• Egyre több az elhízott kismama

    Szerző:
    WEBBeteg

    Egyre súlyosabb gondokat jelentenek az amerikai kórházakban a gyereket szülő elhízott nők - számolt be a problémáról a The New York Times, hozzátéve: mind több anya jelentős súlyfelesleggel vállal gyereket.

    New York öt neves kórházában - a manhattani Beth Israel és a Mount Sinai orvosi központban, a brooklyni Maimonides, a bronxi Montefiore és a Bronx-Lebanon kórházban - az orvosok közösen igyekeznek megoldást találni.

    Hirdetések

     A terhesség jelei
    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>
    Az amerikai népesség az utóbbi egy nemzedék alatt tovább hízott, egyidejűleg nőtt a szívbetegségek, a cukorbetegek és az idő előtt elhalálozások száma. A súlyfelesleg megnehezíti a szülészetek működését is. Minden ötödik nő elhízottan, 30-asnál nagyobb testtömegmutatóval esik teherbe (ez egy 164 centiméter magas nő esetében 82 kilogramm feletti testsúlyt jelent).

    A kövérebb nők körében sokkal több a császármetszés. A 20-25-ös testtömegindexű nőknél ez az arány 11 százalék, 30-35-ös mutató esetén már 25, 40-es érték felett pedig 43 százalék. A kórházak aggódnak a sebészeti beavatkozás miatt, mert az elhízott nőknél gyakoribb a magas vérnyomás, a cukorbetegség, és a szülés során gondok jelentkezhetnek az érzéstelenítéssel, vérzések léphetnek fel, sőt agyi érkatasztrófa alakulhat ki.

    A kövér nők szüléseinél több a haláleset. New York államban 2003 és 2005 között a szülés közben elhalálozó anyák vesztét az esetek kétharmadában kövérségük okozta. A statisztikák szerint a normál testsúlyú nőkhöz képest náluk háromszor gyakrabban fordul elő, hogy az újszülöttek az első hónapban meghalnak, és majdnem kétszer nagyobb a halvaszületés valószínűsége.

      A "leg" ételek terhesség idején
    Várandósság idején különösen fontos, hogy a baba számára fontos tápanyagokat bejuttassuk szervezetünkbe.
    A "leg" ételek terhesség idején >>
    New Yorkban felmerült annak a javaslata, hogy külön központokat létesítsenek az elhízott terhes nők számára, ahol táplálkozási tanácsokat adnának nekik, és felkészülnének a vészhelyzetekre.

    A kövér terhes nők ellátása a rutinműveleteket is megnehezíti, a vastag zsírrétegeken keresztül például nehezebb a véna megtalálása a vérvételhez. Ugyancsak problémát jelent a berendezések teherbírása: a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kórházában az orvosok nemrégen külön tanácskozást szenteltek annak, hogy a szülőasztalok összerogyhatnak a súlyosabb terhes nők alatt.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Miért híznak nyáron a gyerekek?

    A hosszú nyári szünetben sokkal nehezebb megoldani a gyerekek étkezését, így könnyebben előfordulhat, hogy az iskolások azt esznek, amit éppen találnak otthon, vagy gyorsételekre költik a zsebpénzüket.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A kövér gyerekek nagy százaléka felnőttkorban betegebb lesz

    Egy rosszul táplált, elhízott gyerek felnőttkorára sok esetben cukorbeteg vagy szív- és érrendszeri beteg lesz. Nagyon fontos, hogy már a gyerekeknél csökkenteni kell a telítettzsírsav-fogyasztást és az állati eredetű fehérjének és a szénhidrátnak a bevitelét.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Hasi zsírréteg - Ezekkel a veszélyekkel kell szembenézni

    A túlságosan vastag hasi zsírréteg akkor is veszélyesnek számít, ha nem társul magas testtömeg-indexszel. A szakemberek minden figyelemfelhívása ellenére az emberek többsége alulbecsüli a hasi elhízás kockázatát.

    Gyorséttermi ebéd - Amit a dietetikus is megengedne

    Nem tiltja a dietetikus a gyorséttermi menüt, de hangsúlyozza: csak alkalomadtán, havonta néhány alkalommal ebédeljünk a kedvenc éttermünkben. Választhatunk sült krumplit és szendvicset, azonban a salátáról sem feledkezzünk meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA