A húgycső, a herék és a hímvessző sérülései

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
frissítve:

A férfi nemi szervek sérülése (harapás, szúrás, ütés), kékes elszíneződése, a heves fájdalom, duzzanat szakértői segítséget kíván megmentésük érdekben.

Az urológiai szervek sérülései (traumái) ismertetése előtt érdemes tisztázni azok elhelyezkedését.

Az urológiai szervek közé soroljuk a herezacskóban (scrotum) fellelhető heréket (testis) és mellékheréket (epididymis), őket a prosztata mögött elhelyezkedő ondóhólyagokkal (vesicula seminalis) összekötő ondóvezetékeket (ductus deferens), valamint magát a hímvesszőt (penis) is.

A húgycső sérülései

A húgycsövet ért súlyos trauma okozhatja annak átlyukadását. Lövés, szúrás, eszközös orvosi beavatkozások mellett a sérülés oka legtöbbször az emberi tudatlanság.

A mindennapi urológiai gyakorlatban a legváltozatosabb húgycsőbe felhelyezett idegentestekkel lehet találkozni: lázmérő, összehajtogatott drót, csillárdarab, fenyőág, társasjáték bábuja, purhab és még sorolhatnánk.

A legnagyobb veszély a trauma következtében kialakult hegesedésben rejlik, mely örökre megkeserítheti a beteg életét.

Amennyiben a záróizom szenved károsodást, időszakos, illetve tartós vizelettartási zavar lehet a következménye.

A herezacskó traumája - rúgás, harapás, esés

A herezacskó és a here sérülése rúgás, harapás, esés, munkahelyi baleset következménye lehet. Szinte minden esetben (az enyhébbek kivételével) a roncsolt területek kimetszése, a herék helyreállítása javasolt műtéti körülmények között.

A herezacskó kékes elszíneződése, a heves fájdalom szakértő segítséget kívánnak a herék megmentésének érdekben. A fertőződés megelőzésére antibiotikum alkalmazása válhat szükségessé. Bár kiváltó oka nem trauma, de itt kell említést tennünk a herecsavarodásról, mely fiatal férfiaknál akár hirtelen mozdulat következtében létrejöhet.

Ekkor a herék elfordulása megtekeri a herevezetéket, benne a herét ellátó ereket. A rövid időn belül történő operáció még megmentheti ilyen esetben a szervet.

A hímvessző sérülései

A hímvessző jellemző sérülése a penisfractura, mely a merev állapotban lévő pénisz hirtelen elhajlása következtében a barlangos testek szakadásával jár. Heves szexuális aktus vagy önkielégítés során alakulhat ki.

Duzzanat, fájdalom, lilás-kékes elszíneződés ijeszti meg a beteget. A vérömleny műtéti eltávolítása és a barlangos test helyreállítása megszüntetheti a problémát.

Tovább Hogyan ellenőrizze? - A herék önvizsgálatának lépései

Dr. Benyó Mátyás, urológus szakorvosjelölt

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

A kis pénisz szindróma

Cs. K., fordító
A nők 85 százaléka elégedett partnere péniszének méretével, mégis a férfiak majdnem fele szeretne nagyobbat - állítják urulógusok a WebMD egészségügyi portál beszámolója szerint.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Szabó Zsuzsanna és Dr. Zsuga Judit
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.