Videotechnikával válogatják az embriókat

Medipress
megjelent:

Egy új videotechnika (time-lapsed video) segítheti a tudósokat abban, hogy a lombikban megtermékenyített petesejtek közül kiválasszák a legéletképesebbet, számolnak be új eredményeikről Standford-i kutatók.

A mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó szakemberek jelenleg az embriókból életük harmadik napján alaki sajátságokat vizsgálva választják ki a legéletképesebbeket.

A méh üregébe az embriókat úgynevezett blasztociszta állapotban (az élet 70-100 sejtes állapota), a megtermékenyítést követő ötödik napon ültetik vissza. Ez a fejlődésnek kritikus állomása, a blasztocisztákból már 2-3-szor nagyobb valószínűséggel fejlődik élő terhesség, magyarázza Renee Reijo Pera, a Stanford Egyetem kutatója.

Az új képfelvelő és számítógépes technika segítségével megfigyelhető és elemezhető az embrió növekedése, az első három nap minden pillanatát rögzítik. Ez segíthet kiválasztani azokat az életképes embriókat, melyekből nagy valószínűséggel élő terhesség fejlődik majd, így csökkenthető a többszörös terhességek gyakorisága. Az osztódások ideje ugyanis 93 százalékos valószínűséggel jelzi, hogy melyik embrió lesz életképes. A módszert részleteit a kutatók a Nature Biotechnology október 3.-i online megjelent számában ismerteik.

A lombikmódszer során a petesejtet méhen kívül, laboratóriumi körülmények között termékenyítik meg a hímivarsejtekkel. Számos embriót hoznak létre, melyeket mesterséges körülmények között nevelnek 3-5. napos korukig. Ekkor az embriológusok mikroszkópos vizsgálatnak vetik őket alá, kiválasztja a legegészségesebbeket. Ezeket ültetik vissza a méh üregébe. A nagy és szabályosan osztódóak egészségesek, míg a kicsi, sötét és szabálytalan alakúak valószínűleg nem elég életképesek, nem tapadnak meg a méh falán.

Az embriók kiválasztására ezidáig nem sikerült a legideálisabb módszert megtalálni, ugyanis a visszaültetett embriók 50-70 százaléka néhány naposan elhal. Még azok között is, akik továbbfejlődnek sem mindegyikből fejlődik életképes terhesség, a lombikprogramokban résztvevő 35 éves kor alatti hölygeknél az élveszülési arány csak 30-35 százalékos, és nagymértékeben csökken az anyai életkor előrehaladtával.

A kísérlet során 242 egysejtes emberi embriót vettek filmre, amelyeket orvosi kísérletek céljára adományoztak a szülők. Közülük az ötödik napra körülbelül 100 érte el a blasztociszta fejlettséget. Az életképesek átlagosan 15 perc alatt jutnak el a kétsejtes stádiumba, a harmadik sejt 7,8-14,3 óra múlva, míg a negyedig sejt röviddel ez után (egy órán belül) megjelenik. A hosszú megfigyelés több információt hordoz, mintha csak egyszer vizsgálnánk meg az embriókat- mozgásuk, az osztódások időpontja mind-mind hasznos információval bírnak. Több tudós is biztatónak tartja az új eredményeket. A kísérletek tovább folynak, ellenőrzik, hogy a módszer valós körümények között is működik-e és vannak-e magzatkárosító hatásai.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.