A rágógumi segíthet a hiperfoszfatémiás vesebetegek kezelésében

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A foszfátmegkötő összetevővel rendelkező rágógumik segíthetnek a krónikus vesebetegeknél a vér magas foszfáttartalmának csökkentésében – adta közzé egy tanulmány, mely bővebben a Journal of the American Society Nephrology márciusi számában lesz olvasható.

Kutatások szerint már kis adag is segít fenntartani a vér foszfáttartalmának normális értékét, és segít megelőzni a kardiovaszkuláris betegségek kialakulását a vesebetegeknél.

A hiperfoszfatémia gyakran előforduló betegség a dialízises vesebetegek körében. Körülbelül 50 százalékuknál még abban az esetben is fennáll a jelenség, mikor diétával vagy gyógyszerrel próbálják a megfelelő szintre csökkenteni a vér foszfáttartalmát.

Mivel a hiperfoszfatémiás betegek nyála is nagy mennyiségben tartalmaz foszfátot, a kutatók azt tesztelték, hogy vajon csökkenti-e ezt a foszfátmegkötőt tartalmazó ételek. Vincenzo Savica, a Messinai Egyetem orvosa és Lorenzo A. Caló, a Padovai Egyetem orvosa kollegáikkal 13, hiperfoszfatémiás, dialízises beteget vizsgáltak. Két héten át, naponta kétszer kellett 20 mg foszfátmegkötő rágógumit elrágniuk, a már meglévő foszfátcsökkentő étrend kiegészítéseként.

Már az első héten jelentős változás

A kutatók azt tapasztalták, hogy a betegek nyálának és vérének foszfáttartalma már az első héten jelentősen csökkent, a második hét végére pedig a nyál foszfáttartalma 55, míg a véré 31 százalékkal csökkent. A további rágózás eredményeként a nyál foszfáttartalma már a 15. napon normális értéket mutatott, míg a vérnek ugyanehhez 30 napra volt szükség.

Noha a kutatás még kezdeti fázisban jár, és további vizsgálatok szükségesek több résztvevő és placebo bevonásával, az eredmények alapján arra következtethetünk, hogy a rágógumi tényleg segíthet a foszfátszint kontrollálásában és a hiperfoszfatémiás betegek kezelésében.

(WEBBeteg - CS. K.; Forrás: Newswise)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.