Miben segíthet egy betegklub a tüdődaganatosoknak?

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A Budapesten és néhány vidéki nagyvárosban működő Harcosok Klubja a tüdőrákbetegek és hozzátartozóik rendszeres összejövetele, minden alkalommal egy-egy tünetmentes beteg és kezelőorvosa beszélgetnek a tüdőrákról, a betegség kezeléséről és minden olyan kérdésről, ami a gyógyulással kapcsolatos. A WEBBeteg.hu helyszíni riportja.

Számos klub, csoportfoglalkozás működik országszerte. Újságíróként tapasztalom, hogy működnek olyan társaságok, amelyek csupán a haszonszerzés motivációjával alakulnak, fittyet hányva a betegre, a betegségére, a közös cél tehát gyakran elmarad. Egy biztos, ha komoly múlttal rendelkező szervezet áll egy-egy betegklub mögött, országos hálózata van a szervezetnek és közel száz tagot számlál, akkor ott hatékony munka folyik.

A Magyar Rákellenes Liga és a Magyar Tüdőgyógyász Társaság által működtetett Harcosok Klubja 2011-ben alakult, minden egyes foglalkozáson tapasztalt orvosok tartanak előadást, majd egy gyógyult beteg és orvosa beszélgetnek, ezután pedig a résztvevők kérdezhetnek tőlük. Mindenkit egy cél vezérel: eligazodni a betegségben, a lehetséges gyógyuláshoz vezető úton.

A tüdőrák diagnózisa korábban egyet jelentett a reménytelenséggel, más daganattípusokhoz képest a betegség ma is nehezebben kezelhető, ám azon szerencsére túl vagyunk, hogy felemelt kézzel fogadjuk el a sorscsapást – fogalmazott dr. Kovács Gábor tüdőgyógyász. A klub tehát a tüdődaganat elleni küzdelemben segít, lelki erőt ad, kiutat mutat, fontos és pontos információval szolgál, ahogyan a rendezvényen hangoztatták: igazi harcosok vannak itt jelen: nők és férfiak, középkorúak és idősebbek.

Tünetmentesen élek!

Az információt emelte ki Éva is, amikor azt kérdeztem tőle, betegként miért választotta a klubfoglalkozáson való részvételt, mit adott számára a találkozás. Az 51 éves nő betegsége a mirigysejtekből kiinduló adenocarcinoma, amely jelenleg a leggyakrabban előforduló nem-kissejtes tüdőrák fajta, különösen nőknél.

A korai stádiumban végzett műtéti kezelést követően, a kemoterápia előtt voltam először itt, akkor az immunterápiáról hallgattunk előadást és mára kiderült, hogy ha kiújulna a daganat, ez a terápia megfelelő megoldás lehetne, alkalmas vagyok rá. A betegklubban tehát adekvát információt kaptam, van már gyógyszer és elérhető, ráadásul nem a fórumokon hallottam erről, hanem egy szakavatott orvostól – mondja Éva. Mára befejeztem a kemoterápiát, mondhatom azt, hogy tünetmentes vagyok, a napokban voltak a kontrollvizsgálatok, de öt éven keresztül a klinikai megfigyelés szakaszában leszek – tette hozzá.

Miért fontos egy klub? Miben segíthet?

dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnökeA kommunikációban, az egymás megértésében és elfogadásában mindenképpen – hangsúlyozza dr. Demeter Jolán, a Magyar Rákellenes Liga elnöke, radiológus, aki 1997-ben emlőklubot, 2008-ban pedig veserákos betegklubot alapított, ma is szervez havonta foglalkozásokat a XII. kerületben, az Országos Onkológiai Intézetben.

Ezekben a klubokban az azonos problémával szenvedők találkoznak, ők ugyanis sokkal jobban megértik egymást. Az orvos elmondja a fontos információkat a betegségről, a kezelésről, annak menetéről, de ők egymás között nagyon jól megvitatják a tapasztalatokat vagy éppen rá tudják egymást beszélni egy adott terápiára, módszerre.

Van olyan beteg, aki félt elmenni a szakorvoshoz, mert úgy érezte, nem kérdezhet, nem kap megfelelő, érthető információt a betegségéről, itt azonban találkozott más orvosokkal, akikkel beszélgetett az előadást követően, sőt, azt tanácsolták neki, hogy írja fel egy cetlire a kérdéseit és azzal menjen el a szakorvoshoz. Azóta bátrabban jár orvoshoz.

A saját felelősségünk is...

Úgy gondolom, a szövettani leleten található minden egyes információnak súlya van, nem lehet összehasonlítani egy másik beteg leletével. Mindenkinek megvan a saját története – hangsúlyozza Éva, az 51 éves édesanya, aki hozzátette, hogy leginkább a felelősségvállalásra tanította meg a betegsége, miként küzdjön meg a rákkal segítséggel, de úgy, hogy saját maga is akarja. Több lábon áll, a kezelések mellett lelki támaszt, pszichológust és lelkipásztort keresett, ma is pszichodráma foglalkozásokra jár, ezeken kívül rendszeresen sportol.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.