• Teszt a tüdőrák kockázatának mérésére

    Szerző:
    WEBBeteg

    Új-zélandi kutatók kedden bejelentették, hogy kidolgozták a világ első olyan tesztjét, amellyel mérni lehet a dohányos vagy ex-dohányos személyek tüdőrákkockázatát.

    A Respiragene elnevezésű teszt az egyén DNS-éből kiindulva olyan kockázati tényezőket vesz figyelembe, mint az életkor és bizonyos betegségek megléte, valamint a családban esetleg előfordult tüdőrák.

    Hirdetések

      Fagerström nikotinfüggőségi teszt

    Ön azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? Töltse ki tesztünket, és megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
    Töltse ki Nikotinfüggőségi tesztünket! >>

    "A dohányzás mindig fokozza a tüdőrák kockázatát, de egyes dohányosoknál a kockázat nagyobb, másoknál kisebb. Ennek a tesztnek a segítségével az orvosok még időben kiszűrhetik azokat, akiknél a legnagyobb a kockázat" - jelentette ki Robert Young, az Aucklandi Egyetem tanára.

    Young kutatásokra hivatkozva hangsúlyozta: a dohányosok nagy része úgy gondolja, hogy csak mások kapnak tüdőrákot.

    A teszthez a pácienstől vett nyálmintából nyerik a DNS-t. A teszt alapján a pácienst mérsékelt, magas és nagyon magas kockázatú csoportba sorolják.

    Mérsékelt és magas kockázatú csoportok

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A mérsékelt kockázatú csoportba tartozó átlagos dohányosnak 10 százalék esélye van a tüdőrákra. A magas kockázatú csoportban 4-szer, a nagyon magas kockázatú csoportban pedig 10-szer nagyobb a valószínűsége a tüdőráknak, mint a legalsó kategóriában.

    De az orvosok felhívják a figyelmet: a teszt nem arra való, hogy kimutassa azokat a dohányosokat, akik nyugodtan füstölhetnek tovább. Ugyanis még a mérsékelt kockázatú kategóriába sorolt dohányosoknak is 20-30-szor nagyobb esélyük van a tüdőrákra, mint a nem dohányosoknak.

    A tesztet az Aucklandi Egyetem által alapított Synergenz Bioscience cég fogja gyártani. A vállalat azt ígéri, hogy a teszt az év végére az egész világon elérhető lesz.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Tüdőnk egészsége: a tbc már ritka, de van több olyan betegség, amit komolyan kell venni

    Nem véletlen, hogy az Európai Tüdőgyógyász Társaság 2010-et a tüdő évének nyilvánította, felhívva ezzel is a figyelmet a világszerte több százmillió embert érintő krónikus tüdőbetegségek jelentőségére, és arra, hogy bár a legtöbb tüdőbetegség gyógyítható, a megelőzés a leghatékonyabb módszer ezek kivédésére.

    Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.

    Magas vérnyomás - Kik a veszélyeztetettek?

    A hypertonia betegség alattomosan, gyakran tünetmentesen károsítja érrendszerünket, így alapvető a vérnyomás mielőbbi normalizálása. Sokakban felmerül a kérdés, hogy miért ilyen lényeges ez, mekkora is pontosan annak a veszélye, hogy az elkövetkező években súlyos szív- és érrendszeri betegség jelentkezzen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.