• Dohányzó kismama - bűnözésre hajlamos gyerek?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A terhesség alatti dohányzás jelentősen növeli a gyermek majdani bűnözői hajlamának kockázatát. A napi szinten egy doboznyit vagy annál nagyobb mennyiségben dohányzó nők gyermekei körében 30 százalékkal nagyobb a bűnözésre való hajlamosak aránya.

    A terhesség alatti erős dohányzás összefügg a gyerek bűnözési hajlamával

     

    Az összefüggés a kutatók szerint azután is megállta a helyét, hogy kizárták a bűnözői viselkedéssel statisztikai kapcsolatban álló egyéb tényezőket (mentális betegség, családi bajok, szegénység). Nők és férfiak egyaránt hajlamosnak mutatkoztak a bűnözésre, és mindkét nem képviselőinél magas volt a gyakori őrizetbe vétel veszélye, ha anyjuk különösen erős dohányos volt. A Harvard Egyetem Angela Paradis által vezetett kutatói négyezer 33 és 40 év közötti felnőtt amerikai nyilvántartását tekintették át.

    Hirdetések

    A vizsgálatban részt vevő nők és férfiak egy olyan hosszú távú egészségügyi kutatás alanyai voltak, amelynek keretében a terhesség és a születés körülményeinek hatásait elemezték. A tudósok 1959 és 1966 közötti időszakban terhes anyákat kérdeztek meg, hogy teljes képet kapjanak. Azok, akiknek anyja a várandósság alatt napi 20 szál cigarettánál többet szívott, 30 százalékkal nagyobb eséllyel követtek el bűncselekményt, és nagyobb volt a veszélye annak, hogy ismételten rossz útra térnek. A tudósok arra a következtetésre jutottak: bár nem jelenthetik ki határozottan, hogy a terhesség alatti erős dohányzás egyik kiváltója az utód bűnözési hajlamának, az adatok mégis alátámasztják az összefüggést.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Korábbi kutatások már kapcsolatot mutattak ki a terhesség alatti dohányzás és a kisgyerekeknél megjelenő hiperaktivitás, figyelemhiány, agresszivitás, valamint a felnőttkori bűnözés között. Állatokon végzett kísérletek azt sugallják, hogy a problémák a nikotinnak a fejlődő agyra - különösen a neurotranszmitter receptorokra - gyakorolt hatásaiban gyökereznek - hangsúlyozzák a brit orvosi kamarának Journal of Epidemiology and Community Health című tudományos folyóiratában közölt tanulmányban.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA