• Tizenhárman ajánlották fel a veséjüket - Az eddigi legnagyobb láncadományozás

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az úttörő vállalkozás az eddigi legnagyobb láncadományozás - közölték a washingtoni Georgetown Egyetem kórházának illetékesei.

    Huszonhat műtéttel 13 súlyos állapotban lévő vesebeteg páciens kapott új szervet vesecserék segítségével az Egyesült Államokban. A vesére váró embereknek hozzátartozóik felajánlották ugyan a szervüket, amely azonban nem mutatott elegendő egyezést.

    Hirdetések

    Ezért folyamodtak a sebészek a cserékhez: a rokon felajánlja veséjét egy idegennek, amiért cserébe egy másik beteg hozzátartozójának egészséges és egyezést mutató veséjét kapja meg saját családtagja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 13-szoros csere komoly logisztikai szervezést igényelt, hogy mindenki számára megtalálják az ideális párt. Három altruisztikus, önzetlen donor is volt a 13-as láncolatban. Azért, hogy édesanyja veséhez jusson, Hudgensék lánya az Otten házaspárból a feleségnek adományozta veséjét.

    Innen a férj a Boyd család lányának ajánlotta fel veséjét, amiért cserébe Boyd apuka a Robbs házaspár nőtagjának adta az övét, akinek férje viszont egy baráti pár tagjának adományozta saját szervét, és így tovább. A dominószerű szervadományozásban így összesen 13 donor és 13 recipiens vett részt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elvégezték az első magyarországi gyermek-tüdőtranszplantációt

    A 13 éves Dorka cisztás fibrózisban szenvedett, igen leromlott egészségi állapotban került fel múlt év decemberében a transzplantációs listára. A műtétet a Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében március végén végezték el, a gyerek jelenleg rehabilitációját tölti, már nincs steril körülmények között. Merkely Béla, a SE klinikai rektorhelyettese a műtét kapcsán arról beszélt, hogy ezzel a beavatkozással ismét lépett előre egyet a magyar szervtranszplantáció.

    Elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon

    Magyarországon minden feltétel adott a sikeres szervátültetésekhez - mondta az egészségügyért felelős államtitkár abból az alkalomból, hogy februárban elvégezték a tízezredik szervátültetést Magyarországon.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    A veseátültetés

    A veseátültetés és a művesekezelés egymás alternatívái ami a beteg életben tartását illeti, ugyanakkor a művesekezelés nem pótolja teljes mértékben a vese élettani funkcióját (renin-angiotensin rendszer, eritropoetin).

    Új módszer a veseátültetésben

    A beavatkozás mára megváltoztatta Maxine életét, új veséje lehetővé teszi, hogy olyan ételeket - például csokoládét és mogyorót - is ehessen, amelyek addig tiltottak voltak számára.

    Hetvenöt éves édesanyjától kapott vesét

    A szingapúri asszonynak a transzplantáció megmentette az életét. A kórház tájékoztatása szerint Chee Leng Yinen és 46 éves lányán, Shirley Laun még két hónappal ezelőtt hajtották végre az operációt.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA