Császármetszés - Indokolatlanul gyakori medencecsont-törések után

Medipress
megjelent:

A Saint Louisi Egyetemen végzett kutatásból kiderült, hogy azok a hölgyek, akiknek korábban eltört a medencecsontja, kétszer gyakrabban szülnek császármetszéssel, annak ellenére, hogy hüvelyi úton is szülhetnének.

A törést követő vizeletproblémák, szexuális zavarok és a sérülést követő stressz (poszttraumás stressz) ma már kezelhető betegségek.

Az összefoglaló a Clinical Orthopaedics and Related Research című szaklapban jelent meg. 71 csípőtörött högy adatait elemezték, közüllük 26 esett teherbe a baleset után. 10-en szültek természetes úton, 16-on császármetszéssel. Amerikában évente 100 ezer beteget kezelnek csípőtörés miatt, ennek leggyakoribb oka autóbaleset.

A kísérleteket Lisa Cannada traumatológus docens vezette. "A császármetszési arány túl magas" - szögezte le a kutató. "Fontos tudniuk mind a nőgyógyászoknak, mind a hölgyeknek, hogy természetes úton is lehet szülni ilyen típusú balesetek után. A legtöbb esetben ezt nem hangsúlyozzuk kellő mértékben, sőt olyan téves információk is elhangzanak, hogy nem eshetnek teherbe, vagy kötelező csázsármetszéssel szülniük." A későbbi terhességektől való félelmeken túl, a hölgyek erősen aggódnak a baleset okozta tünetek miatt is, gyakran vannak urológiai panaszaik és házaséletükben is kellemetlenségeket tapasztaltak.

Sokan aggódtak, hogy képesek lesznek-e teherbe esni és kihordani terhességüket, de amiatt is aggódtak, hogy tudják majd világa hozni gyermeküket. Gondot okoztak a szexuális együttlétekkor tapasztalt fájdalmak és a vizelési problémák is. Gyakran azzal sem voltak tiszában, hogy panaszaik összefüggenek a csípőtörésükkel és hogy ezek a panaszokat ma már jól lehet kezelni.

Összefoglalójukban a kutatók hangsúlyozzák, hogy csípőtörés után is szabad teherbe esni, sőt a hüvelyi szülésvezetés is megengedett. A törések után gyakran vannak vizelési panaszok, a szexuális élet is fájdalmas lehet. Ezek a tünetek azonban, éppúgy mint a baleset utáni stresszreakció ma már jól kezelhetőek.

(Medipress)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Csősz György és Dr. Szalóczy Péter, szülész-nőgyógyászok
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.