A vesebetegség és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata

B. Braun Avitum
megjelent:

A vesebetegség kialakulásának hátterében leggyakrabban olyan népbetegségek találhatók, mint a magas vérnyomás, illetve a diabétesz, vagy e kettő kombinációja. Előrehaladott vesekárosodás esetében jelentősen beszűkül a veseműködés.

Ennek következtében egyrészt a szervezetben felhalmozódnak a káros anyagok, másfelől pedig a vese nem képes eltávolítani a felesleges folyadékmennyiséget. A krónikus vesebetegség legtöbb esetben nagyon sokáig nem okoz semmilyen tünetet, s amikor észreveszik, gyakran már késő. Ez esetben nem marad más megoldás, csak a beteg élete végéig tartó dialízis, vagy a transzplantáció.

Élettani értelemben a vese a keringési rendszer létfontosságú része. A szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja vérnyomásunk egyenletességét, ezért bármilyen fokú vesezavar kedvezőtlenül érinti a szív funkcióit.

Ugyanakkor a keringési rendszer betegségei is visszahatnak a vese működésére, amely krónikus szívelégtelenség kialakulásához vezethet. A szív-érrendszeri betegségek amellett, hogy segítik a vesebetegség kialakulását, sokszorosára emelik az olyan betegségek, mint a szívelégtelenség, a szívroham és a stroke kockázatát vesebetegek esetében: szív-érrendszeri szövődmények következtében hal meg idő előtt a vesebetegek mintegy fele.

A krónikus veseelégtelenség tünetei

A krónikus veseelégtelenség kezdete tünetmentes is lehet. Később, a betegség előrehaladásával egyre több tünet jelentkezik. A tünetek egy része a vérben visszamaradt salakanyagok következménye. Ilyen panaszok a fáradékonyság, a gyengeség, a fejfájás, a nehézlégzés, az étvágytalanság, a fogyás, a hányinger, hányás. Krónikus veseelégtelenség

Hogyan csökkenthető a kockázat?

Tekintve, hogy hazánkban a hipertóniások száma meghaladja a kétmilliót, a cukorbetegek száma pedig egymillió körül jár, népegészségügyi szempontból is óriási szerep hárul a megelőzésre. Pár alapszabály – például a túl sós ételek és dohányzás mellőzése, gyakori mozgás és vérnyomásmérés – betartásával csökkenthetjük a vesebetegség kockázatát, de fontos a rendszeres szűrés is, amely még időben lehetővé teszi a vesebetegség felismerését, gyógyszeres kezelését.

Napjainkban a fejlett orvostudománynak köszönhetően a korai időszakban számos korszerű terápia áll rendelkezésre a maradék veseműködés fenntartására, azonban ebben nagy felelősség hárul a háziorvosokra, akik a rendszeres szűrővizsgálatok alakalmával időben ki tudják szűrni a veseelégtelenséget.

Tudta a vesebetegségről?

  • Mindkét vese egyforma nagyságú és szerkezetű, súlyuk egyenként kb. 150 gramm.
  • A méreganyagok kiválasztásán túl a szervezetben lévő só- és vízmennyiség szabályozásával biztosítja szervezetünk zavartalan működését és vérnyomásunk egyenletességét.
  • Mivel a vesék méregtelenítő működésükhöz jelentős mennyiségű vért igényelnek, a szervezet mindenkor a keringő összvérmennyiség 1/5 részét biztosítja a két vese számára, ami kb. 1,0-1,2 liter/perces vérátáramlásnak felel meg.
  • A vesék hormonokat is termelnek: a renint, ami a vérnyomást szabályozza, illetve az eritropoetint, ami a csontvelőbe jutva fokozza a vörösvértestek termelését.
  • A vesebetegség és a szív-érrendszeri betegség kölcsönhatásban vannak: bármilyen kicsi vérnyomás-növekedés vesekárosodást okoz, a vesezavarok pedig a szív funkcióit érintik kedvezőtlenül. (Ezt bizonyítja, hogy a krónikus vesebetegek mintegy fele szív-érrendszeri betegségben hal meg.) Ezért ha valakinek szív-érrendszeri betegsége van, figyelnie kell a veseműködését, illetve ez fordítva is igaz. Továbbá a cukorbetegség is hozzájárul a vérnyomás-növekedéshez.
  • Rendszeres vér- és vizeletvizsgálattal ellenőrizhetjük a szív- és veseműködésünket
  • Néhány szabály betartása segít csökkenteni a vesebetegség kockázatát: a túl sós ételek és dohányzás mellőzése, a vércukorszintre és vérnyomásra való odafigyelés, friss ételek fogyasztása és gyakori mozgás.
  • A becslések szerint 2015-re a világon 36 millió embernek lesz krónikus vesebetegsége, amely fázis már visszafordíthatatlan, és vesepótló kezelést igényel.
  • A művesekezelés a veseműködés részleges pótlásának egyik módja, amely a vért testen kívülre vezeti, így tisztítja meg a salakanyagoktól és a felhalmozódott folyadéktól. A hazai műveseellátás 90 százalékban külföldi tulajdonú magánszolgáltatók kezében van, ennek révén a legkorszerűbb, legbiztonságosabb berendezések állnak a betegek rendelkezésére.
  • Egy másik mód a vesetranszplantáció, mely hazánkban a már rutinműtétnek számít, évente 260-300-at végeznek el. A nemzetközi statisztikák szerint a vesebetegeknek mintegy ötöde transzplantálható, azaz műtétre alkalmas állapotban van.
  • A művesekezelésben részesülő betegek 58 százaléka 60 éven, 35 százaléka pedig 70 éven felüli.

(B. Braun Avitum)

Cikkajánló

A vese betegségére utaló jelek

Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
Vesebetegség
A vese betegségei kialakulhatnak önmagukban vagy rendszerbetegség részeként, szövődményeként. Magának a vesének az eltéréseit okozhatják a vesét megelőző szakasz betegségei, a vese eltérései vagy a vesét követő húgyutak rendellenességei.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.