Tüdőrák: mi okozza a halált? - Az orvos válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Édesapám a tüdőrák utolsó stádiumában van, a halálát fulladás okozza-e majd? Minek a következtében szoktak meghalni a tüdőrákosok a leggyakrabban? Hogyan lehet morfiumos injekciót igényelni, mert rendkívül erős fájdalmai vannak, és a kapott tapasz nem sokat segít." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Hogy mi okozza Édesapja halálát, azt nem tudom. Ha "szerencséje" lenne, akkor megállna a szíve. Ha nem lesz "szerencséje", akkor nehézlégzés, vagy tüdővérzés okozhatja. Egyébként súlyos fogyás, és szívmegállás szokott inkább lenni. Mindegyik borzasztó.

Ha injekciós morfin mellett döntött az orvos, akkor azt fogja felírni 1%-os, vagy 2%-os injekcióban, de akkor azt rendszeresen szurkálni kell.

Ha tablettás morfint jobban szeretne a család (illetve, ha a beteg még le tudja nyelni), akkor MST-Continus, M-Eslon formában többféle erősségben kapható.

Korszerű a hidromorfon nevű vegyület, ami hosszú hatású kapszula, vagy 24 órás hatású tabletta formában van.

Másik korszerű még a buprenorfin, ami szintén tapasz (Transtec). Háziorvosa írja fel, pontos adagolás, pontos könyvelés stb. szükséges, hiszen kábítószer-törvény alá esnek.

WEBBeteg - Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.