Húgyúti fertőzés műtét után

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Papos István, urológus frissítve:

Jellemzően a húgyút steril, egészséges emberben baktériumoktól mentes. Húgyúti fertőzésről akkor beszélünk, ha a húgyutakba baktérium kerül, és ott elkezd szaporodni. Ez történhet teljesen hétköznapi okokból is, ugyanakkor a kockázata megemelkedik a sebészeti beavatkozások után.

Ennek oka ott keresendő, hogy számos betegnél alkalmaznak hólyag katétert a beavatkozások során annak érdekében, hogy elvezesse a vizeletet a műtét alatt és után. A katéter jelenléte azonban, még ha az csak ideiglenes is, növeli a húgyúti fertőzés veszélyét, mivel egy idegen testről van szó, amely a steril húgyutakban utat nyit a fertőzéseknek.

Egy másik ok lehet, hogy a műtétek után gyakran előfordul vizelési képtelenség (vizeletretenció). Ez gyakori szövődménye az altatásnak és drasztikusan növeli a húgyúti fertőzés kockázatát. A vizeletretenció azt jelenti, hogy a hólyag nem ürül teljesen vizelés közben, így több vizelet marad a hólyagban, mint az normális. Ennek következtében a vesékben pangó vizeletben a baktériumok is könnyebben el tudnak szaporodni, fertőzést okozva a húgyutakban. A probléma lehet enyhébb, mely gyakori vizeléssel jár, illetve súlyosabb, katéterezést és további kezelést igénylő állapot.

A húgyúti fertőzés tünetei

  • égő érzés vizeléskor
  • sürgős és gyakori vizelési inger
  • véres vizelet
  • nyomásérzés a derékban és/vagy alhasban
  • láz

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A katéter felhelyezésének steril technikával kell történnie. Ez azt jelenti, hogy a húgycsőnyílást és annak környékét fertőtleníteni kell, steril kesztyűt kell hozzá viselni, illetve a katéternek is sterilnek kell lennie. Emellett fontos, hogy amint azt a beteg állapota lehetővé teszi, mielőbb távolítsák el az eszközt.

Soha ne nyúljon a katéterhez kézmosás nélkül, mert a nem megfelelő higiénia drámaian növeli a fertőzés kockázatát! A WC használatkor mindig elölről hátrafelé törölje magát, így elkerülheti, hogy széklet kerüljön a húgyúti nyílásba. Fürdés során a katéter-csövet is óvatosan öblítse le, tisztítsa meg a nemi szerv területével együtt.

Kockázatnövelő tényezők

A műtét után jelentkező húgyúti fertőzés kialakulásában további tényezők is szerepet játszanak, beleértve a beteg életkorát (idősebb betegeknél nagyobb a valószínűsége), a sebészeti beavatkozás típusa és egyéb, már meglévő betegségek (pl. legyengült immunrendszer, krónikus betegségek).

A cukorbetegség ugyancsak növeli a húgyúti fertőzések kockázatát, akárcsak az olyan beavatkozások, melyek a húgyutak közelében történnek, mint például a prosztata műtét. Emellett trauma vagy ortopédiai beavatkozásokkal (pl. ízületi műtétek) járó tartósabb mozdulatlanság is növeli a húgyúti fertőzés kialakulásának veszélyét.

Ugyancsak a rizikófaktorok közé tartozik a húgyúti traktus bármely részének műtéte, beleértve a vesék, húgycső és húgyhólyag műtétét is.

Hogyan kezelhető?

Húgyúti fertőzés során általában kétféle gyógyszert használnak. Egyrészt antibiotikumot írnak fel a fertőzés kezelésére, a baktériumnak a húgyutakból történő kiirtására, másrészt pedig ezzel párhuzamosan a fájdalmat és irritációt enyhítő készítményt is alkalmaznak.

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, verywell.com
Lektorálta: Dr. Papos István, urológus

Cikkajánló

Húgyúti fertőzések - Jellemző tünetek, kezelési tanácsok

Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Húgyúti fertőzés
A húgyúti fertőzések az embereket leggyakrabban érintő fertőző betegségek közé tartoznak, a nők többsége tapasztalja meg egy alkalommal, vagy visszatérő jelleggel. Főleg bakteriális fertőzésekről van szó, ritkán játszanak szerepet más kórokozók.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus; Dr. Csuth Ágnes családorvos
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, Dr. Csuth Ágnes, Dr. Reinhardt István
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.