Priapizmus - Amikor nem akar elmúlni a merevedés

szerző: Dr. Horváth Balázs, általános orvos - WEBBeteg
frissítve:

A kismedencei vénák elzáródásának kellemetlen következménye az állandósuló merevedés, amely nagyon gyakran fájdalommal is jár. A betegség kialakulásában számos külső tényező játszhat közre, de ha időben fordul a beteg szakemberhez, a probléma gyorsan kezelhető.

Mi a priapizmus?

A priapizmus a hímvessző folyamatos és kóros erekciója, melyet szexuális vágy vagy ingerlés nem kísér, és rendszerint fájdalommal jár. Az elnevezését az ókori görög termékenységi istentől, Priapos-tól kapta. A Priapost megtestesítő szobrok alakjait mindig nagy, merev pénisszel ábrázolták.

Lehetséges okok

A priapizmus mechanizmusa nem teljesen tisztázott, kialakulásában több tényező is szerepet játszhat, akár együttesen is. Leggyakrabban a kismedencei vénák elzáródásával hozható kapcsolatba. A kismedencei vénák elzáródásának egyik lehetséges oka a vérrögképződés (kismedencei trombózis), melyet előidézhet öröklött trombózisra való hajlam (úgynevezett trombofília), vérképzőszervi daganatok (leukémiák, limfómák), sarlósejtes anémia vagy sarlósejtes jelleg. A vénák elzáródhatnak kismedencei vérömleny vagy daganat által is.

Férfi nemi szervekSzerepet játszhat a priapizmus kialakulásában a nemiszerv fertőzése vagy gyulladása (pl.: prosztata-gyulladás, húgyvezeték-gyulladás, húgyhólyaggyulladás - utóbbi különösen akkor, ha hólyagkő is kialakul); agyi és gerincvelői betegség (pl.: szifilisz, daganat), illetve a nemiszervek sérülése is.

Számos gyógyszer is okozhat priapizmust:

  • Trazodon
  • Chlorpromazin
  • Methaqualon
  • Prazosin
  • Tolbutamid
  • Egyes vérnyomáscsökkentő szerek
  • Antikoagulánsok és szteroidok
  • Merevedési zavar injekciós kezelésének mellékhatásaként

Előfordulás, tüneti jellemzők

Az állapot bármilyen korú férfinél előfordulhat, beleértve a csecsemőket és a gyermekeket is, ám leggyakrabban 20-50 éves életkorban jelentkezik. Általában a nem kívánt erekció két órán túli fennállása esetén beszélünk priapizmusról.

A hímvessző barlangos teste (corpus cavernosum) ritkán teljesen betrombotizálhat, azonban rendszerint sűrű, sötét vénás vért tartalmaz. A szivacsos test (corpus spongiosum) és a hímvessző makkja (glans) ritkán érintett. Ennek megfelelően a pénisz törzse duzzadt és kemény, a makk azonban puha marad.

Mi növelheti a trombózisveszélyt?
Hosszas ülést, fekvést, vagy sérülést követően, valamely nagyobb műtét (pl. csípőműtét) utáni időszakban, súlyos elhízásban, különböző daganatos betegségekben gyakran alakul ki vénás trombózis.

A priapizmus kezelése és a gyógyulás

A priapizmus sürgős orvosi beavatkozást igényel! A beteg normális szexuális teljesítményének visszanyerési esélyét kizárólag azonnali, urológus által végzett beavatkozás teremtheti meg. Enélkül a pénisz visszaállíthatatlanul károsodhat.

Az azonnali ellátás során az orvos célja a fájdalom mérséklése és a kóros merevedés mielőbbi megszüntetése. Amennyiben a vénás elfolyás gátolt, a barlangos testekben megrekedt vénás vér elfolyásának kell utat biztosítani. Ez néhány esetben (különösen, ha kialakulását a merevedési zavar terápiája okozta) a hímvesszőbe közvetlenül befecskendezett merevedést csökkentő gyógyszerrel (például epinefrin, fenilepinefrin, terbutalin, efedrin) lehet hatásos. Az idegi eredetű priapizmust folyamatos gerincvelői érzéstelenítéssel csökkenthetjük.

Az urológus sokszor kényszerül a barlangos testekben rekedt vért tű segítségével történő leengedésére, és a hímvessző ereinek folyadékkal történő átmosására azért, hogy a vénás elfolyás akadályait eltávolítsa. Lehetséges továbbá művi összeköttetés kialakítása a hímvessző barlangos és a szivacsos testjei között, illetve a hímvessző vénás vérének átmeneti “elterelése" a comb vénás rendszere felé.

Ezek a módszerek megszüntetik a merevedést mindaddig, amíg a kismedencei keringés újra nem rendeződik. Amennyiben a priapizmus vérrög miatt alakul ki, szükség lehet a vérrög sebészi úton történő eltávolítására. A priapizmus kiújulásának megelőzésében az alapbetegség felismerése és megfelelő kezelése a legfontosabb.

Dr. Horváth Balázs, általános orvosForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Horváth Balázs, általános orvos

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.