• Sok a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős ember

    Szerző:
    WEBBeteg

    Súlyosan alulbecsült lehet a kezeletlen veseelégtelenséggel élő idős emberek száma - idézte kanadai kutatók megállapítását a HealthDay című ismeretterjesztő portál.

    Tanulmányukban közel kétmillió Albertában élő kanadai felnőtt adatait elemezték, akiknek 2002 és 2008 között vérvizsgálattal mérték veséjük átszűrési kapacitását, az úgynevezett eGFR értéket.

    Hirdetések

    A későbbiekben csaknem négy éven át követték nyomon a felmérésben részt vevők egészségi állapotát. Ez alatt a vizsgált csoport 0,35 százalékánál alakult ki veseelégtelenség, náluk az eGFR értéke 15 ml/perc/1,73 m2 alá esett, ám az érintetteknek csak alig több mint a fele részesült kezelésben.

    Kezeletlen 85 év felettiek

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A legalacsonyabb átszűrési értékkel rendelkező páciensek közül a 18 és 44 év közöttiek tízszer nagyobb eséllyel kaptak kezelést, mint a 85 évnél idősebb veseelégtelenségben szenvedő betegek. Így nem meglepő, hogy eközben a kezeletlen veseelégtelenség aránya több mint ötször nagyobbnak bizonyult a 85 év felettieknél, mint a 18 és 44 év közötti emberek körében.

    Brenda Hemmelgarn, a Calgary Egyetem kutatója és csoportja tanulmányát a Journal of the American Medical Association (JAMA) című szakfolyóirat legfrissebb számában tette közzé.

    Folyadékfogyasztás


    Nap mint nap azt halljuk, hogy fogyasszunk sok folyadékot. A nagy mennyiségű folyadék fogyasztásának akár káros hatásai is lehetnek. Az állandó szomjúság és a fokozott vízfelvétel a szervezet kóros működését jelezheti. A túlzott folyadékfelvétel káros lehet a vesék, a keringés illetve az anyagcsere kórállapotainak fennállásakor. Hiperhidrációnak nevezzük azt az állapotot, amikor a szükségesnél nagyobb mennyiségű víz halmozódik fel a szervezetben. Ez egészséges esetben nem fordul elő.   Amikor káros a sok folyadék>>

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    12 tipp pattanások ellen

    A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    A syringomyelia tünetei és kezelése

    A syringomyelia kóros üregképződést jelent a gerincvelőben, esetleg a nyúltvelőben. Leggyakrabban a gerincvelő nyaki szakaszán jelentkezik. Előfordulása nem gyakori. A betegség tünetei általában lassan alakulnak ki, de ritkán hirtelen kezdet is előfordulhat.

    A gyomorfekély diagnosztizálása és kezelése

    A gyomor- és nyombélfekély megfelelő gyógyszeres kezeléssel kontrollvizsgálatok mellett otthon is jól gyógyítható, ám a szövődménnyel járó esetek természetesen kórházi ellátást igényelnek.

    Policisztás vesebetegség

    A policisztás vesebetegség a vese ritka, öröklődő megbetegedése. Kezdetben a tünetek nem specifikusak: hasi vagy deréktáji fájdalom tapasztalható.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.