Terhesség és bőrváltozások

Orvostkeresek Egészségmagazin
megjelent:

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. A pocak gömbölyödése mellett a várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásai a bőr és a haj állapotában is egyaránt jelentkeznek.

Bőrápolás

Várandósság alatt rendszerint a természetes összetevőket tartalmazó készítményeket részesítjük előnyben, hiszen szeretnénk minden felesleges vegyszertől, illatanyagtól megóvni szervezetünket. Érdemes azonban a korábban jól bevált termékeket megtartani, mert elképzelhető, hogy az új kozmetikumok allergiás reakciót, vagy irritációt váltanak ki. – figyelmeztet dr. Vincze Ildikó, bőrgyógyász-kozmetológus.

A terhesség alatt egyéntől függően az arcbőr zsírosabb lehet, mitesszerek, pattanások jelenhetnek meg, vagy épp szárazzá, érdes felületűvé válhat. A probléma kezeléséhez érdemes bőrgyógyász, kozmetikus segítségét kérnünk. A várandósság időszakára jellemző a verejtékmirigyek fokozott termelődése is. Fürdéshez a lúgos hatású tusfürdők, szappan helyett olyan fürdőszert válasszunk, amely a bőr pH-értékével megegyező, vagy semleges vegyhatású.

Csíkok nélkül

A magzat növekedésével a has körfogata folyamatosan növekszik. Jórészt alkati tulajdonságok és öröklött tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok kialakulása ellen. Érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan alkalmazható készítményekkel rendszeresen krémeznünk nem csak a has, de a mellek és a csípő területét is, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel.

Terhességi félelmek

Minden kismama nagy várakozással tekint az előtte álló kilenc hónapra, ám még abban az esetben is, ha ez nem az első terhessége, minden várandósság új félelmeket és új meglepetéseket tartogat. A leggyakoribb terhességi félelmek

Színváltozás

A terhesség alatti hormonális változások miatt a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyek színe, mérete is változhat, mely általában jóindulatú, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. A nyak, hónaljak, mellbimbó területén gyakran jelennek meg bőrszínű, nyeles növedékek is, melyek bőrgyógyászaton eltávolíthatók.

Az emlőbimbó és az emlőudvar is sötétebbé válhat, a has középső vonalán is kialakulhat egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. A pigmentációs zavarok megelőzésére a szabadban télen is használjunk megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet.

Milyen tünetek utalhatnak a terhességi toxémiára?

Az alaptünetek: a vizenyő (ödéma),a magasvérnyomás (hypertonia), és a fehérjevizelés (proteinuria). Ezek mellet egyéb tünetek is megjelenhetnek: fejfájás, rossz közérzet, fülzúgás, szikralátás, kettős látás, látótérkiesés, májtáji, gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás. Bővebben a terhességi toxaemiáról

Hajápolás

A várandósság alatt a fokozott faggyútermelődés miatt a hajas fejbőr is zsírosabbá válhat, így gyakoribb hajmosásra lehet szükség. Ebben az időszakban javasolt az erős fodrászati vegyszerek kerülése, inkább hajszínezőket alkalmazzunk. A terhességet fenntartó hormonok fékezik a szőrzet és a haj hullását, így a várandósság alatt csodás hajkoronára tehetünk szert, azonban a szülést követő 1.-5. hónap tájékán intenzív hajhullást tapasztalhatunk. Hajunk megközelítőleg gyermekünk egy éves születésnapjára éri majd el eredeti, terhességünk előtti állapotát.

A baba fejlődése

9/1 Az első hónap
9/2 A második hónap
9/3 A harmadik hónap
9/4 A negyedik hónap
9/5 Az ötödik hónap
9/6 A hatodik hónap
9/7 A hetedik hónap
9/8 A nyolcadik hónap
9/9 A kilencedik hónap

(Forrás: allergiakozpont.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Huszár Zsoltné dr., szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Kádár Eszter
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, csecsemő- és gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Bodnár Edina, bőrgyógyász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.