Ez történik a szervezetünkkel, ha túl sok fehérjét és foszfátot veszünk magunkhoz

MTI
megjelent:

A túlzott foszfátbevitel nemcsak a dializált vesebetegek számára veszélyes, hanem az egészséges emberek szervezetében is növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát - ismertette a legújabb kutatási eredményeket a Magyar Nephrológiai Társaság (MNT) klinikai bizottságának vezetője Debrecenben, egy szakmai fórumon.

A 20. alkalommal megrendezett, vasárnapig tartó nephrológiai napok megnyitóját követő sajtótájékoztatón Mátyus János felhívta a figyelmet arra, hogy a túlzott fehérjebevitel, így a napjainkban divatos testépítéssel járó, akár napi 500 grammot meghaladó fehérjefogyasztás önmagában is vesekárosító. A sok fehérje sok foszfátot is tartalmaz, amelynek 40-60 százaléka az emésztést követően felszívódik.

Tovább A fehérje szerepe az étrendben

Az már régóta köztudott, hogy a dializáltak halálozása és a foszfátszint emelkedése között összefüggés van, de azt csak az elmúlt két évben erősítették meg a kutatások, hogy a túlzott foszfátbevitel az egészséges szervezetben is növeli a szívbetegségek kockázatát - magyarázta a szakember.

Amikor túl sok foszfát kerül a szervezetbe

Mátyus János hozzátette: a kívánt napi 700 milligrammal szemben egy átlag amerikai felnőtt élelmiszer-adalékok formájában napi 1000 milligramm foszfátot fogyaszt, köszönhetően a félkész és gyorsételeknek, üdítőknek, valamint a sokszor egészségesnek vélt "light" termékeknek.

A foszfát szerepére utal az az idén nyilvánosságra hozott amerikai kutatás is, amely igazolta: a gyorsfagyasztott sült krumpli rendszeres, heti két-négyszeri fogyasztása 26 százalékkal növeli a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, míg a friss burgonya esetében ez csak 3 százalékos rizikónövekedést jelent - részletezte Mátyus János, hozzátéve: a kongresszus egyik előadásában arra is szeretnének választ kapni, hogy az itthon forgalmazott fagyasztott burgonya tasakján miért nem tüntetik fel a foszfáttartalmat.

Helyes táplálkozás - de hogyan?

Az egészséges táplálkozás sosem lehet egyoldalú, hiszen szervezetünknek számos vitaminra, nyomelemre, zsírsavra van szüksége. Összeszedtük Önöknek, hogy mi mindent kell étrendjükbe iktatni, ha étkezéseikkel egészségüket akarják szolgálni.

Egymillió vesebeteg Magyarországon

Kárpáti István, az MNT főtitkára elmondta: Magyarországon csaknem egymillió krónikus vesebeteg van, a betegség mára népegészségügyi jelentőségűvé vált. Hozzátette: a két nagy népbetegség, a szív- és érrendszeri megbetegedés, illetve a cukorbetegség következményeként előbb-utóbb a vese is károsodik, amit tervezett és szervezett szűrővizsgálatokkal lehet felfedezni.

A nemzetközi ajánlások nyomán itthon éppen Debrecenből kiindulva terjedt el, hogy a vesefunkció-vizsgálatkor a laboratóriumok automatikusan kiszámolják és megadják, hogy hány milliliter vért tisztít meg a vese egy perc alatt - ismertette a főtitkár.

Balla József professzor, a debreceni nephrológiai tanszék vezetője, az MNT alelnöke kiemelte, a debreceni klinikák különböző intenzív osztályain fekvő betegek kétharmada szorul rövidebb-hosszabb időre szervpótló kezelésre: dialízisre, májtámogató kezelésre, illetve vértisztító eljárásra. Az utóbbi években már nem szállítják a betegeket központi dialízisállomásra, hanem helyben, az adott intenzív osztályon biztosítják az akár több hétig is eltartó életmentő kezelést.

Az egymillió vesebetegből mintegy hétezren kapnak vesepótló kezelést (dialízis), s valamivel több mint háromezren élnek új vesével. Debrecenben naponta 3-9, havonta százat meghaladó szervpótló beavatkozás végeznek el - hangzott el a fórumon.

(MTI)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.