• Nem használ a tüdőrák ellen a talidomid

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az ellentmondásos hírű talidomid nevű gyógyszer nem javította a tüdőrákos páciensek túlélését, ám más ráktípusoknál reményre ad okot - közölték brit kutatók a Journal of the National Cancer Institute című szaklapban megjelent tanulmányukban.

    Az érképződését gátló talidomidtól azt várták, hogy gátolja a daganatok növekedését, ám az úgynevezett kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek túlélési arányát nem javította, miközben a vérrögök keletkezésének kockázatát növelte - adta hírül hétfőn a BBC hírportálja.

    Hirdetések

    A talidomidot először nyugtatóként alkalmazták az ötvenes évek végén, ám terhes nőknél súlyos végtagfejlődési rendellenességet okozott magzataiknál, ezért betiltották.

      Tízezer torzszülött született a nyugtatótól

    Az 1950-es évek végén és a hatvanas évek elején számtalan édesanya szedte az 1957-ben forgalomba hozott szert, a talidomidot, hogy enyhítse a terhessége első hónapjaiban jelentkező reggeli rosszulléteket.
    Hogyan hatott terhes nőkben a talidomid?>>

    Ez azonban nem jelentette a szer végleges bukását, mert többféle betegség kezelésére kipróbálták azóta. Ezek közé tartozott a rák is, ahol a növekvő tumor vérellátásához egyre több érre van szükség, az erek képződésének gátlása tehát javulást ígér.

    A mostani brit tanulmányban a University College of London kutatói 724 kissejtes tüdőrákos embernél vizsgálták a szert.

    A páciensek kemoterápiát kaptak, ezen túlmenően az egyik csoport napi 100-200 milligramm talidomidot, másik fele pedig placebót.

    A két évig tartó követéses vizsgálat végén a kutatók nem találtak különbséget a két csoport túlélési idejében, amely mindkét terápiánál mintegy 10 hónap volt.

     A tüdőrák tünetei

    Nagyon fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel, mivel a röntgenátvilágítással a tüneteket még nem okozó daganat felismerhető, így a kezelés korán elkezdődhet, ami a gyógyulás esélyét jelentősen megnöveli. Hogyan ismerhető fel a tüdőrák? >>
    Ugyanakkor a talidomidot szedő embereknél megduplázódott a vérrögképződés kockázata. Mindazonáltal néhány másik ráktípusnál folynak még kísérletek a szerrel.

    A brit rákkutató intézet klinikai kutatásait igazgató Kate Law szerint a talidomid reménykeltő eredményeket mutat mielómánál (a csontvelőt érintő egyik ráktípus), mezoteliómánál (azbeszttel összefüggésbe hozott tüdőrák) és prosztataráknál.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Fáj a mellkasa? A bordaközi fájdalom lehetséges okai

    Amikor valakinek mellkasi fájdalma kezdődik, hajlamos szinte mindig a legrosszabbra gondolni: biztosan szívrohama van. Pedig a törzs eme, felső területén jelentkező panaszok hátterében számos esetben valamilyen kisebb, banális probléma áll.

    A tüdőrák típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?

    A leggyakoribb daganatok első tünetei

    Magyarországon a halálozási okok második helyén a daganatos megbetegedések állnak. Évente több mint 70 ezer új daganatos beteget fedeznek fel. A leggyakoribb és a legpusztítóbb daganat még mindig a tüdőrák. Férfiaknál a prosztata- és a fej-nyak rákos betegségei, míg nőknél a vastagbélrák, a tüdőrák, valamint az emlőrák száma mutat némi emelkedést.

    Javult a rákos betegek gyógyulásának aránya

    Az ezredforduló óta növekvő daganatos megbetegedési szám mellett javult a rákos betegek gyógyulásának aránya, 12 százalékkal csökkent a halálesetek száma - mondta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az M1 aktuális csatornán vasárnap, a rákellenes küzdelem világnapján.

    Mit kell tudni a sugárterápiáról?

    A sugárterápiának nagy szerepe van a daganatos betegek kezelésében. A daganatos betegek több mint fele részesül sugárkezelésben. A sugárkezelés során megavolt energiájú, ionizáló sugárzást használnak. A sugárzás következtében az érintett szövetekben károsodik az örökítő anyag (DNS), így csökken a daganatos sejtek szaporodása.

    A tüdőrák kezelési lehetőségei

    Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.