• Baktériumokkal a vesekő ellen

    Szerző:
    WEBBeteg

    Amerikai tudósok felvetették, hogy talán baktériumokat lehetne bevetni a vesekő kiújulása ellen. Azt állapították meg ugyanis, hogy lényegesen ritkábban van vesekövük azoknak az embereknek, akiknek a bélrendszerében megtalálható egy bizonyos baktérium, olvasható a BBC brit közszolgálati médium internetes oldalán.

    A Bostoni Egyetem kutatói szerint 70 százalékkal kisebb valószínűséggel lesz kalciumoxalát vesekövük azoknak, akiknek a szervezetében van Oxalobacter formigenes elnevezésű baktérium. A vesekövek 80 százaléka kalciumoxalátból van. Az Oxalobacter formigenes baktérium pedig a bélrendszerben élve lebontja az oxalátokat.

    Hirdetések

    David Kaufman, a Bostoni Egyetem professzora úgy véli, hogy a felfedezést a gyógyászatban is lehetne hasznosítani, és az oxálsókkal táplálkozó baktériumokat táplálékkiegészítőként alkalmazni. De felhívta a a figyelmet, hogy a kutatások még nagyon kezdeti szakaszban vannak, és még sok időnek kell eltelnie egy esetleges klinikai kipróbálásig.

      Cikkajánló
   •  A vesekövesség és típusai
   • Vesekövesség - kezelés és megelőzés
   • A vesekövek a vesében válnak ki a túltelített vizeletből. Méretük a homokszemnyitől a gyöngyszemnyiig terjedhet, felszínük lehet sima vagy érdes. A veséből kijutva fékezhetik a húgyutakban a vizelet áramlását, és ezzel fertőzést és fájdalmat válthatnak ki. De tönkre is tehetik a vesét, akár úgy is, hogy nem produkálnak észrevehető tüneteket.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Koleszterincsökkentés

    Dr. Vajda Orsolya

    Mi alapján választ gyógyszert az orvos? Mennyi ideig kell szedni?

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A probiotikumok egészségügyi előnyei - Tények és kutatási eredmények

    A probiotikumok olyan jótékony mikroorganizmusok, amelyek védőhatást biztosítanak bizonyos kórokozókkal szemben, és amelyek számos élelmiszerben is megtalálhatóak. A probiotikumokról úgy tartják, hogy a bélflóra kiegyensúlyozása által igen fontos szerepet játszanak a megfelelő bélműködés és emésztés fenntartásában.

    Így előzhető meg a vesekövesség kialakulása

    A vesekőképződés világszerte, így hazánkban is az egyike a leggyakrabban előforduló betegségeknek. A vesekövek kialakulásának pontos oka a mai napig nem minden részletében tisztázott, de számos olyan tényezőt ismerünk, amely elősegíti a vesekövek kialakulását.

    Vesekövesség - Megelőzés és kezelés

    Ha valakinek már volt veseköve, 1-2 éven belül újra jelentkezik, ha az életmódján nem változtat. Ajánlatos a rendszeres, egészséges testmozgás és a stressz kerülése.

    A világossejtes veserák tünetei és kezelése

    A felnőttkori rosszindulatú daganatok 3 százaléka vesedaganat, előfordulási gyakorisága az elmúlt évtizedekben folyamatosan, évi 2-4 százalékkal emelkedik. Ennek 80 százaléka az úgynevezett világossejtes veserák.

    Hasznos tippek vírusos vagy bakteriális hasmenés esetére - Mit tegyél, mit kerülj, hogyan kezeld?

    A hasmenéses betegségeket bármikor elkaphatod, elég, ha a gyerek hazahozza a vírust a nyári tárborból vagy új közösségbe kerülve te magad sem tudsz megfelelően védekezni a fertőzések ellen. A hasmenéses betegségek terjedésének egyik fő oka, hogy sokan nem pihenik ki a betegséget és így a munkahelyen, tömegközlekedésen, boltokban vagy bármilyen más zárt helyen cseppfertőzéssel könnyedén továbbadják a kórt. (x)

    Hatékony megoldás vesekő ellen

    A vesekövesség világszerte sokkal gyakoribb, mint azt gondolnánk, mivel sokszor rejtve marad, és vagy egyéb vizsgálat alkalmával kerül felfedezésre, vagy – rosszabb esetben - a vesevezetékbe beékelődve okoz fájdalmas tüneteket. Európában a lakosság 3-5 %-ában fordul elő, de az idősebb korosztály 5-10 %-ánál kimutatható. A férfiaknál gyakoribb, de a nőknél sem ritka előfordulása. (x)

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA