• Miben segíthet egy betegklub a tüdődaganatosoknak?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden alkalommal egy-egy tünetmentes beteg és kezelőorvosa beszélgetnek a tüdőrákról, a betegség kezeléséről és minden olyan kérdésről, ami a gyógyulással kapcsolatos. A WEBBeteg.hu helyszíni riportja.

    Számos klub, csoportfoglalkozás működik országszerte. Újságíróként tapasztalom, hogy működnek olyan társaságok, amelyek csupán a haszonszerzés motivációjával alakulnak, fittyet hányva a betegre, a betegségére, a közös cél tehát gyakran elmarad. Egy biztos, ha komoly múlttal rendelkező szervezet áll egy-egy betegklub mögött, országos hálózata van a szervezetnek és közel száz tagot számlál, akkor ott hatékony munka folyik.

    Hirdetések

    A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által működtetett Harcosok Klubja 2011-ben alakult, minden egyes foglalkozáson tapasztalt orvosok tartanak előadást, majd egy gyógyult beteg és orvosa beszélgetnek, ezután pedig a résztvevők kérdezhetnek tőlük. Mindenkit egy cél vezérel: eligazodni a betegségben, a lehetséges gyógyuláshoz vezető úton.

    A tüdőrák diagnózisa korábban egyet jelentett a reménytelenséggel, más daganattípusokhoz képest a betegség ma is nehezebben kezelhető, ám azon szerencsére túl vagyunk, hogy felemelt kézzel fogadjuk el a sorscsapást – fogalmazott dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász. A klub tehát a tüdődaganat elleni küzdelemben segít, lelki erőt ad, kiutat mutat, fontos és pontos információval szolgál, ahogyan a rendezvényen hangoztatták: igazi harcosok vannak itt jelen: nők és férfiak, középkorúak és idősebbek.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Tünetmentesen élek!

    Az információt emelte ki Éva is, amikor azt kérdeztem tőle, betegként miért választotta a klubfoglalkozáson való részvételt, mit adott számára a találkozás. Az 51 éves nő betegsége a mirigysejtekből kiinduló adenocarcinoma, amely jelenleg a leggyakrabban előforduló nem-kissejtes tüdőrák fajta, különösen nőknél. 

    A korai stádiumban végzett műtéti kezelést követően, a kemoterápia előtt voltam először itt, akkor az immunterápiáról hallgattunk előadást és mára kiderült, hogy ha kiújulna a daganat, ez a terápia megfelelő megoldás lehetne, alkalmas vagyok rá. A betegklubban tehát adekvát információt kaptam, van már gyógyszer és elérhető, ráadásul nem a fórumokon hallottam erről, hanem egy szakavatott orvostól – mondja Éva. Mára befejeztem a kemoterápiát, mondhatom azt, hogy tünetmentes vagyok, a napokban voltak a kontrollvizsgálatok, de öt éven keresztül a klinikai megfigyelés szakaszában leszek – tette hozzá. 

    Miért fontos egy klub? Miben segíthet?

    A kommunikációban, az egymás megértésében és elfogadásában mindenképpen – hangsúlyozza dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, radiológus, aki 1997-ben emlőklubot, 2008-ban pedig veserákos betegklubot alapított, ma is szervez havonta foglalkozásokat a XII. kerületben, az Országos Onkológiai Intézetben.

    Ezekben a klubokban az azonos problémával szenvedők találkoznak, ők ugyanis sokkal jobban megértik egymást. Az orvos elmondja a fontos információkat a betegségről, a kezelésről, annak menetéről, de ők egymás között nagyon jól megvitatják a tapasztalatokat vagy éppen rá tudják egymást beszélni egy adott terápiára, módszerre.

    Van olyan beteg, aki félt elmenni a szakorvoshoz, mert úgy érezte, nem kérdezhet, nem kap megfelelő, érthető információt a betegségéről, itt azonban találkozott más orvosokkal, akikkel beszélgetett az előadást követően, sőt, azt tanácsolták neki, hogy írja fel egy cetlire a kérdéseit és azzal menjen el a szakorvoshoz. Azóta bátrabban jár orvoshoz.

    A saját felelősségünk is...

    Úgy gondolom, a szövettani leleten található minden egyes információnak súlya van, nem lehet összehasonlítani egy másik beteg leletével. Mindenkinek megvan a saját története – hangsúlyozza Éva, az 51 éves édesanya, aki hozzátette, hogy leginkább a felelősségvállalásra tanította meg a betegsége, miként küzdjön meg a rákkal segítséggel, de úgy, hogy saját maga is akarja. Több lábon áll, a kezelések mellett lelki támaszt, pszichológust és lelkipásztort keresett, ma is pszichodráma foglalkozásokra jár, ezeken kívül rendszeresen sportol.

    (WEBBeteg - T. A., újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az afta mint tünet

    Dr. Ujj Zsófia

    Az afta megjelenése esetén gondolni kell háttérben álló betegségre is!

    Aranyér otthoni kezelése

    Dr. Lesznyák Judit

    Milyen helyi hatású és milyen szájon át szedendő gyógyszerek alkalmazhatók?

    Dr. Bittner Nóra: Nem volt célunk a gyógyult betegek

    Többen az önerőből felfedezett, immár sikeresen gyógyult személyek támadásának vélték a Magyar Rákellenes Liga idei kampányfilmjét...

    A tüdődaganatok szövettani típusai

    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.