A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus frissítve:

A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága következtében alakul ki. A vese üregrendszerében megnövekedett nyomás hosszú távon a veseállomány pusztulásához vezet. A kezelés a vizeletelfolyási akadály megszüntetését célozza, mely műtéttel vagy a húgyúti tükrözés során lehetséges.

A téma cikkei
2/1 Zsákvese - Okok, tünetek és diagnosztizálás
2/2 A zsákvese kezelése és a megelőzés lehetőségei

A zsákvese kezelése

A zsákvese kezelésére különböző eljárások állnak rendelkezésre. Az orvosok a kivizsgálás során megállapítják a betegség pontos típusát és okát, és ezek függvényében meghatározzák, hogy milyen terápiás módszert fognak alkalmazni. A hydronephrosissal diagnosztizált csecsemőket sok esetben nem kell kezelni (amennyiben a vesék megfelelően működnek és a vizelet szabad elfolyása nem akadályozott), azonban rendszeres orvosi kontrollvizsgálatuk elengedhetetlenül szükséges! Sokan közülük antibiotikumokat kapnak, mivel magas náluk a húgyúti fertőzések kockázata.

A vese üregrendszerének tehermentesítése érdekében először is a vizeletelfolyás akadályát meg kell szüntetni, ehhez katéter bevezetésére lehet szükség. A katétert a húgyutakon keresztül, vagy a bőrön át közvetlenül a vesemedencébe is bevezethetik.

A vizeletrekedés okát, illetve a vizeletelfolyás akadályát meg kell szüntetni. Ezt vagy húgyúti tükrözés (endoszkópos kezelés), vagy műtét keretében lehet megtenni. Egy kedvezőtlen elhelyezkedésű vagy abnormális lefutású húgyvezeték műtéttel helyreállítható. A húgyutak felszabadítását követően gyakran egy belső vizeletelvezető sín (sztent) behelyezése szükséges a húgyutak szabad átjárhatóságának fenntartása érdekében. Néhány betegnél a vizelet mesterséges elvezetésére hosszabb időn keresztül van szükség. Az urosztóma a hasfalon kialakított nyílás, amely a vesemedencével vagy a húgyvezetékkel áll összeköttetésben. Az ezen keresztül távozó vizelet felfogását speciális urosztóma felszerelés szolgálja, az urosztóma zacskóból a záródugóval rendelkező kimeneti csövön keresztül üríthető ki a vizelet. Hydronephrosis esetén extrém ritkán szükséges urosztómaképzés.

A húgyköveket el kell távolítani. A húgykövek összetörésére alkalmas módszer például a lökéshullám terápia (ESWL (extrakorporális lökéshullám litotripszia, azaz testen kívüli lökéshullámmal végzett kőzúzás). Az apróra összezúzott kövek a vizelettel távoznak.

Amennyiben a zsákvese kialakulásához jóindulatú prosztatamegnagyobbodás (BPH) vezetett, akkor a prosztata méretét kell műtétileg csökkenteni, erre a leggyakrabban alkalmazott eljárás a TURP (transzuretrális prosztatarezekció), az operáció során a prosztata állományából metszenek ki szöveteket a húgycsövön keresztül.

Ha mindkét vese oly mértékben károsodott, hogy együtt sem képesek ellátni funkciójukat, akkor a betegnek rendszeresen dialízisre (művesekezelés, vértisztítás) van szüksége. A nem működő vesék pótlására vesetranszplantáció is történhet.

A hydronephrosis prognózisa

Ha a vizeletelfolyás akadályozottsága még nem régóta áll fenn, és a folyamat nem túlságosan előrehaladott, akkor a prognózis jó. Az okok feltárása után, azok ismeretében, megfelelő kezeléssel normál esetben a probléma megszüntethető és a további következmények megelőzhetők.

Ha viszont a vese már károsodott és kialakult a zsákvese, akkor a folyamat már nem fordítható vissza. Ha veseelégtelenség (a veseműködés gyengesége) áll fenn, akkor a beteg annak megfelelő további kezelésre szorul.

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Mivel hydronephrosis számos okból kialakulhat, nagyon nehéz biztosan megelőzni.

Mindenesetre azt feltétlenül javasoljuk mindenkinek, hogy figyeljen oda veséi és húgyhólyagja egészségének megőrzésére, tartsa be azokat az alapvető és általános szabályokat, amelyek erre irányulnak: fogyasszon megfelelő mennyiségű folyadékot elsősorban tiszta víz formájában, minden életkorban ügyeljen a rendszeres folyadékpótlásra, valamint mindig tegye meg a szükséges óvintézkedéseket a felfázás, a húgyúti fertőzések elkerülése érdekében. Kerülje az alkoholfogyasztást!

Egészséges életmóddal és az említett szabályok betartásával sokat tehet a hydronephrosis megelőzéséért.

Amennyiben Önnek már diagnosztizált vesebetegsége van, járjon rendszeresen orvosi kontrollvizsgálatra, és a napi vízfogyasztás mennyiségét illetően kérje orvosa tanácsát és tartsa be utasításait.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; www.chirurgie-portal.de, symptomat.de
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Földi Ildikó
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.