Terhesség és munkahely - Hogyan vigyázzon az egészségére?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

Terhesség alatt dolgozni nem mindig könnyű. Tudja meg, hogyan küzdhet meg a terhességi tünetekkel, és maradhat egészséges úgy, hogy a munkáját is elvégzi.

A legtöbb nő a terhesség alatt is dolgozik. Ugyanakkor a várandósság újabb kihívást jelent a munkahelyen. Ahhoz, hogy egészséges és a munkájában is produktív legyen, tudnia kell, hogyan enyhíthet a terhességgel járó kellemetlen tüneteken, és mikor jelenthet munkája veszélyt a terhességére.

Enyhítse a hányingert, hányást

Noha a köztudatban reggeli rosszullétként szerepel, a terhességi émelygés a nap bármely szakában jelentkezhet. A munkahelyi hányingert az alábbi módszerekkel enyhítheti:

  • Kerülje a kiváltó tényezőket – A terhessége előtt minden reggel elfogyasztott kávé, illetve a közös konyha mikrójában melegített ételek szaga bizony most könnyen okozhat rosszullétet. Kerüljön minden olyan helyzetet, mely fokozhatja émelygését!
  • Nassoljon gyakran – Egy pár darab keksz vagy egyéb ropogtatni való életmentő lehet, mikor rátör Önre a hányinger. Mindig legyen a fiókjában egy kis egészséges nassolnivaló. A gyömbéres tea szintén segíthet a hányinger enyhítésében.
  • Fogyasszon sok folyadékot! – Amennyiben nem iszik eleget, az émelygés súlyosbodhat. Tartson vizes palackot az asztalán, és mindig vigye magával, ha esetleg hosszabb időre el kell hagynia azt. Folyamatosan kortyolgasson belőle a nap folyamán.
  • Ne rohanjon reggel! – Hagyjon magának elegendő időt reggelente az elkészülésre. A rohanás csak súlyosbítja a hányingert.

A fáradtság kezelése

A terhesség megterheli a szervezetet, és a kismamák különösen az első és az utolsó trimeszterben fáradékonyabbak. Mivel a munkahelyén nem valószínű, hogy pihenésre lenne lehetősége, az alábbi tippek segíthetnek a fáradtság ellen:

  • Fogyasszon vasban és proteinben gazdag ételeket. A fáradtság a vashiányos anémia tünete lehet, amin azonban megfelelő étrenddel segíthet. Válasszon vörös húst, baromfit, zöld színű leveles zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát és dióféléket.
  • Gyakrabban tartson rövid szünetet – Ha feláll és tesz egy rövid sétát az irodában, az segíti a felfrissülésben. Segíthet, ha néhány percre lehunyja a szemét, és felrakja egy székre a lábát.
  • Fogja vissza a tennivalókat! Ha kissé visszavesz a tempóból, azzal több pihenéshez juttatja a szervezetét. Kérjen meg valakit, hogy vásároljon be Ön helyett, segítsen a takarításban vagy a kert rendbetételben.
  • Továbbra is mozogjon! Annak ellenére, hogy talán a testedzés az utolsó, ami most a fejében megfordul, ne hagyja azt abba! A fizikai aktivitás segít növelni az energiaszintjét, különösen akkor, ha egész nap egy íróasztal mellett ül. Sétáljon egyet munka után, vagy csatlakozzon egy kismama torna csoporthoz. Tornázzon mindaddig, míg azt orvosa engedélyezi.
  • Feküdjön le korán! Legalább 7-9 órát aludjon minden este. Ha a bal oldalán alszik, az javítja a véráramot és segít megelőzni a feldagadást. Ha párnát helyez a lábai közé és a hasa alá, azzal növelheti a kényelmét.

Kényelem

A terhesség előrehaladtával az olyan mindennapi tevékenységek, mint az ülés, állás is kényelmetlenné válhatnak. Ha óránként mozog pár percet, azzal lazíthat az izmain, és megakadályozza a láb duzzanatát is. Próbálja ki az alábbiakat:

  • Ülés – Az állítható kartámaszok, a kényelmes szék, vagy a hát mögé helyezett párna kényelmesebbé teszik az ülést. Amennyiben a széke háttámlája nem állítható, támassza meg derekát kispárnával.
  • Állás – A hosszan tartó, egyhelyben állás lábfájáshoz, szédüléshez vezethet, emellett a hát is megfájdul tőle. Amennyiben hosszú ideig kell állnia, egyik lábát helyezze egy alacsony sámlira, vagy más lábtartóra, pl. dobozra. Cserélje gyakran a lábait, és tartson gyakran szünetet. Viseljen kényelmes cipőt, mely jól tartja a bokát.
  • Hajolás, emelés – Megfelelő testtartással kímélheti a hátát. Térdből hajoljon, ne derékból! A felemelt tárgyat tartsa közel a testhez, és lábból emeljen, ne derékból! Emelés közben ne hajlítsa a testét, illetve nehéz tárgyak esetében kérjen segítséget!

Stresszkezelés

A munkahelyi stressz egy bizonyos fokig arra inspirál, hogy kreatívabbak és hatékonyabbak legyünk, ugyanakkor energiát von el Öntől és a babától. A munkahelyi stressz csökkentése érdekében kövesse az alábbi tanácsainkat!

  • Tartsa kezében az irányítást! Készítsen fontossági listát a napi elvégzendő teendőkről. fontolja meg, mi az, amit esetleg átruházhat másra, vagy aminek elvégzése ráér.
  • Beszélje ki magából! Ossza meg az Önt ért frusztrációkat egy munkatárssal vagy barátaival, szeretteivel.
  • Pihenjen! Gyakoroljon olyan relaxációs technikákat, mint a légző gyakorlatok, vagy képzelje magát egy csöndes, nyugodt helyre. Javasolt a kismama jóga is, mindaddig, míg orvosa engedélyezi azt.

Tartsa be a megfelelő óvintézkedéseket

Bizonyos munkakörülmények növelik a terhességi komplikációk, vagy a koraszülés kialakulásának kockázatát. Ezek a következők:

  • Káros anyagoknak való kitettség
  • Túl hosszú munkaidő
  • Hosszan tartó, folyamatos állás
  • Nehéz tárgyak emelése
  • Túlzott zaj
  • Nagy gépek okozta rezgés
  • Magas stressz

A mozgékonyságot és jó egyensúlyt kívánó tevékenységek elvégzése is egyre nehezebb a terhesség előrehaladtával. Amennyiben bárminemű kérdés felmerül Önben a fent említettekkel kapcsolatban, kérje ki kezelőorvosa véleményét!

Együtt sokkal könnyebben tudnak dönteni arról, vajon szüksége van-e különleges óvintézkedésekre, vagy munkakör módosításra a várandósság ideje alatt annak érdekében, hogy ezidő alatt baba és mama egyaránt jól érezze magát.

(WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Kazimir Ágnes, pszichológus
WEBBeteg - Dr. Bartha-Barcsai Tímea, jogász
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.