• A vesefájdalom okai és kezelése

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vese fájdalmát okozhatja gyulladás, fejlődési rendellenességből származó elégtelen veseműködés, vesekövesség, vérellátási zavar vagy valamely sérülés. Jellegzetes tünetei a vesetájéki érzékenység, vizelési szokás megváltozása.

    Gyulladás okozta vesefájdalom

    A vese gyulladásának leggyakoribba oka a fertőzés, mely lehet vírusos, vagy bakteriális. Leggyakrabban felszálló fertőzés útján, illetve második betegségként valamely betegség szövődményeként alakulhat ki. Minden olyan kórfolyamat elősegíti a gyulladást mely vizeletpangással jár. A fertőzés másik útja a véráram, mely mindig valamely távol lévő gennyes gócból származik. Tünetei a hidegrázás, borzongás, magas láz, vesetájéki érzékenység, kínzó vizelési inger.

    Hirdetések

    Fejlődési rendellenességek

    A vesegyulladáshoz fejlődési rendellenességek is hozzájárulhatnak, melyek a vese üregrendszerének eltérései, szűkületei lehetnek. A vesefunkciók zavarai léphetnek fel, mely okozója lehet a vesekövességnek is.

    Vesekövesség

    A vesekövességre hajlamosító tényezők a vizelet pangása, a húgy utak elzáródása, vagy szűkülete, a vizelet fertőződése, vagy kőképző anyagok felszaporodása a vizeletben. A vesemedencében elhelyezkedő kövek tompa fájdalmat váltanak ki, amennyiben a kő a húgyvezetékbe kerül, erő görcsös fájdalom jelentkezhet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Vérellátási zavar

    A vese fájdalmát okozhatja, a vesét ellátó veseartéria elzáródása következtében kialakuló ék alakú veseszövet elhalása (infarktus).

    Direkt trauma, sérülés

    A vese fájdalma jelentkezik sérülések, szúrás, tompa ütés, vagy valamely baleset, akár csigolyatörés okaként is.  A kisebb, vesét ért sérüléseket nem szükséges műtéttel kezelni, csak abban az esetben kell műtéti beavatkozást végrehajtani, ha a sérüléssel a vizeletelvezető rendszer, vagy a vesét ellátó érhálózat sérült meg.

    A vesebetegségek megelőzése


    Az életminőséget jelentős mértékben rontó, eleinte észrevétlenül, különösebb tünetek nélkül, csendesen támadó vesebetegség (egyes szakértők szavaival a gyilkos kór) különféle fajtáival szemben lehet védekezni, kialakulásuk kockázatát csökkenteni. A vesebetegségek megelőzése>>

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Az otthon veszélyei

    B. V., újságíró

    A tüdőrák kialakulásának egyik fő okozója az azbeszt. Hogyan szabaduljunk meg tőle?

    Fogamzásgátlás

    Dr. Erdődi Balázs

    Hogyan beszéljen lányával a fogamzásgátlásról és a nemi betegségekről?

    A vesemedence-gyulladás

    Vesemedence-gyulladásnak (pyelitis) nevezzük a vesemedence nyálkahártyájának fertőződését, amely súlyos, elhúzódó esetben a vese...

    Vesekövesség: egy ok a vesegörcsök hátterében

    A vesekövek a vizelet bizonyos alkotóelemeiből alakulnak ki. Képződhetnek vesekövek a vesemedencékbe vezető csatornácskákban, a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA