A herecsavarodás kialakulása, tünetei és kezelése

Dr. Benyó Mátyás
szerző: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus - WEBBeteg
megjelent:

A herecsavarodásról (heretorzió, torsio testis) minden fiatal férfinek vagy fiúgyermek szülőjének érdemes tudnia. Legfőképpen azért, mert a kórkép időben történő felismerésével és kezelésével megelőzhetőek a szövődmények. De mi is az a herecsavarodás?

A herék (páros szerv) a herezacskóban találhatóak. Testen kívül helyezkednek el – mint a legtöbb emlősben –, mivel az optimális spermiumképzéshez alacsonyabb hőmérséklet szükséges a testhőnél. Eredetileg a hátsó hasüregben (retroperitoneum) fejlődnek ki, ahonnan a magzati élet alatt szállnak le. A leszállásban segítséget nyújt a herét a herezacskóban rögzítő kisebb szalag: a gubernaculum. A vér- és nyirokér ellátásuk megmarad az eredeti retroperitonealis helyről, éppen ezért a herét ellátó erek hosszan futnak a lágyékcsatornán át a herékhez.

A herecsavarodás kialakulása

A herék funkciójukat igazán a serdülőkor alatt nyerik el: megnövekszik a térfogatuk a spermiumképzés megindulása miatt. A herecsavarodás ezért alakul ki leggyakrabban a serdülő kor után, a fiatal felnőttkor időszakában. A here megcsavarodása során (melynek hátterében egyik okként a fent említett gubernaculum fejlődési zavara állhat) a here a hossztengelye körül egyszer, vagy akár többször is megfordul. Ezzel megcsavarja az őt ellátó érképleteket, mely ahhoz hasonló, mint amikor valaki az almát szeretné a fáról leszedni, és a szárát megcsavarja. Ennek a csavaró mozgásnak a következtében a herét ellátó erek elzáródnak, és a here nem jut oxigénhez és tápanyagokhoz - kezeletlen esetben ez a here elhalásához vezet.

Fontos Hogyan ellenőrizze? - A herék önvizsgálatának lépései

A herecsavarodás tünetei és diagnosztizálása

Ha fiúgyermek vagy fiatal felnőtt férfi hirtelen fellépő heretáji fájdalomról számol be – különösen, ha az nem társul lázas állapottal (ami a mellékheregyulladás jele lehet) –, mindenképpen fel kell, hogy merüljön a herecsavarodás lehetősége.

Fontos tudni, hogy a probléma megoldása a tünetek megjelenését követő első 6 órában a leghatékonyabb. Ilyen panaszok esetén tehát sürgőségi betegellátó intézményhez kell fordulni, ahol a laborvizsgálatok mellett here ultrahangos keringési vizsgálat is történik, mely sokat segít a herecsavarodás felismerésében.

Tovább Urológiai vizsgálatok - Hogyan készülhet fel rá, mire számítson?

Ami hasonló panaszokat okozhat
Hasonló tüneteket mutathat a here függelékének csavarodása vagy a mellékhere-gyulladás. Utóbbi általában a keringésvizsgálattal, illetve a vérből gyulladásos értékek mérésével könnyebben felismerhető. A here függelékének csavarodása inkább könnyebben összetéveszthető a herecsavarodással – de inkább történjen egy „felesleges” here feltárás herecsavarodás gyanúja miatt, minthogy egy fiatal, nemzőképes férfi elveszítse egyik heréjét egy nem felismert herecsavarodás miatt. Éppen ezért hasonló tünetek esetén nem kell szégyellni az orvosi ügyleleti ellátáshoz történő fordulást.

A herecsavarodás kezelése

Amennyiben a kórkép alapos gyanúja felmerül, úgy sürgős műtéti feltárás, és a here visszacsavarása a megoldás. Ezzel a here a vérellátását visszanyeri, és életképes marad. A műtéti ellátás kapcsán ilyen esetekben a szervet rögzíteni kell a herezacskóban (pótolni a gubernaculum szerepét), mely mozzanatot a sürgősségi ellátás során a másik herén is el kell végezni a másik here csavarodását megelőzendő. Az időben elvégzett beavatkozás szövődménymentesen gyógyulhat.

Dr. Benyó MátyásForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Fazekas Erzsébet, újságíró
Dr. Radványi Ádám
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Soltész Annamária, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.