• A nem szoptató édesanyák nagyobb eséllyel lesznek cukorbetegek

    Szerző:
    WEBBeteg

    Azok az édesasanyák, akik nem szoptatnak, sokkal gyakrabban lesznek 2-es típusú cukorbetegek későbbi életük során, mint akik legalább egy hónapig szoptatják gyermeküket, derül ki Pittsburgh-i kutatók az American Journal of Medicine szeptemberi számában megjelent közleményéből.

    „A cukorbetegek száma drámaian megnőtt az elmúlt évtizedekben” - nyilatkozta Dr.Eleanor Bimla Schwarz a Pittsburgh-i Egyetem neves orvos-docense. Az egészséges életmód és a mozgás ezzel szemben csökkenti a betegség kialakulásának valószínűségét, ám azt kevesen tudják, hogy a szoptatásnak is szerepe van a megelőzésben, azáltal, hogy csökkenti a has körül lerakódott zsír mennyiségét.

    Hirdetések

    {$hirdoboz23 A kísérletbe 2233, 40 és 78 év közötti nőt vontak be. Legalább egy hónapig 56 százalékuk szoptatta újszülöttjét. Azok között, akik egyáltalán nem szoptattak, 27 százalék lett cukorbeteg. A szoptató vagy soha nem szült hölgyek között fele ennyien lettek cukorbetegek. A betegség kialakulásának ilymértékű növekedése akkor is megmaradt, ha az életkort, a faji hovatartozást, a pszihés állapotot, illetve a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokat is figyelembe vették. „Újabb bizonyítékot találtunk, hogy igenis érdemes szoptatni.

    Még az egy hónapig tartó szoptatás is csökkenti a cukorbetegség kialakulásának valószínűségét” - mondta Dr. Schwarz. A kettes típusú cukorbetegség kialakulásának valószínűsége tehát összefügg a terhességek számával és a szoptatási szokásokkal is, vonták le a következtetést a kutatók.

    (Medipress)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Diabétesz és inkontinencia: összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között

    A 2-es típusú cukorbetegek közül sokan szenvednek a húgyhólyag működési zavarától. Elsősorban hosszú betegségtartam esetén gyakori az inkontinencia egyidejű fennállása a cukorbetegséggel.

    A cukorbetegség kontrollálása műtét után

    A műtéten átesett cukorbetegek számára a mielőbbi felépüléshez a vércukorszint kordában tartása kiemelten fontos teendő. Egyes betegek számára ehhez elegendő a beavatkozás után megemelni a gyógyszeradagot, míg mások számára a korábbi rutin már nem elegendő a vércukor szinten tartásához, így a műtét utáni napokban vagy hetekben magas vagy alacsony lehet a vércukorszintjük – ami teljesen normálisnak tekinthető.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    A cukorbetegség és a nemi betegségek kapcsolata

    A cukorbetegség a fertőzések kialakulására hajlamosíthat. A fertőző ágensek könnyen megtelepedhetnek a cukorbeteg gazdaszervezetben, a vírusos, bakteriális, gombás és protozoon okozta nemi úton terjedő fertőzések egyaránt nagyobb rizikóval alakulhatnak ki cukorbetegeknél.

    Hogyan csökkenthető a magas vérnyomás?

    A magas vérnyomás kezelésével megelőzheti a súlyos, akár az életet veszélyeztető szövődményeket. Orvosa javasolhatja, hogy a magas vérnyomáshoz hozzájáruló egyéb betegségeket is kezeltesse, így például a cukorbetegséget és a magas koleszterinszintet.

    Mit egyen és mit kerüljön a szoptatós anyuka?

    A szoptatás alatt az anyatejben az anyuka által elfogyasztott élelmiszerek, tápanyagok fehérjéi kis mennyiségben kiválasztódnak, így mire eljön a hozzátáplálás, addigra a szoptatott baba szervezete is sok mindennel találkozik már.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA