• Hüvelyi szülés vagy császármetszés? Mit mond a statisztika?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az Amerikai Egyesült Államokban folyamatosan emelkedik a császármetszések aránya, lépéseket kell tenni a folyamat visszafordítására, derül ki egy új tanulmányból. 1996 és 2007 között a császármetszések száma közel 50 százalékkal növekedett. Mára az előszőr szülők harmada császármetszéssel hozza világra gyermekét.

    Nagyon magas az ismételt császármetszések és az orvosi javalattal végett műtétek száma is. (az Országos Egészségbiztosítási Pénztár felmérései alapján Magyarországon az utóbbi 12 évben megduplázódott a császármetszések száma—a szerkesztő megjegyzése) A hüvelyi szülések 44 százaléka indított szülés, ilyen esetekben a császármetszés valószínűsége kétszerese a spontán induló szülésekének. Sok császármetszést túl korán végeznek el, ki sem derülhet, hogy az édeasanya ténylegesen tudna-e hüvelyi úton szülni vagy sem.

     

    Hirdetések
      A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

    A beszámoló az American Journal of Obstetrics and Gynecology augusztus 30-i számában jelent meg. „A hasi műtétekhez hasonlóan a császármetszésnek is vannak szövődményei” - magyarázza Dr Salih Yasin Miamiban dolgozó elismert szülész-nőgyógyász . „Felléphet vérzés, fertőzés, hosszabb a gyógyulási és a felépülési idő. A műtéteknek vannak hosszútávú következményei is, megnő az ismételt császármetszés illetve a császármetszések kapcsán végzett méheltávolítások, vérátömlesztések és az anyai halálozás aránya is.” Ezek a szövődmények ritkán fordulnak elő, de hangsúlyozni kell, hogy majdnem tízszeres gyakoriságemelkedés van ismételt műtétek esetén. Csak feltétlenül indokolt esetben szabad műtéthez folyamodni, figyelembevéve annak hosszútávú következményeit is.

    A császármetszések gyakori indoka az elhúzódó szülés

    Így működik a terhességi teszt
    A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.
    A terhességi tesztről>>

    19 amerikai kórházban elvégzett 229 ezer császármetszés adatait elemezve kiderült, hogy 2007-ben a szülések 30,5 százaléka végződött császármetszéssel Amerikában, a császármetszések 31,2 százalékát pedig először szülőkön végezték. (Magyarországon 2006-ban a császármetszések aránya 28,9% volt, 4,1%-kal magasabb, mint a 2003-as érték (24,8%). Az Európai Unió átlaga – a legutóbbi rendelkezésre álló, 2004-es adatok szerint – 23,6%-os (2000-ben 20,5%-os), tehát itt is növekedés figyelhető meg.— a szerk.) A császármetszések egy részét patológiás, illetve nehéz, elhúzódó szülés miatt végezték, de a császármetszések közel felét már a szülésnek igen korai szakaszában elvégezték.

    A megelőző céllal végzett császármetszések 31 százalékát korábbi műtét miatt végezték. Az előzményben császármetszéssel operált nők 29 százaléka megkísérelt hüvelyi úton megszülni, 60 százalékuk sikerrel is járt. Számtalan oka van annak, hogy a császármetszések száma emelkedik. Szerepet játszik benne az édesanyák emelkedő életkora, a túlsúlyos édesanyák és a nagy magzatok számának emelkedése mellett az ikerterhességek számának növekedése is ( ezek gyakran meddőségi kezelések következményei). A peres esetek számának növekedése miatt sok szülész fél attól. hogy a hüvelyi szülés kapcsán fellépő szövődmények miatt lesz beperelik.

    Ha már egyszer operálták, nem fog már hüvelyi úton szülni?

    Ha már egyszer megoperáltak egy kismamát, nagy valószínűséggel kövekező terhessége során is meg fogják operálni. Annak ellenére van ez így, hogy az Amerikai Szülészet-Nőgyógyászati Társaság új szakmai előiratot jelentetett meg júliusban, mely szerint császármetszés után is meg lehet kísérelni a hüvelyi szülés levezetését. Ha valóban csökkenteni szeretnénk a császármetszések számát, az elsődleges cél az kell hogy legyen, hogy a fölösleges első császármetzések számát csökkentsük. Ennek érdekében kevesebb szülésindítást kellene végezni, és főleg első szülések esetében kellene nagyobb kockázatot vállalniuk a szülészeknek, nem már a szülés kezdeti szakaszában megoperálni az édesanyákat.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Bátorítani kell a szülészeket a császármetszések utáni hüvelyi szülésvezetésre, és egységes álláspontot kell kialakítani, hogy mikor válik indokolttá műtét elvégzése. A tanulmány amerikai oktatókórházak adatait dolgozza fel, ahol több a szövődményes és patológiás terhesség, mint az átlagkórházakban. (Magyarországon is nagyok az egyes intézmények közötti különbségek: 15 és 47 százalék közötti császárfrekvenciával is találkozhatunk Egy 2007-es kimutatás szerint hat olyan hazai kórház is van, ahol a szülések csaknem fele műtéttel végződik, holott ez csak az esetek 15 százalékában lenne valóban indokolt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése szerint. A hazai kórházak jó része jelentősen túllépi a 15 százalékos arányt, annak ellenére, hogy Magyarországon elvileg nem lehet kizárólag a beteg kérésére császármetszést végezni.— a szerk.)

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Császármetszés - Régidőktől napjainkig

    Sokan azt gondolják, hogy a császármetszés a szülés könnyebb változata, azonban ez nem feltétlen van így. Mint minden műtétnek, ennek is lehet szövődménye, ami adott esetben sokkal veszélyesebb és súlyosabb a természetes úton való szülés szövődményeinél. Mit kell tudni a császármetszésről?

    40 év felett veszélyesebb szülni?

    Egy friss norvég tanulmány az anyai életkorral párhuzamosan növekvő szülési kockázatokra hívta fel a figyelmet. Az Oxygen Medical szülész-nőgyógyásza, dr. Demjén László a valós helyzetről és a terhesgondozás kiemelt jelentőségéről beszélt.

    Több idő és kevesebb beavatkozás kell a nőknek szülés közben

    Az egészségügyi szakembereknek bízniuk kellene abban, hogy a nők képesek életet adni a gyermeküknek természetes módon. Ez szerepel az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) új irányelveiben, melyek kevesebb szülőszobai orvosi beavatkozást ajánlanak - olvasható a HVG-n.

    A császármetszésnek hosszú távon előnye is lehet

    A császármetszéssel szülő nőknél később kisebb lehet a kockázata az inkontinenciának, mint a természetes úton szülőknél, ugyanakkor egy átfogó tanulmány szerint későbbi terhességeiknél megemelkedhet náluk a vetélés vagy a halvaszületés rizikója - olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

    Történhet-e császármetszés az anya kérésére?

    A császármetszések aránya az elmúlt évtizedben folyamatosan emelkedik. Mi lehet ennek az oka? Amerikai adatok alapján az Egyesült Államokban 29, 1 százalékra növekedett, ami 40 százalékos emelkedést jelent 1996-hoz képest. A legmagasabb arány Brazíliában a legszembetűnőbb, itt ugyanis a császármetszés aránya a jobb anyagi helyzetben levő asszonyoknál 55 százalék, a magánkórházakban megközelíti a 80-90 százalékot.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA