A vesefájdalom okai és kezelése

szerző: Dr. Reinhardt István - WEBBeteg
frissítve:

A vese fájdalmát okozhatja gyulladás, fejlődési rendellenességből származó elégtelen veseműködés, vesekövesség, vérellátási zavar vagy valamely sérülés. További, veseproblémákra jellegzetes tünetek a vesetájéki érzékenység, a vizelési szokások megváltozása.

Vesetáji fájdalmak

A vesetáji fájdalom pontos beazonosításával kapcsolatos nehézségek a vesék pontos helyének meghatározásával kezdődnek. A vesék a közvélekedéshez képest némileg magasabban, nagyjából az epehólyaggal egy magasságban, a gerinc két oldalán, a hasüreg hátsó falának felső részében helyezkednek el.

A vesékből származó fájdalmat könnyen össze lehet téveszteni a közelében lévő szervekből, például a hasnyálmirigyből származó fájdalommal, mellhártyagyulladás tüneteivel vagy a hátfájás, derékfájás különböző formáival. A derékfájást általában alacsonyabban, a vesefájdalmat valamivel magasabban érezzük.

Bővebben Hogyan lehet megkülönböztetni a vesefájdalmat a hát- és derékfájástól?

A vesefájdalom lehet egyoldali vagy kétoldali. Erőssége az enyhe kényelmetlenségtől és érzékenységtől az elviselhetetlen, görcsös fájdalmakig terjedhet. Lehet tompa, mély fájdalom, míg az élesebb, görcsös fájdalom sokszor beékelődött vesekőre utal. Kisugározhat a hasba vagy az ágyéktájra.

A vesetáji fájdalom jellege – a „gyakorlott” veseköves betegek számára jól ismert görcsös fájdalmat leszámítva – nem igazán árulja el, mi is a fájdalom oka. Vese- vagy vese környéki fájdalom esetén ezért okvetlenül forduljunk orvoshoz.

A vesefájdalom legjellemzőbb okai

1. Gyulladás okozta vesefájdalom

A vese és a vesemedence gyulladásának leggyakoribb oka a fertőzés, mely lehet vírusos vagy bakteriális. Leggyakrabban felszálló fertőzés útján, illetve második betegségként valamely betegség szövődményeként alakulhat ki. Minden olyan kórfolyamat elősegíti a gyulladást, amely vizeletpangással jár. A fertőzés másik forrása a véráram, ilyenkor a kórokozó valamely távol lévő, gennyes gócból származik. Tünetei a hidegrázás, borzongás, magas láz, vesetájéki érzékenység, kínzó vizelési inger.

2. Fejlődési rendellenességek

A vesegyulladáshoz fejlődési rendellenességek is hozzájárulhatnak, melyek a vese üregrendszerének eltérései, szűkületei lehetnek. A vesefunkciók zavarai léphetnek fel, amely okozója lehet a vesekövességnek is.

3. Vesekövesség miatti vesefájdalom

A vesekövességre hajlamosító tényezők a vizelet pangása, a húgyutak elzáródása vagy szűkülete, a vizelet fertőződése vagy kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben. A vesemedencében elhelyezkedő kövek tompa fájdalmat váltanak ki, ha pedig a kő a húgyvezetékbe kerül, erős, görcsös fájdalom jelentkezhet.

4. Vérellátási zavar

A vese fájdalmát okozhatja a vesét ellátó veseartéria elzáródása következtében kialakuló ék alakú veseszövet-elhalás, ezt nevezzük veseinfarktusnak.

5. Sérülések okozta fájdalom a vesében

A vese fájdalma jelentkezik sérülések, szúrás, tompa ütés vagy valamely baleset, akár csigolyatörés okaként is. A kisebb, vesét ért sérüléseket nem szükséges műtéttel kezelni, csak abban az esetben kell műtéti beavatkozást végrehajtani, ha a sérüléssel a vizeletelvezető rendszer vagy a vesét ellátó érhálózat sérült meg.

A vesebetegségek megelőzése

Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a "gyilkos kór") különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni

Bővebben A vesebetegségek megelőzése

WEBBeteg.hu logó

Forrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Reinhardt István

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.