Az EU-ban Magyarországon halnak meg a legtöbben tüdőrákban

MTI
megjelent:

Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb, az összes halálok között 27 százaléknyi a tüdőrák okozta halálozások aránya - hangzott el az M1 aktuális csatorna műsorában.

A tüdőrák megelőzésének hatékony módja

A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.

Hogyan előzzük meg a tüdőrák kialakulását?

Demjén Tibor, a Dohányzás Fókuszpont vezetője hangsúlyozta: ugyan folyamatosan csökken a dohányzók aránya, de így is a felnőtt népesség 27,5 százaléka dohányzik Magyarországon.

Ez az arány a fiatalok körében 25 százalékos, ám közülük csupán 5 százaléknyian gyújtanak rá naponta - fűzte hozzá.

Kiemelte, kevésbé ismert, hogy a dohányzás nemcsak egészségkárosodást és halált okoz, hanem jelentős környezetszennyezést is. Példaként említette, hogy a világ erdeinek 4 százalékát pusztították el a dohánytermelés érdekében és világszerte 4,3 millió hektáron zajlik dohánytermelés, jelentős műtrágya-felhasználás mellett.

Pluszbevétel a megelőző programokra, a leszokás támogatására

A dohányipar 2 milliárd tonna szilárd hulladékot termel évente és csak Magyarországon 220 vagont töltenének meg évről évre a visszamaradt csikkek - jegyezte meg.

Az Egészségügyi Világszervezet azt javasolja, hogy egy dollárral növeljék a dohánytermékek adóját. Ez egyrészt növelné a visszatartó hatást, másrészt 190 milliárd dollár pluszbevételt eredményezne. Ezt a pénzt pedig megelőző programokra, illetve a leszokás támogatására lehetne költeni - tette hozzá a szakember.

Demjén Tibor azt mondta, a megelőzést már óvodás korban el lehet kezdeni, a gyerekek véleménye mesékkel, foglalkozásokkal alakítható.

(MTI)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.