Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember

MTI
megjelent:

Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

Tanulmányukban közel kétmillió Albertában élő kanadai felnőtt adatait elemezték, akiknek 2002 és 2008 között vérvizsgálattal mérték veséjük átszűrési kapacitását, az úgynevezett eGFR értéket.

A későbbiekben csaknem négy éven át követték nyomon a felmérésben részt vevők egészségi állapotát. Ez alatt a vizsgált csoport 0,35 százalékánál alakult ki veseelégtelenség, náluk az eGFR értéke 15 ml/perc/1,73 m2 alá esett, ám az érintetteknek csak alig több mint a fele részesült kezelésben.

Kezeletlen 85 év felettiek

A legalacsonyabb átszűrési értékkel rendelkező páciensek közül a 18 és 44 év közöttiek tízszer nagyobb eséllyel kaptak kezelést, mint a 85 évnél idősebb veseelégtelenségben szenvedő betegek. Így nem meglepő, hogy eközben a kezeletlen veseelégtelenség aránya több mint ötször nagyobbnak bizonyult a 85 év felettieknél, mint a 18 és 44 év közötti emberek körében.

Brenda Hemmelgarn, a Calgary Egyetem kutatója és csoportja tanulmányát a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat legfrissebb számában tette közzé.

Folyadékfogyasztás

Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti. A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségű víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elő. Amikor káros a sok folyadék>>

(MTI)

Cikkajánló

Az akut veseelégtelenség

Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Veseelégtelenség
Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Dobi Gyöngyi, belgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.