• Az "elfelejtett" daganat elfejtett betegei?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az egyes, kifejezetten a nemek szerint jellemző daganatos megbetegedésekről - pl.: mellrák vagy a prosztatarák - nagyon sok szó esik, viszont a leggyakoribb megbetegedés típusról már kevesebb. Pedig Magyarország világelső a tüdőrákos megbetegedések és halálozás tekintetében.

    A tüdőrák a tüdőben növekvő rosszindulatú (rákos) daganat. A rák a hörgőjáratokban vagy a szivacsos tüdőszövetben alakul ki. A tüdőrák fő típusai a kissejtes és a nem kissejtes tüdődaganat. Az elnevezések a daganatot felépítő sejtek mikroszkópos megjelenését tükrözik. Az elkülönítés fontos, mert elsősorban ez határozza meg a további kezelési lehetőségeket.

    Hirdetések

    A tüdődaganat világszerte évente 1,3 millió ember haláláért felelős. A tüdőrákot máig stigma övezi, jóllehet nem csak a dohányosokat érinti.

    Hazánkban a tüdőrák a leggyakrabban diagnosztizált rosszindulatú daganat, 2007-ben 10.404 új esetet regisztráltak, a tüdőrák ugyanakkor a daganatos halálozásban is első helyen áll, sőt férfiak esetében a tüdőrák okozta halálozásban hazánk világelső. Az évi több mint 7.500 haláleset mind epidemiológiai, mind egészség-gazdaságtani szempontból meghatározó jelentőségű társadalmi probléma.

    Gyakoriság BNO csoport Összesen  
    1. C34 A hörgő és a tüdő rosszindulatú daganatai. 6.560
    2. C44 A bőr egyéb rosszindulatú daganatai. 4.330
    3. C61 A prostata rosszindulatú daganatai 3.016
    4. C18 A vastagbél rosszindulatú daganatai 2.539
    5. C67 A húgyhólyag rosszindulatú daganatai 1.840
    6. C20 A végbél rosszindulatú daganatai 1.578
    7. C16 A gyomor rosszindulatú daganatai 1.298
    8. C64 A vese rosszindulatú daganatai 1.128
    9. C25 A hasnyálmirigy rosszindulatú daganatai 1.090
    10. C32 A gége rosszindulatú daganatai 1.074
    egyéb     13.013
    összesen     37.466

    A leggyakoribb új daganatos megbetegedések esetszáma 2007-ben férfiaknál 
    (Forrás: Nemzeti Rákregiszter)

    A tüdőrák hajlamosító tényezői a dohányzás (a tüdőrákok 90 százalékáért felelős), a passzív dohányzás, valamint a környezeti tényezők: légszennyeződés, azbeszt, kristályos szilikátok, radon, aromás szénhidrátok, nehézfémek.

    A belélegzett káros anyagok először a tüdő öntisztító rendszerét, a csillószőrös hámsejteket pusztítják. A hámsejtekbe jutó rákkeltő anyagok megváltoztatják az örökítő anyag (DNS) szerkezetét. Ennek következtében a sejtek kontrollálatlan szaporodásnak indulnak, mely folyamat a sejtek rákos elfajulásának felel meg.

    A tüdőrák alattomosan kialakuló megbetegedés. A korai stádium panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából sajnos általában már későn jelentkeznek. Korai stádiumban a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak.
    A tüdőrák legfontosabb tünetei a következők: nehézlégzés, vérköpés, krónikus köhögés, fogyás, fáradékonyság, visszatérő, nehezen gyógyuló tüdőgyulladás.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    A betegség kezelésében a műtét a legjobb esélyt adja a teljes gyógyulásra, ha a tüdőrákot korai stádiumban fedezték fel, amikor a daganat még kicsi és nem terjedt túl a tüdő állományán.

    A sugárkezelés a tumor méretének csökkentésére, az elsődleges, vagy áttéti daganat által okozott tünetek enyhítésére szolgál. Sajnos a felhasználási lehetőség erősen függ a felismerés időpontjától is, hiszen a tüdő közvetlen besugárzásának korlátot szab a légzésfunkció megóvása.

    A kemoterápia során gyógyszereket (citosztatikumokat) alkalmaznak, hogy megállítsák a daganatsejtek növekedését és osztódását. Mivel a citosztatikumok nem kizárólag a daganatsejteket pusztítják, hanem a szervezet egészséges, gyorsan osztódó sejtjeit is károsítják, így számos mellékhatást okoznak. A leggyakrabban károsított egészséges sejtek a csontvelő sejtjei, a gyomorbélrendszer hámsejtjei, valamint a bőrben található szőrtüszők sejtjei.

    Az elmúlt évek során új gyógymódok, az ún. célzott biológiai terápiák jelentek meg e betegségben is. A célzott, elsősorban a daganatsejtek működését gátló gyógyszerek leggyakoribb célpontjai a daganatsejtek felszínén megtalálható jelfogó molekulák, melyek a daganatsejtek halhatatlanságáért, fokozott osztódásáért, áttétképző hajlamáért felelős sejtműködéseket indítanak el. A célzott biológiai terápiás gyógyszerek így ezeket a sejtműködéseket függesztik fel.

    Mivel ezek a gyógyszerek elsősorban a daganatsejteken fejtik ki hatásukat, az egészséges sejteket alig károsítják, mellékhatásaik csekélyek, a beteg életminőségét általában jelentősen javítják. Különböző betegek eltérő daganatai a célzott terápiákra eltérően reagálnak.

    2007 óta már hazánkban is elérhető tüdőrákos betegeknek egy új célzott terápia, a hozzáférhetőség egyenként, Egyedi Méltányossági Kérelmekkel oldható meg.

    Az újkeletű finanszírozási gond

    Az új terápiát máig Egyedi Méltányossági Kérelem (EMK) alapján támogatja a TB. Ez egy meglehetősen időigényes, adminisztratív folyamat, amelynek során számos információ beadását követően az OEP-nek 30 napja van a beadvány elbírálására. Ezidáig Magyarországon mintegy 70 tüdőrákos beteg részesült ilyen terápiában.

    E szabályozás azonban az idei évben megváltozott és a változások a tervek szerint május 1-én életbe lépnek. Ennek értelmében ezentúl az Egyedi Méltányossági Kérelem (EMK) alapján támogatott hatóanyagot egy éven (12 hónapon belül) egyszerre legfeljebb 50 beteg kaphatja. Azaz ha van éppen 50 beteg, aki ilyen kezelésben részesül, akkor egy újabb beteg csak akkor juthat hozzá a gyógyító megoldáshoz, ha annak alkalmazását egy másik betegtársánál abbahagyták.

    A normatív támogatásba történő bevonás esetén ezek a problémák megszűnnek, az eljárás leegyszerűsödne. Molnár Márk OEP főosztályvezető korábban a medicalonline.hu-nak úgy nyilatkozott, hogy a tervezett változtatást éppen az indokolta, hogy a nagy számban alkalmazott kezeléseknél a hosszadalmas engedélyezési eljárást felváltsa a normatív támogatási rendszerbe történő bevonás. Ehhez azonban meg kellene egyezniük a gyártóknak valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak a feltételekről, és bár a restrikció életbe lépésének dátuma pontosan ismert, a megoldás még nem körvonalazódik.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Az eddig ismertnél is súlyosabb következményei vannak egy kismama dohányzásának

    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.