• Dohányzó nőknél négyszer gyakoribb a méhen kívüli terhesség

    Szerző:
    WEBBeteg

    A dohányfüstben lévő mérgező anyagok megnövelik a méhen kívüli terhességek esélyét, állítják Edinburgh-i tudósok. A füst hatására PROKR1 nevű fehérje halmozódik fel a petevezetőben, mely elősegíti a megtermékenyített petesejtek méhen kívüli beágyazódását.

    A nyugati világban a terhességek 2 százaléka méhen kívüli terhesség, a terhesség első három hónapjában ez a vezető halálok. Angliában évente 30 ezer méhen kívüli terhesség fordul elő, ezen terhességek 98 százaléka a petevezetőben tapad meg. A növekvő terhesség megrepeszti a petevezetéket, belső vérzést okoz, a későbbiekben pedig meddőséghez vezethet.

    Hirdetések

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A PROKR1 hatására a megtermékenyített petesejt méhen belül ágyazódik be, ám ha a fehérje a petevezetőben is jelen van, az már méhen kívüli terhességet okoz. A kísérlet során dohányos illetve nem dohányos hölgyek szöveteit illetve méhen kívüli illetve belüli terhesek szövetmintáit elemezték. Azok a nők, akik dohányoztak és méhen kívüli terhességük is volt, azoknak kétszer akkora volt a PROKR1 szintje a petevezetőben, mint azoknak, akik nem dohányoznak.. A részletekről az American Journal of Pathology aktuális számában olvashatunk.

    A kutatók úgy gondolják, hogy a PROKR1 fehérje gátolja a petevezető izomsejtjeinek működését, így a megtermékenyített petesejt nem tud kellő gyorsasággal előrejutni a petevezetőben. Az eredmények segítenek megérteni azt, miért gyakoribb a méhen kívüli terhesség a dohányosok között, illetve, hogyan hat a dohányzás a termékenységre. Dr Andrew Horne szerint azt könnyű belátni, hogy a dohányfüst károsítja a tüdőt, ám kísérletük során azt is bizonyították, hogy a véráram útján a szerevezet tetszőleges pontján, így akár a kismedencében is elváltozásokat okozhat.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Dohányzás - A leszokás módszerei

    A dohányosok - akár hiszik, akár nem - nikotinfüggőségben szenvednek. A cigarettázás során felszabaduló káros anyagok számos betegség okozójaként károsítják az egészséget és megrövidítik az illető életét.

    10 tipp a dohányzásról való leszokáshoz

    Abbahagyom a dohányzást - bizonyára sokaknak ismerősen hangzik ez a fogadkozás. Cikkünkben olvashat néhány tanácsot, melyek megkönnyítik búcsúját a cigarettától.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Az egészséges élet tükröződik az arcon

    Nagyon egyszerű tény, hogy amit beviszünk a szervezetbe, az sejtszinten befolyásolja a működését. A méreganyagok terhelik a szerveket és zavart okozhatnak. A bőr a szervezet egyik jelző felülete, az is látszik rajta, ha valaki egészségesen él, és az is, ha nem. A dohányos ember bőre például láthatóan szürkébb lesz. De a gyulladásos folyamatoknak is sok esetben tünete lesz az arcon.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA