• A magas káliumszint (hyperkalaemia) okai és kezelése

    WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya
    Szerző:
    WEBBeteg

    A kálium a testünkben ionos formában előforduló ásványi só, melyre szervezetünknek naponta szüksége van, mivel a sejtek megfelelő működését biztosítja. Hyperkalaemiáról akkor beszélünk, amikor a kálium szintje meghaladja a normál értéket a szervezetben. Milyen betegségekre utalhat ez az állapot?

    A kálium szerepe az emberi szervezetben

    Legfontosabb szerepe az ingerület-átvitelben van az izom-összehúzódás elindításában valamint az idegrendszeri jelek továbbításában. Fontos a szívritmus és a vérnyomás szabályozásában, szükséges a sav-bázis egyensúly fenntartásához és a sejtek tápanyagfelvételéhez, energiaellátásához. A szervezet vércukorszintjének szabályozásában szintén szerepe van a káliumnak, valamint szükséges a gyomorsav termelődéséhez, és bizonyos enzimek megfelelő működéséhez is.

    A napi káliumbevitel vegyes étrend mellett kb. 2-3 gramm, melyet a vese probléma nélkül kiválaszt. A kiválasztás 90 %-ban a vesén keresztül a vizelettel, 10 %-ban pedig a bélrendszeren keresztül a széklettel történik. A kálium fiziológiás szintje 3,6-5,0 mmol/l felnőttek esetében. Ezt a szintet a szervezet összehangolt működése szabályozza, főként a mellékvesekéreg hormonjai (aldoszteron (glukokortikoidok mineralokortikoidok)) által. Szervezetünk átlagosan 150 gramm káliumot tartalmaz, 98 %-ban a sejteken belül, a sejtplazmában oldva.

    Amennyiben a szérumban a káliumszint 5 mmol/l fölé emelkedik hyperkalaemiáról (más írásmóddal hiperkalémiáról) beszélhetünk.

    Hirdetések

    Mi okozhat magas káliumszintet?

    1. Túlzott káliumbevitel az étkezések során

    Bizonyos élelmiszereknek - olajos magvak (pl. dió, mák), egyes zöldségek, gyümölcsök (pl. petrezselyemzöld, brokkoli, paradicsom, banán, stb.) - kiemelkedően magas a káliumtartalma, így fogyasztásuk növeli a szervezet káliumszintjét.

    Az ép vese kálium-kiválasztó kapacitása a napi, élelem útján bevitt 100 mg kálium több, mint kétszerese, ezért ilyen jellegű hyperkalaemia ritkán fordulhat elő ép vesék mellett. Vesebetegségek, veseelégtelenség esetén azonban a túlzott zöldség- és gyümölcsfogyasztás vagy kálium alapú sók fogyasztása hyperkalaemiát okozhat, ezért ajánlott ilyen esetben speciális diétát tartani.

    2. A vesék kálium-kiválasztó kapacitásának csökkenése

    A hyperkalaemia leggyakoribb oka vesebetegségre vezethető vissza. Akut veseelégtelenség esetén majdnem minden esetben nő a szérum káliumszintje és hyperkalaemia alakul ki. Krónikus veseelégtelenségben van ideje a szervezetnek a kompenzálásra, a kálium fokozott mértékben választódik ki a vastagbélen keresztül, így amíg képes a kompenzálásra, addig nem alakul ki hyperkalaemia. Ügyelni kell azonban ilyen esetben a fokozott zöldség- és gyümölcsfogyasztásra, a kálium tartalmú étrendi sók bevitelének mértékére, továbbá a magas káliumszintet okozó gyógyszerek szedésére, mivel ezek életveszélyes hyperkalaemiát okozhatnak krónikus veseelégtelenségben szenvedő betegeknél.

    3. Cukorbetegség

    A szervezet káliumtartalmát az inzulin is szabályozza: elősegíti a kálium sejtekbe való felvételét, csakúgy, mint a glükózét és az aminosavakét. Cukorbetegség esetén az inzulin abszolút vagy relatív hiánya áll fenn, így a kálium sejtekbe való jutása gátolt, vagyis a vér káliumszintje megemelkedik. A cukorbetegség megfelelő kezelése esetén a káliumszint normalizálódik, a kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt esetekben azonban nemcsak az inzulin hiánya, hanem a szövődményesen kialakuló vesekárosodás is növeli a vér káliumszintjét.

    4. A mellékvesekéreg betegségei

    • Addison-kór (primer krónikus mellékvesekéreg-elégtelenség): a bőr fokozott pigmentációjával, gyengeséggel járó endrokrinológiai betegség, melyhez gyakran társul hyperkalaemia, a mellékvese által termelt mineralokortikoid hormonok hiánya miatt.
    • Hypoaldosterinismus (alacsony aldosteronszint): az aldosteron szintén mellékvesekéreg hormon, mely hatással van a káliumszintre.

    5. Szövetkárosodás

    Nagy kiterjedésű lágyrész sérülés okozta izomszétesés, égési sérülések miatti sejtkárosodás vagy rosszindulatú daganatos betegségek citosztatikus kezelése következtében történő sejtszétesés során a kálium a sejtekből a sejtközi térbe jut, magas szérumszintet okozva.

    6. Gyógyszerek

    A fenti gyógyszerek szedésére oda kell figyelni, időnként a káliumszintet ellenőrizni kell főként vesebetegségben, veseelégtelenségben szenvedő betegeknél. Esetükben sokszor javasolt kerülni a fenti gyógyszerek szedését. Érdemes tekintettel lenni a különböző fantázianevű, nem szteroid gyulladáscsökkentőkre is, mert túlzott alkalmazásuk szintén okozhat hyperkalaemiát.

    Hogyan ismerhetjük fel a hyperkalaemiát?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A vér magas káliumszintje gyakran tünetmentes. Előfordulhat gyengeség, száj körüli zsibbadás, viszketés, izomrángás, súlyosabb esetekben hasmenés vagy szívritmuszavarok. Gyanú esetén az orvos laborvizsgálatot végezhet a szérum káliumszintjének meghatározása érdekében, valamint EKG vizsgálattal is alátámasztható a káliumszint emelkedése.

    Mi a teendő megnövekedett káliumszint esetén?

    Először meg kell keresni a magas káliumszint okát és azt kell kezelni. Enyhe esetben a táplálékkal bevitt kálium csökkentése vagy a vesék káliumürítését befolyásoló gyógyszer abbahagyása elegendő lehet. Normális veseműködés mellett vízhajtó segítségével is fokozható a kálium ürülése.

    Súlyos esetben azonban azonnali kezelés szükséges. Alkalmazható szájon át vagy beöntés útján ún. ioncserélő gyanta, amely felszívja a káliumot és a széklettel távozik. Szükség esetén még gyorsabb megoldás a glükózt és inzulint tartalmazó infúzió, mellyel a kálium sejtekbe jutását érik el, így csökkentve a vér káliumszintjét. Sikertelenség esetén vagy veseelégtelenségben a dialízis jelenthet további megoldást.

    Dr. Osikóczki Orsolya, általános orvos

    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Osikóczki Orsolya

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Adatvédelmi szabályzat

    WEBBeteg

    Az Európai Unió adatvédelmi előírásaival összhangban módosítottuk szabályzatunkat.

    Az év praxisa pályázat

    www.evpraxisa.hu

    Ki nyeri meg a versenyt határon innen és határon túl? Segítsen meghozni a döntést!

    A kálium és a hipertónia

    A kálium alapvető fontosságú ásványi anyag a szervezetünkben. A kálium és nátrium között vannak hasonlóságok és különbségek....

    Magas vérnyomás - Mit ehet, és mit...

    A túlsúly leadása mellett a megfelelő, egészséges étrend betartása hozzájárulhat a magas vérnyomás kordában tartásához.

    A zsákvese kezelése és a megelőzés...

    A zsákvese, más néven hydronephrosis a vesemedence és a vesekelyhek kóros tágulatát jelenti, mely a vizelet elfolyásának akadályozottsága...

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
    Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
    Magunkról tanulni sosem késő! Az egészségértés jelentősége felnőtteknél.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások