született. Érdeklődnék, hogy van-e esély arra, hogy ez esetleg teljesen elmúlik, a gyerek kinőheti-e? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

A vesisoureterális reflux (röviden VUR) egy olyan rendelleneség, amikor vizeléskor nemcsak a húgycsövön, hanem a húgyvezetéken a vesékig is visszafolyik a vizelet.

Vesicoureteralis reflux

A vesicoureteralis reflux (VUR) a leggyakoribb húgyúti rendellenesség csecsemő- és gyermekkorban, amelynek talaján visszatérő húgyúti fertőzések alakulnak ki.
Bővebben a vesicoureteralis reflux (VUR)-ról

Hogy milyen mértékben jut fel a vizelet és milyen mértékű tágulatot okoz a vesében, 5 fokozatot különíthetünk el.

A vesicoureteralis reflux fokozatai

Az első három (kevésbé súlyos) fokozatot gyógyszeresen is lehet kezelni vizeletfertőtlenítővel illetve antibiotikummal, amelyek segítségével teljes gyógyulás érhető el.

Azonban a 3. fokozatú VUR esetében már előfordul, hogy az előbb említett gyógyszeres kezelés nem elegendő. Ilyenkor a húgyhólyagba adott speciális injekcióval lehet szűkíteni a húgyvezető szájadékát, és ezzel csökkentve a visszaármlást.

Ez a beavatkozás 1-2 napos kórházi kezelést igényel.

A 4. súlyossági fokozatú VUR-nál az előbbi injekciós kezelés még segíthet, de a 4. és főleg az 5. legsúlyosabb fokozatnál már hasat megnyitó műtétes beavatkozásra van szükség. Ilyenkor a húgyvezetéket egy másik helyen szájaztatják a hólyagba. Ezt követően is teljes gyógyulás érhető el.


A vesicoureteralis reflux-betegség osztályozása
Stádium
Elváltozás
I.
A vizelet visszafolyás csak a húgyvezetékbe.
II.
A vizelet visszafolyás a húgyvezetékbe és a vesemedencébe, a vesemedence tágulata nélkül.
III.
A vizelet visszafolyás a húgyvezetékbe és a vesemedencébe, a vesemedence tágulatával.
IV.
Mérsékelt vesemedence tágulat.
V.
Súlyos vesemedence tágulat és a húgyvezeték csavarodása.

A műtéti megoldásról

Ha nagyon nagy mértékű a vesemedence tágulat (kehelyvégtágulattal is jár) vesemedence átalakító műtétre (pyelonplasztika) is szükség lehet a húgyvezető átszájaztatása mellett.Ebben az esetben legalább 3 hetes kórházi bentfekvésre lehet számítani.

A műtét után évekig nefrológiai gondozás szükséges, ahol rendszeres vizelet ellenőrzés, illetve hasi ultrahang vizsgálat történik. A legkisebb láz és megbetegedés esetén antibiotikus kezelés válhat szükségessé.

Tehát attól függően, hogy gyermekénél mely fokozatú VUR-t írtak le más kezelést igényel. De gyakran a súlyosabb fokozatú esetekben is a megfelelő kezeléssel, a rendszeres ellenőrzéssel, és szülői odafigyeléssel teljes gyógyulás érhető el.

(WEBBeteg - Dr. Barla Erzsébet gyermeknefrológus)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.