• Mit takarnak az értékek? A vizeletminta laboreredményének kiértékelése

    WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    A vesebetegségek nagyon gyakran komolyabb tünetek, panaszok nélkül alakulnak ki. Ezért nagyon fontosak a vese működésére vonatkozó laboratóriumi szűrővizsgálatok annak érdekében, hogy a betegséget minél korábbi stádiumában lehessen felismerni és megfelelően kezelni.

    A vesebetegségek diagnosztizálásában elengedhetetlen szerepe van a vizelet laboratóriumi vizsgálatának, hiszen gyakran tünetmentesen zajlik egy-egy vesebetegség, és ez az egyetlen lehetőség, hogy időben kiszűrjék a gyakran alattomosan kezdődő esetleg évekig lappangó vesebetegséget. Ezen szűrővizsgálatot általában a háziorvos végzi, 25-40 éves kor között kétéves, 40 éves kor felett éves gyakorisággal.

    A vizeletvizsgálat eredményének a kiértékelése - a laborral egyetemben - mindig háziorvos-szakorvos feladata. Önmagában egy-egy eltérés nem feltétlenül jelent betegséget, a diagnózis felállítása és a további szükséges vizsgálatok elrendelése mindenkor orvosi feladat.

    Hirdetések

    De mi is valójában a vizelet és milyen vizsgálatokat kérhet az orvos?

    A vizelet a vérből, a vese által megszűrt és kiválasztott folyadék. A vizelet mennyisége naponta 1000-1500 milliliter között ingadozik, mely nagyban függ a bevitt folyadék mennyiségétől. A határértékeknél kisebb vagy nagyobb mennyiség eltér a normálistól.

    A vizelet színe szalmasárga, mely kevés folyadékbevitel esetén sötétebb színű, bő folyadékfogyasztás mellett pedig világosabb színű, víztiszta. Bizonyos gyógyszerek, ételek (cékla, sütőtök, répa) is befolyásoljáka színét.

    A vizeletet vizsgálhatjuk tesztcsíkokkal illetve laboratóriumi körülmények között.

    A vizeletvizsgálatakor általánosságban az alábbi paramétereket vizsgálják:

    Vesebetegségek

    A vese a hasüregben a hátsó hasfalhoz rögzített, bab alakú, egy-egy ököl nagyságú páros szerv. Létfontosságú szerepet játszik az anyagcsere során keletkező salakanyagok kiválasztásában és kiürítésében, továbbá a testnedvek összetételének szabályozásában és számos hormon termelésében. Vesebetegségek: Tünetek és okok

    1. Albumin (fehérje)

    Az egészséges vese esetén a vizeletben csak az úgynevezett kisméretű fehérjék jelenhetnek meg, de olyan kevés, hogy a tesztcsík ezt ki sem mutatja, csak a nagyobb mennyiségű fehérjét. Ha a vizelet-gyorsteszt pozitív akkor további laboratóriumi vizsgálat javasolt.

    A fehérje jelenléte a vizeletben számos betegségre utalhat, mint például a vese gyulladásos megbetegedései vagy immunológiai megbetegedései, illetve a  húgyúti fertőzések  kísérőjele is.

    Cukorbetegségben gyakran ürül fehérje a vizelettel, ekkor már veseszövődményre kell gondolni és további vizsgálatok javasoltak.

    Gyakran jelenik meg a fehérje lázas betegségekben és kismamákban is, ilyen esetekben kontroll vizsgálat javasolt. Terhesség során megjelenő fehérjeürítés a terhességi toxikózis egyik előjele lehet.

    Gyakran fiataloknál napközben kapcsán fehérje ürül a vizeletbe, amely fekvő testhelyzetben, éjszaka megszűnik, teljesen ártalmatlan jelenségről van szó.

    2. Cukor (glükóz)

    A vese egy bizonyos vércukor szint felett átereszti a cukrot és az megjelenik a vizeletben, ilyenkor további vizsgálatok javasoltak cukorbetegség irányában. Ha a vércukor szint normális akkor vesebetegség esetén is lehet cukor a vizeletben, mely szintén kórjelzőnek tekinthető.

    Bizonyos gyógyszerek (szteroidok, C-vitamin) illetve hirtelen nagy mennyiségű cukor fogyasztása esetén is cukorpozitivitást észlelhetünk. Kismamák esetén mindenképpen további vércukorvizsgálat is javasolt.

    3. Genny (baktérium), nitrit

    A nitrit pozitivitás baktérium jelenlétére utal és a húgyúti fertőzést (húgycső-, húgyhólyag-, vesemedencegyulladás) vagy prosztatagyulladás valószínűsíthető. Az üledék vizsgálatakor baktériumok és/vagy fehérvérsejtek is kimutathatók. A tünetmentes baktériumürítés gyakran mellékleletként fordul elő, például befertőződik a vizelet a bőrről vagy nőknél a hüvelyből. Kismamáknál a tünetmentes baktériumürítés is komolyan veendő és kezelendő.

    4. Urobilinogén (UBG), bilirubin

    Az urobilinogén élettani esetben is található a vizeletben, a mennyisége lényeges. A referenciaértéknél alacsonyabb szint esetén gondolhatunk epeútelzáródásra, májbetegségre, magasabb érték esetén  valamilyen vérképzőszervi betegségre vagy bizonyos májbetegségekre.

