• Tüdőrák

   • Cikkek

    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos, Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu
    2017-08-24 20:09
    Tüdőrák
    Hazánkban az elmúlt két-három évtizedben robbanásszerűen nőtt meg a tüdőrákos megbetegedések száma. 1945-höz képest mintegy tízszeres a növekedés, s ez jelenleg évente mintegy tízezer újonnan felfedezett beteget jelent.
    Betegségek megértése
    Orvostkeresek Egészségmagazin - dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász
    2018-07-01 12:51
    A beteg és a hálótárs számára egyaránt zavaró, ha álmából rendszeresen kellemetlen köhögésre ébred. Az éjszaka folyamán jelentkező köhögés kiváltó okairól és kezeléséről dr. Hidvégi Edit, tüdőgyógyász nyilatkozott.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos, Lektorálta: Dr. Balázs Anna, onkomplex.hu
    2018-04-24 11:25
    A tüdőrákos megbetegedés közel 90 százalékáért a dohányzás felelős, ráadásul a tüdőrák kialakulásának a kockázata egyenes arányban áll az elszívott cigaretták számával és a dohányzás időtartamával. Tehát fokozottan hangsúlyozni kell a dohányzásról való leszokás szerepét a tüdőrák kialakulásának a csökkentésében.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Holányi Péter, Lektorálta: Dr. Méhes Gábor, patológus
    2018-02-22 17:25
    A világszerte legtöbb áldozatot követelő daganattípus a tüdődaganat. A tüdőt érintő rákos megbetegedés tüneteket már csak előrehaladott stádiumban okoz, ezért kiemelten fontos a szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétel. Milyen típusai lehetnek a tüdődaganatnak?
    Egészségmegőrzés
    MTI
    2018-02-05 07:38
    A legújabb kutatási eredmények szerint az eddig feltételezettnél is súlyosabb következményei vannak annak, ha egy kismama dohányzik vagy a környezetében cigarettáznak, mivel a magzat génjei úgy módosulnak, hogy annak nyoma az unokákban is felfedezhető - közölte a Magyar Tüdőgyógyász Társaság a rákellenes világnap alkalmából szombaton az MTI-vel.
    Egészségmegőrzés
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2018-01-24 05:21
    A tüdőrák - mai ismereteink szerint - leginkább a dohányzás mellőzésével előzhető meg, mivel a tüdődaganatok 90 százaléka erősen dohányzó személyeknél alakul ki.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - B. M. , szakfordító, Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    2017-12-21 16:04
    Egy egyszerű megfázás nem okoz semmiféle maradandó károsodást. Ugyanez nem mondható el abban az esetben, ha valaki hosszabb ideje dohányzik és ez tartós köhögéssel társul.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
    2017-12-18 11:25
    A tüdőrák tüneteinek jelentkezése előtt is nagy százalékban felismerhető a megbetegedés, amennyiben rendszeresen részt veszünk a megfelelő szűrővizsgálatokon. A kezelés így korán elkezdődhet, és a gyógyulás esélye jelentősen megnőhet.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos szakorvosjelölt
    2017-12-16 20:01
    A rosszindulatú daganatos betegség diagnózisa a beteget sokkszerűen éri, és eltarthat néhány napig, mire a rossz hírt feldolgozza. A betegnek joga van a teljes körű tájékoztatáshoz, hogy állapotának megfelelően hozhassa meg a további sorsát meghatározó döntéseket, például a terápia elfogadásával vagy visszautasításával kapcsolatban.
    Betegségek megértése
    WEBBeteg - Dr. Kónya Judit
    2017-10-30 21:50
    Szerencsés esetben megvalósítható az úgynevezett kuratív terápia, amely a tumor teljes felszámolását, és a beteg gyógyulását jelenti. Sajnos azonban a tüdőrák igen makacs betegség, gyakran nagyon nehéz azt időben felfedezni és teljes egészében eltávolítani.
    Egészségmegőrzés
    Rákgyógyítás
    2017-09-17 17:25
    Magyarország a lélekszámra vetítve világelső a tüdőrák előfordulásában, s az áldozatok számában is élen jár. Évente mintegy 11 ezer ember szembesül tüdőrák diagnózissal, s a tüdőbetegségekről kiadott évkönyv becslése szerint mintegy 30 ezer tüdőrákos beteg él közöttünk.
    A lista folytatódik a következő oldalon, kérjük lapozzon!