• Here visszértágulat

    Szerző:
    WEBBeteg

    Minden férfinál az artériák, vénák, idegek, és ondóvezeték rendszere tartja a kapcsolatot a herékkel és segít annak vérellátásában. A vénák szállítják a testből a vért vissza a szívhez, irányítják a véráramlatot.

    Néha azonban a vénák rosszul működnek, s a véráramlási iránya ilyenkor ellentétes. Ekkor a here és a hereburok vénái kitágulnak, meghosszabbodnak és kanyargóssá válnak. Ezt nevezzük here viszértágulatnak, vagy orvosi nyelven varicocele-nek. 

    Hirdetések

    Kinél fordul elő?

    Noha ritkán hallani róla, a betegség megehetősen gyakori, s leginkább kamaszkorban, illetve fiatal felnőttkorban alakul ki. Ennek az az oka, hogy kamaszkorban a herék gyorsan növekednek, s több vérre van szükségük. Amennyiben a herékben található vénák nem a megfelelően működnek, nem tudnak megbirkózni a vértöbblet szállításával. Így, noha a vér jelentős része továbbra is jó irányba folyik, egyes helyeken irányt téveszt és here visszértágulatot okoz.

    Érdekes adat, hogy az esetek 90 százalékában a bal oldalon fordul elő. Ez azért van, mert a fiúk teste úgy épül fel, hogy a bal oldalon a herékbe több vér folyik, így a viszértágulat előfordulása is itt gyakoribb.

    A here visszeresség tünetei

    A legtöbb esetben a betegség tünetmentes. Fekvő helyzetben a vénák normális tágasságúnak itűnnek. Előfordul, hogy csak a herezacskón keresztül tapinthatóak a tágult vénák. A tünetek jelentkezését gyakran meleg időben, kemény edzés után, vagy sok ideig tartó állás vagy ülés alkalmával tapasztalni.

    A jelentkező tünetek a következők:
    • fájdalom a heré(k)ben
    • a here kisebb a viszértágulat oldalán
    • húzó, nehéz érzés a herezacskóban
    • kellemetlen érzet a herezacskóban

    Hogyan kezelhető a betegség?

    • Fontos a rendszeres hereönvizsgálat, amikor tapintással is meg kell vizsgálni, nem érzhetők-e szokatlan dudorok, fájdalom. Álló helyzetben is végezze el a vizsgálatot, ugyanis a viszértágulat fekvő helyzetben kevésbé felismerhető.

    • A here viszértágulat általában ártalmatlan, ám ha fájdalmas vagy megduzzad, gyulladáscsökkentő gyógyszereket írhat fel az orvos.

    • Amennyiben gyakran fáj, vagy kellemetlen érzéseket kelt, a kényelmes, boxer alsónadrág viselése enyhítheti a fájdalmat

    • A herevisszeresség folyamatos fájdalma esetén annak kezelésében a műtéti megoldások váltak be a legjobban. Napjainkban egyre inkább háttérbe szorul a nyílt műtét, és teret nyernek a sokkal kisebb megterheléssel, rövid kórházi bentfekvéssel is kivihető megoldások, mint a laparoszkópos vagy mikrosebészeti módszerrel.

    • A műtét után javasolhatják a herezacskó támasz viselését, illetve jeges borogatást a duzzanat lelohasztására. Pár hétig még fájhat a műtét helye, de aztán minden fájdalom megszűnik.

    • A műtétek során a tágult vénákat lekötések vagy klippek segítségével iktatják ki a keringésből. A herék keringése ezután javul és általában a megtermékenyítő-képesség is helyreáll, ehhez azonban sokszor több hónap szükséges.

    Okoz-e visszafordíthatatlan károsodást?

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Noha a here viszértágulat kialakulása megelőzhetetlen, az állapot nem igazán szorul különleges terápiára. Mivel a tágult vénák miatt romlik a here vérkeringése, és megnő a herét körülvevő szövetek hőmérséklete, ami a spermiumtermelés romlásához, végső soron akár a here károsodásához vezet. A férfiak megtermékenyítő-képesség romlásának egyik leggyakoribb oka a varicocele.

    (KamaszPanasz)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A herecsavarodás kialakulása, tünetei és kezelése

    A herecsavarodásról minden fiatal férfinek vagy fiúgyermek szülőjének érdemes tudnia. Legfőképpen azért, mert a kórkép időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a szövődmények. De mi is az a herecsavarodás?

    A húgycső, a herék és a hímvessző sérülései

    A férfi nemi szervek sérülése (harapás, szúrás, ütés), kékes elszíneződése, a heves fájdalom, duzzanat sok esetben szakértői segítséget kíván megmentésük érdekben.

    A here, a mellékhere és a prosztata gyulladása

    A here, a mellékhere vagy a prosztata akut gyulladása az egész szervezetet megterheli. Általában magas lázzal, hidegrázással, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal jár, és megfelelő kezelés nélkül könnyen krónikussá válik.

    A hererák és tünetei

    Bár a hererák a férfiak összes rosszindulatú daganatos betegségének csupán 1-2 százalékát teszi ki, mégis kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a here daganatos megbetegedése elsősorban fiatalfelnőtt-korban - 16 és 35 év között - fordul elő. A heredaganat fiatalfelnőtt-korban az egyik leggyakoribb malignus, rosszindulatú daganat.

    A hererák első jelei

    A hererák kialakulásának okait teljes körűen még nem sikerült feltárniuk a rákkutatóknak.

    A here fejlődési rendellenességei

    Ahhoz, hogy a herék érett, életképes hímivarsejteket tudjanak termelni, a hasüreg hőmérsékleténél alacsonyabb hőmérséklet szükséges, ezért kell, hogy a herék a hasüregen kívül, a herezacskóban helyezkedjenek el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    50 év felett a férfi lakosság túlnyomó része szenved a BPH tüneteitől. Van megoldás! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások