A tüdődaganat kockázatát méri fel pécsi orvosok mobilos alkalmazása

MTI
megjelent:

A tüdődaganat kialakulásának kockázatát felmérő, okostelefonokra letölthető alkalmazást fejlesztettek ki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) orvosai a közelmúltban.

A tüdőrák legfőbb rizikófaktora

A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Mi hajlamosít a tüdőrák kialakulására?

Az intézmény klinikai központjának mellkassebészeti osztályán, valamint bioanalitikai intézetében dolgozó szakemberek egyedülálló applikációja segíthet abban, hogy a daganatot már korai stádiumban felismerjék - írta a PTE szerdán, az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában.

Kiemelték: az E-szűrő nevű, Androidra és iOS operációs rendszerre létrehozott ingyenes alkalmazásnak köszönhetően egy rövid kérdőív kitöltésével bárki felmérheti, mennyire veszélyeztetett a betegség szempontjából.

Sőt, az alkalmazás képes tíz és húsz évre előre megjósolni a várható állapotot, például azt, hogy egy ma húsz éves nő melyik rizikócsoportba tartozhat harminc, negyven éves korában - közölték.

Hozzátették, hogy a program a cellainformációk alapján rögzíti a kitöltés helyszínét és a teszt végén megmutatja a legközelebbi szűrőközpont címét.

A PTE megjegyezte, a november eleje óta elérhető alkalmazást már mintegy kétezer ember használta, azaz csaknem annyi, amennyi Magyarországon korábban - a munkaalkalmassági vizsgálatokat leszámítva - egy év alatt részt vett tüdőszűrésen.

Hangsúlyozták: a mobil szűrőprogramnak azért van nagy jelentősége, mert Magyarországon a tüdőrák a vezető daganatos halálok, százezer lakosra évente több mint száz eset jut. Az előrehaladott tüdőrák ötéves túlélés esélye öt százalék, de korai stádiumban akár kilencven százalékos is lehet.

A tüdőrákos betegeknek mindössze tíz-tizenöt százalékát tudjuk megoperálni, a többiek túl későn, akkor jelentkeznek, amikor a kór már előrehaladott állapotban van - idézte a PTE Szántó Zalán orvost, egyetemi adjunktust.

Az alkalmazás a Google Play áruházból innen tölthető le androidos telefonokra.

(MTI)

Cikkajánló

Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg összeállítás - Holányi Péter
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
WEBBeteg összeállítás - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Lajtos Melinda, tüdőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.