    Bilirubin normális esetben nem jelenik meg a vizeletben, pozitivitása máj-, epekő-, hasnyálmirigy betegség gyanúját veti fel.

    Betegséglexikon

    5. Aceton

    A vizeletben lévő aceton a cukoranyagcsere zavarát mutatja. Szintje elsősorban az éhezési állapotokban emelkedik meg, például cukorbetegség vagy alkoholizmus fennállása esetén. Ezeken kívül kiszáradás (hasmenés vagy hányás) esetében, fizikai megerőltetés után vagy heveny hasnyálmirigy-gyulladásban is magasabb lehet szintje.

    6. Vizeletüledék

    Vér (vvt): Előfordulhat menses, húgyúti/vesemedence fertőzés, húgyhólyag/vese tumor, vesekő esetén.

    Sokszor a jelentős mennyiségű cékla, répa fogyasztás okoz álpozitív eredményt.
    A maratoni futóknak lehet vér a vizeletükben, ami később megszűnik, csupán átmeneti az extrém fizikai aktivitás miatt.

    Fehérvérsejt (fvs): kórosan megemelkedett értéke valamilyen alsó vagy felső húgyúti fertőzésre utal, de akár fertőző nemi betegség jele is lehet.

    Hámsejtek: veséből illetve húgyútakból származhat, többnyire nincs jelentőségük.

    Cylinderek: vesebetegségre utalhat.

    Vizeletkristályok: általában nincs jelentőségük.

    7. Vizelet fajsúly

    A vizelet fajsúlyát nagyban befolyásolja az elfogyasztott folyadék mennyisége.
    A koncentrált vizelet fajsúlya nagyobb, a vizelet sötét, sűrűbb, folyadékhiány jele.
    A híg világos szalmasárga, fajsúlya kisebb, sok folyadékfogyasztás jele vagy a vese koncentráló képességének a betegsége is állhat.

    8. Vizelet pH

    A vizelet vegyhatásának a betegségek megállapításában nincs nagy jelentősége, túlnyomóan növényi táplálkozás mellett lúgos, bőséges fehérjefogyasztás savas irányba tolja el a vegyhatást. A vizelet vegyhatása (pH) 4,5-8,5 között változhat.

    9. Kiválasztott anyagok

    Karbamid/nitrogén: Fehérje lebomlási végtermék. Csökkent vesefunkció esetében a vizeletben a mennyisége csökken, viszont a vér karbamid-nitrogén értéke emelkedik.

    Kreatinin: A kreatinin az izomzatból származik. A veseműködés károsodása esetén a vizeletben csökken, a vérben viszont emelkedik a mértéke. A két anyag vizsgálata (karbamid nitrogén és kreatinin) a vese működésének megítélésében együtt történik.

    10. GFR /(kreatinin clearence)

    A GFR értékének a csökkenése a vese funkcióinak működését már igen korán jelzi, ezért a veseelégtelenség kiszűrésében nagyon fontos.

    Laborértékek

    Tudja meg, mire utalhatnak értékei a WEBBeteg laborérték értelmező alkalmazásának segítségével! Laboreredmények keresője

    Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

    Forrás:  WEBBeteg
    Orvos szakértőnk: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos


     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Prosztatarák vizsgálata

    Dr. Kónya Judit

    A diagnózis felállítását részletes kivizsgálás előzi meg. Ezekre számíthat!

    Egészségügyi alkalmasság

    WEBBeteg összeállítás

    2018-ban jelentősen változnak a jogosítvány megszerzési és meghosszabbítási feltételei.

    Szégyenlős hólyag szindróma (paruresis)

    Amikor a betegnek gondot okoz a vizelés, ha mások is vannak körülötte, paruresis-ről beszélünk. Súlyos esetben a beteg nem képes a...

    Megváltozott a vizelete? Ezek állhatnak a...

    A vizelet nem olyan dolog, amiről az emberek szeretnek beszélgetni. Alig több, mint egy futó pillantást vetünk rá alkalmanként. Mielőtt...

    Betegségre utalhat a vizelet jellege

    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos...

    Mikortól beszélünk éjszakai...

    Az éjszakai bevizelés (enuresis nocturna) az egyik leggyakoribb betegség gyermekkorban, amely az általános iskolát kezdők 10 százalékánál...

    Húgyhólyag süllyedés - Kezdeti tünetek...

    Nőknél a hüvely elülső fala támogatja a húgyhólyagot. Ez a fal azonban az életkor előrehaladtával meggyengülhet, emellett az olyan...

    A gyakori vizelési inger kiváltó okai és...

    Sokaknál előforduló, gyakran visszatérő jelenségről van szó, amelynek hátterében nem csupán testi okok állhatnak, hanem lelki tényezők...

    Amikor a vese betegsége okoz magas...

    Renoparenchymás eredetű magas vérnyomásról akkor beszélünk, amikor az emelkedett vérnyomás hátterében a vese parenchymájának, vagyis a...

    Laboreredmény - Mire utal a nitrit a...

    A laboreredményem szerint nitrit van a vizeletemben. Szeretném tudni, hogyan kerülhetett bele, és milyen következményekkel járhat a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.