Problémamentes terhesség esetén az ágynyugalom nem jó a terhesség alatt

MTI
megjelent:

Sokan úgy vélik, hogy a várandós asszony és a megszülető baba számára a lehető legnagyobb biztonságot jelenti a maximális ágynyugalom és így a koraszülés is megelőzhető. Ez tévhit és sajnos, néha az ellenkezője igaz - írják a Biological Research for Nursing szakfolyóirat különszámában.

Judith A. Maloni, a Case Western University professzora, aki a terhességgel kapcsolatos kutatással foglalkozik évtizedek óta, most áttekintő tanulmányban foglalta össze mindazokat a tudományos ismereteket, melyek a várandós nők szigorú pihentetésével kapcsolatban születtek.

Vizsgálatai szerint az Egyesült Államokban átlag egymillió asszonynak tanácsolják a fizikai terhelés, a mozgás lehető legteljesebb korlátozását a terhességi szövődmények megelőzése végett. Az érvek lényege, hogy így a koraszülés megelőzhető és a terhesség ilyen kihordása mind az anya, mind a baba szempontjából biztonságos. A professzor asszony szerint az orvosok nem figyelnek eléggé arra a természetellenes, kedvezőtlen pszichés állapotra, melyet a terhesség alatti kényszerpihenő jelent. A tudományos vizsgálatok az ágynyugalommal kapcsolatban pedig egész sor egészségügyi hátrányra utalnak.

A sok fekvés hátrányai

  • Izomsorvadás. A hosszú ágynyugalom mérhető izomsorvadáshoz vezet. Az izomzat teherbírása kifejezetten csökken. A csontrendszer is kimutatható mértékben károsodik. Statisztikai adatok jelzik, hogy az ilyen terhesség végén megszülető babák súlya átlagosan csökkent.
  • Pszichés problémák. Az ágynyugalomra ítélt terhes asszonyok fáradékonyak, alvászavarokkal küzdenek. Mind a szülés előtt, mind azt követően nem ritka a depresszió és általában a kedvezőtlen hangulatváltás.
  • Emésztési problémák. Sokszor fordulnak elő emésztési zavarok is a kényszerű fekvés és a kevés mozgás miatt.
  • Mozgásszervi panaszok. Gyakori a hátfájdalom és általában az izomzattal összefüggő panaszcsoport.

A tanulmány szerzőjének véleménye szerint a terhesek gondozásával foglalkozó orvosok és nővérek sokat tehetnek azért, hogy a téves közhiedelmet megváltoztassák, és csak akkor javasolják a terhesség alatti ágynyugalmat, ha az valamilyen okból valóban szükséges.

(MTI)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Tekse István, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.