• A vesekő kialakulásának okai

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki. Képződhetnek vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a vesemedencében vagy az elvezető húgyutakban.

    Veseköves betegek étrendje

    A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

    Veseköves betegek étrendje

    A vesekövek kialakulásáért elsődlegesen felelős a csekély mennyiségű folyadékfogyasztás, és ritkán a hibás táplálkozás.

    A veseköveket leggyakrabban kalcium-oxalát (70-80%-ban) építi föl, a kövek 15-20%-ának fő alkotóeleme a húgysav, 10%-uk pedig magnézium-foszfátból áll, a cisztinkő nagyon ritkán fordul elő, csupán az esetek 1%-ában.

    A vesekövek mérete lehet gombostűfejnyi, de akár olyan nagy is, hogy az egész vesemedencét is kitöltheti. Amíg a vesekövek a vesékben úgy helyezkednek el, hogy nem zárják el az elvezető húgyutakat, addig nem okoznak panaszt. Ha viszont bekerülnek a húgyutakba, az nagy fájdalommal jár.

    Férfiaknál körülbelül kétszer olyan gyakori a betegség, mint nőknél.

    Hirdetések

    Mi okozza a vesekövek kialakulását?

    A vesekő téma cikkei
    4/1 A vesekövesség és típusai
    4/2 A vesekő kialakulásának okai
    4/3 Vesekövesség kezelése és megelőzése
    4/4 Diéta vesekövesség esetén

    Talán nem is gondolnánk, de a hőség és a vele járó fokozott izzadás is kedvez a vesekövek kialakulásának. A vízvesztés következtében ugyanis megnő a vizelet kalciumkoncentrációja, és kalciumkiválás következik be.

    A vesekő kialakulásának kedveznek a következők:

    • Helytelen táplálkozás (aminek következtében megnő a húgysavszint és köszvény is kialakulhat)
    • A vizelet pangása sebek, szűkület vagy születési rendellenesség következtében
    • Húgyúti fertőzések
    • Túl kevés folyadék fogyasztása
    • Testsúlycsökkenés

    Mikor okoznak panaszokat a vesekövek?

    A vesekövesség és típusai

    A vesekőbetegség a környezeti hatások és örökletes tényezők kölcsönhatásának eredményeként alakul ki. A kőképződést elősegítő és gátló tényezők egyensúlyának felborulása kőképződéshez vezet.

    A vesekövesség és típusai

    Panaszok akkor jelentkeznek, ha a vesekövek bekerülnek a húgyutakba és ott lassan vándorolnak. Ebben az esetben elsősorban kis kövekre gondolunk, mivel a nagyobbak nem férnének el a húgyutakban. Mivel a vesekövek nagyon lassan haladnak, igen erős fájdalmat képesek okozni, a pácienseket vesegörcs gyötri.

    A fájdalom jellege és egyéb tünetek

    Akut vesegörcs esetén:

    • A kő elhelyezkedésétől függően előfordulhat szúró, görcsös, hullámokban jelentkező derék- vagy alhasi fájdalom.
    • Ha a vesekő eléri az alsó húgyutakat, akkor a fájdalom kisugározhat a nemi szervek környékére is.
    • Esetenként felléphet émelygés és hányás is.
    • A vizeletürítési és székelési szokások megváltozása is jellemző lehet.
    • Gyakori vizelési inger kevés vizeletürítéssel.
    • Az esetek egy-harmadában látható vér a vizeletben. A távozó kisebb kövek felsértik a húgyutak nyálkahártyáját.

    Véres vizelet - Mi okozza?

    A véres vizelet (hematuria) nem ritka jelenség, bár sokszor szabad szemmel nem láthatóak a vörösvértestek. A banális, kezelést nem igénylő okoktól a súlyos daganatos vagy gyulladásos kórképekig számos ok állhat a véres vizelet panasza mögött.

    Véres vizelet - Mi okozza?

    A vesegörcs, amit a körülbelül fél centi átmérőjű vesekövek okoznak, többnyire néhány órán belül megszűnik, de újra és újra jelentkezik. A kis kövek, amik eljutnak a húgyhólyagba, és onnan a húgycsövön keresztül távoznak, vizeletürítés közben szúró fájdalmat okoznak.

    Súlyos esetben, ha egy kő túl nagy, de mégis bekerült a húgyutakba, távozása akár több napot is igénybe vehet.

    A vizeletmintában lévő vesekövek laboratóriumi vizsgálatával megállapítható, hogy mi alkotja a köveket, ennek tudatában az orvos célzott kezelést javasol a páciensnek.

    Krónikus vesekövesség:

    A vesetájékon tompa nyomás érezhető, komplikációként gyakran lép fel bakteriális fertőzés. Lehetséges szövődmények még a húgyúti fertőzések, a szeptikus láz vagy a vesezsugor.

    A vesekövesség szövődményei

    • Vesemedence-gyulladás húgyúti fertőzéssel (pyelonephritis)
    • Vesetágulat (hydronephrosis)
    • Vérzés
    • Veseelégtelenség

    Hogy előzhető meg a vesekövek kialakulása?

    • Igyon sok folyadékot, főleg nyáron! (Szív-, vese és anyagcsere-betegségekben szenvedők kérjenek tanácsot orvosuktól, nekik árthat a sok folyadék!)
    • Ne folytasson egyoldalú táplálkozást!

    Sárga, vízszerű, zavaros, véres - Betegségre utalhat a vizelet

    A vizeletben szabad szemmel észlehető eltérések, illetve a különböző vizsgálati eljárásokkal detektálható változások számos urológiai és nem urológiai betegség tüneteként jelenhetnek meg.

    Betegségre utalhat a vizelet

    A diagnózis felállításának lépései, eszközei

    • Klinikai vizsgálat
    • Vizeletvizsgálat (kimutatható, hogy a vizelet  tartalmaz-e vért, és fennáll-e valamilyen fertőzés)
    • Ultrahangvizsgálat
    • Röntgendiagnosztika
    • Komputertomográfia (CT)

    A vesekövesség kezelése

    Amennyiben a vesekő spontán távozására nincs esély vagy vesekárosodás alakult ki akkor:

    • Egy lehetőség az ún. testen kívüli lökéshullám terápia (ESWL), amelynek során az ultrahang és/vagy röntgen segítségével megtalált követ lökéshullámmal szétzúzzák.
    • Egy másik lehetőség, hogy az orvos megpróbálja endoszkóp segítségével eltávolítani vagy szétzúzni a húgyutakban rekedt vesekövet. Műtéti beavatkozásra csak ritkán kerül sor.

    Mire számíthat a páciens?

    A vesekövek gyakran visszatérő problémát jelentenek (kb. a páciensek 30%-ánál). A megelőzéssel azonban ennek veszélye csökkenthető. A rövid távú szigorú diéta nem célravezető, az életmód hosszú távú változtatására van szükség, és elsősorban elegendő mennyiségű folyadékfogyasztásra (1,5-2 l/nap). Diétaként kiegyensúlyozott változatos táplálkozás ajánlott.

    Forrás: WEBBeteg
    B. M., szakfordító; NetDoktor.at
    Lektorálta: Dr. Földi Ildikó

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Diéta vesekövesség esetén

    A vesekő kialakulhat minden olyan tényezőtől, amely befolyásolja a vizeletürítést, például a táplálék és ivóvíz összetétele, felszívódási zavarok, szomjazás, fokozott verejtékezés.

    Hogyan ismerhetjük fel a vesegörcsöt?

    A vesekövesség gyakori probléma: a férfiak 10, a nők 5 százalékát érinti élete során. Leggyakrabban 30 és 60 éves kor között alakul ki, és sokáig tünetmentesen fejlődhet a vesében. Vesegörcs akkor jelentkezik, ha a vesekő elmozdul és a vizeletelvezető rendszerben elakad.

    Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

    A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

    A leggyakoribb urológiai betegségek

    Az urológia az orvostudományon belül a vizeletkiválasztó és -elvezető szervekkel foglalkozó szakirány. Ebbe a tárgykörbe tartoznak a vesék, a húgyhólyag, a húgycső betegségei és rendellenességei, de a férfi belső és külső nemi szerveket érintő betegségek is. A következőkben néhány olyan fontosabb urológiai kórkép leírása következik, amelyre típusos panaszok esetén érdemes gondolni, és szakorvost felkeresni.

    A vesemedence-gyulladás

    Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a vese állományára is ráterjedhet (pyelonephritis).

    A világossejtes veserák tünetei és kezelése

    A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.