A prosztataminta-vétel

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

Sok esetben válik szükségessé az urológiai kivizsgálás során olyan vizsgálómódszerek elvégzése, melyeket ajánlott műtői vagy hasonló speciális körülmények között végrehajtani. Ilyenek például a prosztataminta-vétel (biopszia) is.

Amennyiben a prosztata tapintása alapján és prosztata specifikus antigén (PSA) emelkedett értéke miatt felmerül a prosztata rosszindulatú daganatos megbetegedése (prosztatakarcinóma, prosztatarák), akkor mintát kell venni a betegség jelenlétét megerősítendő vagy kizárandó a megfelelő kezelés kiválasztásának céljából.

Ez az egyetlen módszer a prosztatarák diagnózisának felállításához. Minden egyéb eljárás a szövettani vizsgálat szükségességét hivatott eldönteni.

Mintavétel előtt – speciális esetektől eltekintve – tájékozódunk a véralvadási képességről vérvétel útján, és az véralvadásgátló gyógyszert (Aspirin Protect, Astrix, Plavix, stb.) kihagyatjuk a beteggel, vagy másra cseréljük. Az egyes intézményeknek elérő a gyakorlata a beavatkozás előtt adott antibiotikumok adagolásában. Lehetőség van tabletta formájában már több nappal a mintavétel előtt tabletta szedésére, de bizonyos helyeken közvetlenül a beavatkozás előtt injekció formájában történik a beadás.

Végbélen keresztül

A mintavétel végbélen keresztül történik (ezért szükséges az antibiotikum védelme) ultrahangos vizsgálófej vezérletével. Egyénenként változó az eltávolított minták száma, általában 6 és 12 között, melyeket hosszú tű segítségével nyerünk. Ismételt mintavétel esetén a minták száma magasabb lehet. Beavatkozás után előfordulhat enyhén véres vizelet, vér szivárgása a végbélből, azonban az első 24 órán belül ezek egészséges véralvadási értékekkel megszűnnek.

A prosztata biopszia leggyakoribb lehetséges szövődménye a prosztatagyulladás. Ez magas lázzal, vizelési nehezítettséggel járhat, melyet célszerű kórházban ellátni speciális gyógyszerekkel és módszerekkel. A minta kórszövettani szakértő (patológus) kezébe kerül szövettani elemzésre.

Az eredmény elkészülése általában két hetet vesz igénybe. Minden prosztatarák gyanú esetén el kell végezni, de negatív mintavételi lelet még nem zárja ki a rosszindulatú daganat jelenlétét. Vegyük példának okáért egy minden értékében (szélesség, hossz, mélység) 5 cm-es prosztatát, melyből kiveszünk 12 db 1mm széles és 15 mm hosszú szövethengert – nem biztos, ennyi mintából teljes képet kapunk az egész szervről. Ezért válhat szükségessé a mintavétel megismétlése.

Tovább Dr. Benyó Mátyás PhD, urológus, andrológus szakorvos

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Tévhitek a prosztatáról

Dr. Földi Ildikó
Az alábbiakban néhány, a prosztatáról gyakran elhangzó tévhitet gyűjtöttünk össze és rövid magyarázatokkal próbáljuk meg eloszlatni azokat.
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.