• Barátjának adta fél veséjét

    Szerző:
    WEBBeteg

    Megtörtént az első, nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció múlt héten a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékén.

    Jelenleg is a Transzplantációs Tanszéken fekszik az a baráti pár, akiken múlt héten, a Vese Világnapján, március 13-án hajtottak végre élődonoros vesetranszplantációt. A két fiatalember barátsága egy évtizede kezdődött. Együtt jártak edzőterembe, és sok közös programot is szerveztek. Amikor kiderült egyikük komoly vesebetegsége, a jó barát nem késlekedett, hogy segítsen.
     
    -A szüleim 20 éve elváltak, apa nélkül nőttem fel. Mivel a barátomnak is van egy 11 éves kisfia, nem akartam, hogy ő is apa nélkül nőjön fel, ezért akartam segíteni – indokolta döntését a 29 éves Zsoldos Péter aki jól van, és valószínűleg már a héten hazamehet. Barátja gyógyulása kicsit hosszabb időt vesz igénybe.
     
    Hirdetések

    A vese pótlása - transzplantáció


    A veseátültetés a legjobb és a legkisebb költségű vesepótló kezelés. A transzplantációhoz a betegek várólistára kerülnek, amíg egy számukra alkalmas vese nincs. A beültetendővese származhat agyhalott (cadaver) vagy a beteg családi, baráti köréből önként felajánlkozó donortól. A vese pótlása - transzplantáció>>

    Országosan idén összesen 13 élődonoros veseáültetés történt, ebből kettő Debrecenben. Nemes Balázs egyetemi docens 2013 szeptembere óta vezeti a Debreceni Egyetem Transzplantációs Tanszékét. Pályázati programjának is része volt az élődonoros vesetranszplantációs program felújítása. Ennek jegyében a közelmúltban egy édesanya adta veséjét fiának, a múlt héten pedig megtörtént az első nem vérrokonok közötti élődonoros vesetranszplantáció is. A hazai törvény ugyanis lehetővé teszi, nem csak a vérrokonok, hanem az úgynevezett „érzelmi rokonok” közötti szervadományozást is, amennyiben az önkéntes és anyagiaktól mentes. Emiatt az ilyen esetekben közjegyző előtt okirat is készül, valamint a donorpár megjelenik a regionális etikai bizottság előtt. Ez most is így történt – emelte ki a szakember.

    - Mindkét donorpár mindkét tagja jól van, a donorokat a műtét után néhány nappal, a recipienseket (befogadókat) a szokásos kezelési időtartam után, tehát körülbelül két hét múlva engedjük el. A beavatkozás abból a szempontból is említésre méltó, hogy az első laparoscopos donorvese eltávolítások együttműködésben történtek a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikájának sebész munkatársával. Így a Budapesten felhalmozott szakmai tudást a debreceni sebészeknek folyamatosan átadva, a magas minőség megtartása mellett tudjuk újraindítani és bővíteni a programot. Az északkelet magyarországi régió veseelégtelen, veseátültetésre váró betegeinek nem kell 250 kilométert utazniuk, hogy ugyanazt az ellátást megkapják, mint a fővárosban. A tervek szerint havi, később akár kétheti gyakorisággal továbbra is végezhetünk Debrecenben élődonoros veseátültetést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az újabb élődonoros páciensek kivizsgálása már folyamatban van. A regionális műveseállomások vezetőivel a munkakapcsolat kiváló, várjuk az újabb jelentkezőket. Újdonság, hogy a törvényi változások miatt lehetővé vált az úgynevezett keresztdonáció is. Ez azt jelenti, hogy ha egy donor-recipiens pár eltérő vércsoport miatt nem adhat egymásnak vesét, és egy másik párnál ugyanez a helyzet, de donorok „keresztdonációban” megfelelő vércsoportúak, akkor mostantól adományozhatnak szervet, a másik pár recipiens tagjának. Ez a törvénymódosítás három hete lépett életbe – tette hozzá a tanszékvezető.

    Vércsoportok és vérátömlesztés


    Az AB0 vércsoportrendszer alapját az emberi vörösvértestek membránjához kapcsolódó szénhidrát molekulák szerkezeti különbségei határozzák meg. Akiknek a vörösvértestjei csak az egyik vagy a másik szénhidrátláncot, antigént tartalmazzák, A vagy B vércsoportúak. Az AB vércsoportúak vérében mindkét típus megtalálható. A 0-s vércsoportú emberek vérében nincs antigén. Vércsoportok és vérátömlesztés>>

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    A vesebetegségek megelőzése

    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni.

    Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe

    Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is. Hazánkban minden tizedik lakos érintett valamely vesét érintő megbetegedésben. A legtöbb esetben észrevétlen a kórkép, az érintettek 70 százaléka nem tud róla, emiatt el sem jutnak a kellő kivizsgálásokra.

    Önzetlen barátságból vesetestvérség született

    Hatalmas áldozatkészség szükséges ahhoz, hogy egy 29 éves fiatalember 39 esztendős barátja egészségéért, életben maradásáért feláldozza a fél veséjét.

    A vesebetegség jelei

    Napjainkban mind a fejlett, mind a fejlődő világban a krónikus vesebetegség legáltalánosabb oka - különösen idős betegekben - a 2-es típusú cukorbetegség és a magas vérnyomás, amelyek szív- és érrendszeri szövődmények (szívkoszorúér-, agyi érbetegségek, perifériás artériás betegségek és szívelégtelenség) kialakulására is hajlamosítanak.

    A vesebetegség és az elhízás kapcsolata

    A Vese Világnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal kerül sor. A 6 kontinens több mint 100 országában - köztük Magyarországon is - megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás, jelmondata pedig: Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.