• Nyitott gerinc: Hogyan ismerhető fel a terhesség alatt?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az idei nyáron szültem, a szülés után derült ki, hogy gyermekem nyitott gerinccel született. Szinte azonnal meg is műtötték. Hogyan lehet, hogy ezt a fejlődési rendellenességet nem vették észre a méhen belül, a terhesség alatt? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

     Öröklődik a nyitott gerinc?


    "Férjem nyitott gerinccel született. Gyermeket szeretnénk, mit tehetünk az ellen, hogy ez megismétlődjön? Genetikailag megállapították, hogy férjem apja az örökítő."Öröklődik a nyitott gerinc?>>

    A spina bifida latin elnevezés, melynek magyar megfelelője a nyitott gerinc. Ez a gerinc és a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek összefoglaló elnevezése. Ebből a helyzetből, interneten keresztül nem fogom tudni megmondani, az Önök esetében miért nem sikerült méhen belül diagnosztizálni a rendellenességet.

    Azt tudni kell, hogy bár a nyitott gerincet (spina bifida) méhen belül fel lehet általában ismerni ultrahanggal, több súlyossági fokozata is van (nem írta, Önöknél melyik fordult elő), ezeket nem mind egyformán lehet látni ultrahanggal.

    Hirdetések

      Egészséges lesz a gyermekem? A genetikai tanácsadás segít


    A genetikai tanácsadásról>>

    A rendellenesség felismerésének az időablaka egyébként sajnos kisebb, mint ahogy tűnik, mert a 12 hetes ultrahangon még esetleg nem látszik az eltérés, a 24. hét utániakon (pl. 32. és 38. hét) elvileg meg kellene látni, de ennek viszont terápiás konzekvenciája nincsen, azaz spina bifida miatt, - ha egyéb rendellenesség nem társul - ilyenkor márnem lehet befejezni a terhességet. Marad a rutin vizsgálatok közül a 18. heti UH, amikor a felismert esetben a terhességmegszakítás jön szóba. Hogy a diagnózis miért maradt el, nem tudom, de most mindenképpen arra érdemes koncentrálni, hogy a gyermeke a megterhelő, komoly műtét(ek) és rehabilitáció eredményeként minél kevesebb maradványtünettel gyógyuljon meg.

    Olvasson bővebben a nyitott gerinc (spina bifida) típusairól, azok súlyosságáról illetve a kezelés lehetőségeiről a WEBBetegen>>

     A nyitott gerinchasadék


    A spina bifida aperta, (nyitott gerinchasadék) esetén a gerinccsatorna hátul nyitott, mert a csigolyaívek nem egyesülnek. Ennek az elváltozásnak két különböző súlyosságú megjelenési formája ismert. Az egyik a meningokele, amikor a gerincsatornából előboltosul az a gerincvelői folyadékkal (liquor) telt burok, mely az agyat és a gerincvelőt veszi körül. Leggyakrabban a háti-ágyéki gerincszakaszon található, és bőrrel vagy vékony hártyával fedett. A kiboltosulásra lehetőséget adhat a gerinccsatorna fejlődési hibája, vagy akár a csigolyák közötti rés is. Komoly idegrendszeri elváltozás az újszülöttnél nem észlelhető, így egy mielőbb elvégzett operációval orvosolható a probléma. A meningokele egy súlyosabb formája a myelomeningokele (másnéven spina bifida cystica), amikor a csigolyák csontos íve valamint a keményagyhártya is nyitott, és nem csak a gerincvelőt körülvevő burok, hanem vele együtt a gerincvelő is előboltosul. A gerincvelő ilyenkor teljesen nyitott, vagy legfeljebb egy vékony hártya borítja, így ez komoly fertőzések kialakulására ad lehetőséget. Az ilyen elváltozással született újszülötteknél komoly idegrendszeri eltérések észlelhetők. Az alsó végtagok gyakran bénák vagy nagyon gyengék, és legtöbbször a széklet és vizeletürítés szabályozása is lehetetelen. Gyakran társul hozzá egy complex agyfejlődési zavar, amit Arnold-Chiari malformationak neveznek, és nem ritka a vízfejűség (hydrocephalus) jelenléte sem. A nyitott gerinchasadék>>

    (WEBBeteg - Dr. Deli Tamás, szülész-nőgyógyász szakorvos jelölt)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    A nyitott gerinc (spina bifida)

    A spina bifida latin elnevezés, melynek magyar megfelelője a nyitott gerinc. Ez a gerinc és a központi idegrendszer fejlődési rendellenességeinek összefoglaló elnevezése.

    Tévhitek és igazságok a magzati szűrésekről

    A várandósság kilenc hónapja alatt a kismamáknak számos kötelező vizsgálaton kell átesniük, emellett egy sor ajánlott szűrés is rendelkezésükre áll, hogy biztos információt kapjanak a saját és magzatuk egészségéről. A várandósok gyakran az interneten próbálnak informálódni a különféle vizsgálati módszerekről, ám a világhálón sajnos téves információk garmadája kering. Dr. Elekes Tibor klinikai genetikus segítségével összegyűjtöttük a magzati szűrésekkel kapcsolatos leggyakoribb tévhiteket.

    Down-kór szűrésének lehetőségei

    Terhesség alatt a kismamákat leginkább egy gondolat foglalkoztatja, mégpedig az, hogy gyermekük egészséges legyen. Ezért a kromoszóma-rendellenességek, - amelyek fejlődési rendellenességeket okozhatnak-, kimutatására irányuló vizsgálatok talán az egyik legfontosabbak a várandósság ideje alatt.

    Gének üzenete - Megfejthető titkok magzati korban

    Jó géneket örökölt... Rosszak a génjei... Mindenért a gének felelősek egészségünkkel kapcsolatban - ilyen és ezekhez hasonló kijelentések gyakran hangzanak el, de vajon minden egészségügyi problémánk visszavezethető a génekig? Klujber Valéria genetikus, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet Családtervezési Központjának munkatársaként igencsak otthon van ebben a témában.

    Terhesség - Hogyan előzhető meg a fejlődési rendellenesség?

    Kevés ijesztőbb dolog van annál, minthogy gyermekünk fejlődési rendellenességgel születik. Harminchárom Amerikában megszületett gyerekből egynek van fejlődési rendellenessége. Sokat tehetnének azért, hogy ezek valószínűségét csökkentsük állítja Michael Katz, híres gyerekgyógyász professzor. Mindenképpen egészséges életmódot kell folytatnunk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA