Jövő májusig még lehetnek kötelező tüdőszűrések

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Jövőre várhatóan megszűnik a területi alapon elrendelt kötelező tüdőszűrés a tbc-s megbetegedések kimutatására, ettől függetlenül lesznek célzott vizsgálatok. Hazánkban a régiót tekintve viszonylag kevés az új tbc-s megbetegedés, ezért is várható változás a rendszerben, bár vannak olyan megyék, ahol több új beteget regisztráltak, mint a korábbi években.

Azokban a térségekben és megyékben jelenleg is zajlanak kötelező szűrések, ahol a tuberkulózisos betegek száma 100 ezer lakosonként több mint 25 (tbc-incidencia).

A megbetegedések gyakoriságában az ország egyes területei között jelentős különbségek vannak, a legtöbb megyében csökkenés tapasztalható az elmúlt évekhez képest, kivétel ezalól Komárom-Esztergom, Heves, Nógrád és Békés megye.

Az ország középső (Budapest, Pest megye, Komárom-Esztergom, Bács-Kiskun megye) és észak-keleti régiójában (Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén megye) az új betegek előfordulása akár négyszer-ötször magasabb, mint néhány dunántúli megyében - derül ki az epidemiológiai adatokból. Amíg Baranyában 2011-ben 14, addig Szabolcsban 137, Borsodban pedig 152 új tbc-s beteget regisztráltak. Budapesten a vizsgált időszakban 409 tbc-s beteget találtak.

Településenként változó

A 30 év feletti korosztály körében a fővárosban június 8-ig szerveznek éves vizsgálatokat az ÁNTSZ-nél. Kelet-Magyarországon, ezen belül Borsodban és Szabolcsban is zajlanak szűrések, Hajdú-Bihar megyében még tavaly június végén rendelték el a 30 év felettiek vizsgálatát. Ukrajna és Románia közelsége is okot ad az aggodalomra, Romániában igen magas a tbc-incidencia.

Dr. Kohut Zsuzsa, a HBM-i KH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve járványügyi osztályvezetője kérdésünkre elmondta: változó a megjelenés eredményessége, például Debrecenben 40 százalékos átszűrésnél 67 százalékos megjelenést regisztráltak. Nagyhegyesen a behívottak 70 százaléka jelent meg a vizsgálaton, a balmazújvárosi járásban ennél rosszabb a helyzet, 40 százalék körüli a megjelenés.

A munkát egy szűrőbusz is segíti, amely folyamatosan járja a megyét, így nem kell elutazni egy másik településre vagy a debreceni tüdőszűrő állomásra. Hajdúszoboszlón a helyi járóbeteg-ellátó központ bonyolítja le a vizsgálatokat, itt ebben a hónapban kezdődtek el a behívások.

A tbc-ről

A tbc (tüdőgümőkór) kezdeti stádiumában tünetmentes, ezért is fontosak a szűrővizsgálatok. A tüdőtuberkulózis (tbc, tüdőgümőkór) fertőzéses eredetű megbetegedés, amelyet a Mycobacterium hominis és Mycobacterium bovis nevű baktériumok okoznak. A tbc nemcsak a tüdőt érintheti, megbetegítheti a gyomor- bélrendszert, a húgy- és ivarszerveket, a csontokat, valamint a bőrt. Bővebben a TBC-ről

Hajdúböszörményben egy új digitális gép szűri a lakosságot, sajnos, nem mindenhol tudtak még fejleszteni, de ez is fontos cél – mondja dr. Kohut Zsuzsa, aki felhívta a figyelmet a tüdőszűrés fontosságára, ugyanis ezzel az eljárással nem csupán a tbc fedezhető fel, hanem a tüdőrák vagy a hörgőrák is, 2010-ben a hörgőrákosok felét tbc-szűréssel ismerték fel a megyében.

Jelenleg ingyenes

Dr. Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának vezetője korábban elmondta: adott a lehetőség, hogy az emberek tegyenek saját és környezetük egészségéért, ráadásul ingyen, a kötelező tüdőszűrést ugyanis az állam finanszírozza. Érdemes tehát megfontolni, és még ebben az évben eleget tenni a behívásnak, előfordulhat, hogy jövőre már fizetni kell a szűrésért a 40 év alatti korosztálynak.

A kötelezően elrendelt szűréseken kívül az egészségbiztosítás keretében 40 év felett évente egyszer térítésmentesen igénybe vehető a mellkas-szűrővizsgálat a területileg illetékes tüdőszűrő állomáson vagy a területi szakorvosi szolgálatnál. A távolsági közlekedéssel összefüggésben felmerült költségeket megtéríti az egészségbiztosító, ha azt behívás alapján vették igénybe – olvasható az OEP honlapján.

Mit hoz a jövő nyár?

A tervek szerint megszűnik a lakosság kötelező, területalapú szűrése, helyette célzott vizsgálatokat végeznek majd, a kötelező vizsgálatot jobban kiterjesztik a fertőzöttek környezetére is, így nemcsak a közvetlen családtagokat szűrnék, hanem például a munkatársakat is.

Szintén kötelező elem maradna a foglalkozás-egészségügyi szempontból elrendelt szűrés, de a tervezett jogszabály előírná például a büntetés-végrehajtásban dolgozók vagy a börtönben lévő, börtönbe vonulók szűrését is.

Jelenleg 115 tüdőszűrő állomás működik az országban, közülük 54 a legkorszerűbb diagnosztikai eszközt használja,de még mindig fellelhető húsz- és negyvenéves röntgengép is.

(WEBBeteg-Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Tóth Sára Rebeka, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.