• Terhességgel kapcsolatos tévhitek

    WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
    Szerző:
    WEBBeteg

    Portálunk összegyűjtötte az Orvos válaszol rovatban felmerülő leggyakoribb teherbeeséssel és fogamzásgátlással kapcsolatos látogatói hiedelmeket.

    A szüzesség elvesztése során nem lehet teherbe esni

    Nem így van. Ha épp a szüzesség elvesztése környékén van peteérés, van esély a terhességre. Attól, hogy ez az első alkalom, ugyanúgy spermiumok jutnak a hüvelybe, mint más alkalmakkor. Tehát az első alkalom során is nagyon fontos odafigyelni a védekezésre.

    Hirdetések

    A fogamzásgátló tabletta a fertőzésektől is megvéd

    Így működik a terhességi teszt
    A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki, amely csak terhesség esetén termelődik. Így ha a teszt pozitív, akkor tévedés nem fordulhat elő. Negatív eredmény akkor fordulhat elő, ha nem vagy terhes, vagy ha létrejött a terhesség, de még nem termel elegendő terhességi hormont ahhoz, hogy a teszt kimutassa, vagyis túl korán végezted el.

    Mennyire megbízható a terhességi teszt

    Nem igaz ez az állítás sem. A fertőzések ellen a fogamzásgátló nem nyújt védelmet, erre az óvszer alkalmas, de sajnos ez sem véd minden nemi úton terjedő fertőzés ellen, hiszen előfordulhatnak az óvszerrel nem fedett területeken is fertőző bőrelváltozások, például herpeszvírus okozta hólyagok vagy humán papillomavírus okozta szemölcsök, molloscum contagiosum okozta növedékek, stb.

    A menstruáció alatt nem lehet teherbe esni

    Általában igaz, de nem minden esetben. Előfordulhat egy-egy korai vagy késői peteérés, hiszen a hormonális ciklus nem mindig működik óramű pontossággal. A menstruáció alatt folytatott nemi életnek a fertőzések szempontjából is van veszélye, ilyenkor a méhszáj kicsit nyitva van.

    A megszakításos közösülés is biztonságos, ha a férfi „vigyáz”

    Mivel a sperma kilövellése előtt megjelenő előváladék is tartalmazhat életképes, működő spermiumokat, nem tud annyira „vigyázni” a férfi, hogy ez az előváladék ne jusson a hüvelybe.

    Orális szexszel nem lehet fertőzést kapni

    Az orális szex során ugyanúgy átvihetőek a fertőzések, mint hüvelyi érintkezés útján. Akár a szájüregben is megjelenhetnek a szifilisz vagy a humán papilloma vírus okozta bőrelváltozások és még számos egyéb fertőzés jelei.

    Ha kicsivel több, mint 12 óra telt el a kimaradt tabletta pótlásáig, nem okozhat problémát

     A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.

    A terhesség jelei

    Nem így van. Nem véletlenül szerepel a betegtájékoztatóban, hogy ha a fogamzásgátló tablettát nem veszi be valaki a megszokott időpontban, és 12 óra is eltelik, akkor kiegészítő védekezés szükséges. Ha ezt a 12 órát valaki túllépi akár csak 1 órával is, már nem biztosított a nem kívánt terhesség elleni védelem.

    Dr. Csuth Ágnes, családorvos


    Forrás: WEBBeteg
    Orvos szerzőnk: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A fogamzásgátló tabletták hatékonyságát befolyásoló tényezők

    Napjainkban az alacsony hormontartalmú, korszerű fogamzásgátló tabletták széleskörűen elterjedtek, használatuk egyre korábbi életkortól kezdődik. Ugyanakkor a hölgyek anyagi boldogulásuk, karrierjük felépítése érdekében egyre későbbi életkorban vállalnak gyermeket. A tablettaszedési időszak tehát egyre hosszabbodik. Ezért különösen fontos azon tényezők ismerete, amelyek a fogamzásgátlók hatékonyságát hátrányosan befolyásolhatják.

    Milyen veszélyei vannak, ha elfelejtjük bevenni a tablettát?

    A fenti kérdés szinte egyike a leggyakrabban hallott kérdéseknek mellyel a nőgyógyász szembesül. Természetesen, mivel mégis csak egy gyógyszerről lévén szó ennek is számos, nem elhanyagolható következménye lehet.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Milyen tényezők csökkenthetik a fogamzásgátlók hatását?

    A fejlett országokban a nők túlnyomó többsége hormonális fogamzásgátlót (tabletta, hüvelygyűrű, injekció) használ a nem kívánt terhességek elkerülése céljából. Ezek hatóanyagai a szervezetben ugyanúgy viselkednek, mint bármilyen más gyógyszer. Egy gyógyszer hatékonyságát leegyszerűsítve alapvetően két folyamat határozza meg: a felszívódás és a lebomlás.

    Fogamzásgátló módszerek, amikhez nincs szükség orvosi közreműködésre

    Az első részben az orvosi közreműködést nem igénylő, kényelmes és olcsó, ám sok esetben nem kellő hatékonyságú fogamzásgátló módszereket ismertetjük.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA