• Terhesség alatti problémák - Homeopátiás segítség (II.)

    A homeopátia számos lehetőséget kínál a várandósság idején felmerülő különböző egészségügyi problémákra. Tünetek és ajánlott készítmények.

    Méhösszehúzódások, fájások

    A terhesség során a várandós nő naponta 5-6 alkalommal tapasztal méhösszehúzódásokat. Ha a méhösszehúzódások gyakoriak, akkor gondolja végig, mi okozhatta: Sokat takarított? Sokat cipekedett a bevásárlásnál? Elfáradt? Sokáig utazott? Feltétlenül pihenjen le!

    Hirdetések

    Ha felhúzott lábbal szeretne feküdni, kezét a hasára téve és igényli a meleget, szedjen: Magnesia phosphorica 9 CH-t, 5 golyót naponta 4 alkalommal. Ha ezek a jellemző tünetek önnél nem jelentkeznek, szedjen: Cuprum metallicum 5 CH-t, 5 golyót, naponta 4 alkalommal.

    Ha a méhösszehúzódások gyakoribbak és főleg fájdalmasabbak, hívja fel a szülészt!

    Méhszáj tágulás, tágulási szak

    Ha a méhösszehúzódások (fájások) rendszeres időközönként jelentkeznek (5-10 percesek) és erősségük folyamatosan növekszik, valamint megkezdődik a méhszáj tágulása, akkor beindult a szülés, a vajúdás. Ez sokszor szorongást válthat ki a szülő nőből.

      Gyakori kérdések a homeopátiáról

    A homeopátiás gyógyszer, olyan gyógyszer, amit különleges technológiával állítanak elő növényi, állati, ásványi vagy kémiai eredetű alapanyagból.
    Gyakori kérdések a homeopátiáról>>
    Vegyen be az önnek megfelelő szorongás elleni szerből és a tágulás ideje alatt ismételje a szedést! Ha a jellemző tünetek elmaradnak, szedjen: Ignatia 9 CH-t. Ha a beindult szülés fenti tünetei észlelhetők a kitolásig 15-30 percenként – még epidurális érzéstelenítés mellett is – szedjen: Caulophyllum 5 CH-t, 5 golyót. Ha a fájások elmúlnak, vagyis a méhösszehúzódások leállnak, illetve a mé/hszáj nem tágul, akkor csak jóslófájásról volt szó, a szülés még nem indult el. A szedést függessze fel és a szabályos fájások ismételt beindulásakor (ami lehet, hogy egy későbbi napon jelentkezik) kezdje újra. Fontos tudni, hogy a szülés megindulását csak orvos állapíthatja meg.

    Hüvelyi szüléskor szedjen: Caulophyllum 5 CH-t, a fenti mennyiségben és minden fájáskor szedjen helyette: Dioscorea villosa 9 CH-t, 5 golyót. Ha a lepény is megszületett, szedjen:
    Arnica montana 15 CH-t, 1 dózist.

    Mellbimbó berepedezése

      Figyelmeztetés!

    Az itt tanácsok egyetlen esetben sem helyettesítik a homeopátiás orvos véleményét. Nem helyettesíthetik az orvosi konzultációt. Folyamatban lévő kezelést soha nem szabad félbeszakítani, sem pedig az adagolásokat megváltoztatni.
    A mellbimbó berepedezése leginkább úgy kerülhető el, ha ügyel arra, hogy a baba teljesen a szájába vegye a mellbimbóudvart és ne csak a mellbimbót szopja. Minden egyes szoptatás után a mellbimbót és a mellbimbóudvart be kell kenni: Castor equi®* kenőccsel, és a melleket a következő szoptatás előtt alaposan le kell mosni és óvatosan szárazra kell törölni.

    Ha a mellbimbó berepedt, a berepedezett részre minden szoptatás után használjon: Ratanhia®* kenőcsöt.

    Amíg a panaszok meg nem szűntek, szedjen: Nitricum acidum 5 CH-t, 5 golyót naponta 3 alkalommal, ha a berepedés éles körvonalú, mélyen piros és késszúrásszerű fájdalmat okoz, vagy: Graphites 15 CH-t, 5 golyót naponta 3 alkalommal, ha a berepedés széles és sárgás (ez ritkább). Felváltva is szedhető a Nitricum acidum 5 CH és a Graphites 15 CH.

    Mellfeszülés (a fogamzás utáni első hetekben)

     A baba fejlődése
    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap
    A helyzetnek megfelelő, nem túl szoros melltartót kell viselni, amely jó tartást biztosít a melleknek. A kosaras melltartókat el kell felejteni. Ha a mellek nehezek és kőkemények, a fájdalom a legkisebb mozgás hatására fokozódik, viszont szélesebb alátámasztás hatására enyhül, akkor szedjen: Bryonia alba 9 CH-t, 5 golyót reggel és este állapotjavulásig. Ha a mellmirigyeket érzi külön-külön nagyon duzzadtnak, szedjen: Conium maculatum 5 CH-t, 5 golyót reggelés este állapotjavulásig.

    Ha a mellei duzzadtak és fehér nedvcsorgást tapasztal, szedjen: Lac caninum 9 CH-t, 5 golyót naponta 1 alkalommal legfeljebb 3 napon át. Ha a panaszok nem szűnnek, forduljon szülészorvosához.
    A gyermekvárás ideje alatt önt kezelő homeopátiás orvos más gyógyszereket is felírhat az egyéni alkati jellemzőknek megfelelően, pl. Pulsatilla-t vagy Calcarea carbonica-t*.

    Mellgyulladás tályogképződéssel

    A mell területére korlátozódó, gennyképződéssel járó gyulladás, amely magától nem tud meggyógyulni. Feltétlenül orvoshoz kell fordulni! Az orvosi vizsgálatig el lehet kezdeni a következő kezelések egyikét: Ha mellén a bőre kipirult, egy részén ödéma fejlődött és égő-szúró érzést érez, szedjen: Apis mellifica 9 CH-t, 5 golyót naponta 6 alkalommal. Ha a mellben duzzanat jelentkezett, a mell egy része becsomósodott, bekeményedett, kivörösödött, lüktető és forró, esetleg láz lép fel, szedjen: Belladonna 9 CH-t, 5 golyót óránként, majd állapotjavulás esetén csökkentse az adagot (legfeljebb 12 órás szünetekkel).

    A tejet ki kell fejni és ki kell önteni. Ha a becsomósodott részen kívül a mell többi része is bekeményedett, felváltva szedjen: Belladonna 9 CH-t és Bryonia alba 9 CH-t, 5 golyót – különösen, ha már a legkissebb mozgás is ront az állapoton –, mindkettőből óránként, majd állapotjavulást követően csökkentse a szedési gyakoriságot. Ha az egész mell kőkemény, de sehol sincs vörös becsomósodás lehet, hogy a háttérben nyirokérgyulladás is van.

    Menstruációs ciklus helyreállása szülés után, a gyermekágy vége

    A ciklus helyreállását a szülés utáni első menstruáció megjelenése jelzi. A szülés után 3 hétig – szoptatás esetén tovább is – fordul elő vérzés, vérezgetés (metrorrhagia), ez azonban elmúlik. A ciklus helyreállása a nem szoptató nőknél eléggé változó időpontokban következik be (általában a szülést követő 6-8, néha 12 hét elteltével). A szoptató nőknél bekövetkezhet a szoptatás ideje alatt is (a szülés után 3-10 hónappal) vagy csak a szoptatás teljes megszűnése után.

    A terhesség jelei

    A terhesség időtartama 40 hét, amit az utolsó vérzés első napjától számolnak. Ennek megfelelően a menstruáció elmaradásakor már 4 hetes terhességről beszélünk (szabályos 28 napos ciklus esetén). A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek.
    A terhesség jeleiről bővebben>>

    A leggyakoribb az, hogy a szülés utáni első menstruáció sokkal több vérrel jár, mint általában. Ha az anyuka nem szoptat és a szülés után két hónappal sem indult még be a ciklus, illetve ha szoptatott és a szoptatás befejezése óta 1 hónap telt el menstruáció nélkül, akkor el kell végezni a terhességi tesztet, mert új terhességről lehet szó.

    Ha ön szoptatás alatt alkalmazható fogamzásgátló tablettát szed, a tabletta késleltetheti a ciklus újraindulását. Forduljon szülészorvosához.

    Ha nem terhes és nem is szed ilyen fogamzásgátló tablettát, akkor szedjen: Pulsatilla 9 CH-t, 1 dózist szerdán és vasárnap, amíg a menstruáció meg nem jön, de fogamzásgátló módszerét (gumi óvszer) továbbra is szigorúan alkalmaznia kell. Ha ez a szer nem segít, akkor a homeopátiás orvos más szereket írhat fel.

    Ödéma

    Az újszülöttkori sárgaság 
    Az érett újszülöttek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük második-harmadik napja körül enyhe sárgaság jelenik meg. A sárgaság fokozódik, majd lassan lezajlik: érett újszülötteknél az első 2 hétben, koraszülött babáknál elhúzódóbban, akár egy hónapig is eltarthat. Ez az esetek nagy részében a normális újszülöttkori sárgaság része. >> Bővebben az újszülöttkori sárgaságról.
    A felszíni szövetek megduzzadása, amely vagy egy adott területen (pl. arcon), vagy a test kiterjedt részén jelentkezik. Mindenképpen ellenőrizni kell a vérnyomást és a vizelet fehérjetartalmát. Azonnal keresse fel szülészorvosát, ha magas vérnyomása van, akár van fehérje a vizeletében, akár nincs! Ha a szülésszel konzultált és kiderült, hogy súlyos bajra utaló tünetek nincsenek, szedje a következő szerek egyikét, amíg az ödéma el nem múlik: Bovista 5 CH, 5 golyó reggel és este, ha reggel be vannak dagadva az ujjai (gyakran éjszaka jelentkező kéz- és karzsibbadás után), vagy ha az arca duzzadt.

    Natrum muriaticum 9 CH, 5 golyó naponta, ha fáradt és az ödéma a szemhéjakon, az ujjakban és a bokán jelentkezik.

    A Natrum sulfuricum 9 CH és 15 CH, valamint a Thuja occidentalis 9 CH és 15 CH a szövetek cellulitiszes beszűrődésének ellenszere, de csak a homeopátiás orvos javallatára szedhetők, aki előírja a megfelelő hígítást. Szülés utáni szeméremtáji ödéma esetén szedjen: Apis mellifica 15 CH-t, 5 golyót minden 20 percben, majd állapotjavulást követően csökkentse a szedési gyakoriságot.

    Terhességi toxaemia

     Milyen tünetek utalnak a toxaemiára?
    Az alaptünetek mellet egyéb tünetek is megjelenhetnek: fejfájás, rossz közérzet, fülzúgás, szikralátás, kettős látás, látótérkiesés, májtáji, gyomortáji fájdalom, hányinger, hányás. A legsúlyosabb formában a fő tünetekhez görcsroham társul, ami azonnali, halaszthatatlan orvosi beavatkozást igényel.
    Terhességi toxaemia>>
    A terhesség második felében, meglévő alapbetegség esetén ritkán már korán, de jellemzően a III. harmadban kezdődő, gyakran lappangva induló, súlyos anyai és/vagy magzati szövődményekkel fenyegető tünetegyüttes. Pontos oka még ismeretlen, de bizonyos, hogy a várandóssághoz köthető. A következő tünetegyüttes megjelenéséről van szó: magas vérnyomás, fehérjevizelés,ödémák, súlyosabb esetben a májfunkció, a vesefunkció zavarai, illetve a véralvadás súlyos zavara léphet fel.

    Mindenképpen szükség van a szülészorvosi vizsgálatra. A szülészt azonnal értesíteni kell, ha ödémásodás jelentkezik, fehérje van a vizeletben vagy növekszik a vérnyomás. Azállapot súlyosbodására utaló jelek továbbá a gyomor környéki fájdalom, a hányás, a fejfájás, a tompultság érzése és a magzati mozgások mennyiségének csökkenése.

    Vérszegénység (anémia)

    A vérszegénység egyes tápanyagok, elsősorban a vas hiányából fakad, ezért főleg vaspótlással lehet rajta segíteni (lásd ezt a címszót). A vas felszívódásának elősegítése érdekében, szedjen a vaspótlással egyidőben: Ferrum metallicum 5 CH-t, 5 golyót naponta kétszer a vaspótlás egész időtartama alatt.

    Vetélés - A terhesség spontán megszakadása

     A szülés, születés módjai
    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>
    A 3. hónapig semmilyen kezelésre nem szorul. Hívja szülészorvosát és maradjon fekve, nehogy erősödjön a vérzés! Esetleges fájdalmak ellen szedjen: Magnesia phosphorica 9 CH-t, 5 golyót a fájdalmak jelentkezésekor, ha a fájdalmak csillapodnak felhúzott lábakkal történő fekvés, meleg és nyomás hatására. Ha a fájdalmak erős görcsökre emlékeztetnek, szedjen: Cuprum metallicum 5 CH-t, 5 golyót a fájások jelentkezési gyakorisága szerint.

    A vetélés után szedjen: China rubra 9 CH-t és Ferrum metallicum 9 CH-t, 5 golyót naponta 2 alkalommal 1 hónapon át. Ha a vetélés miatt depressziós tünetegyüttes lépett fel, szedjen kiegészítésképpen: Sepia officinalis 30 CH-t, 5 golyót minden nap.

    Ismétlődő (habituális) vetélés

    Miután önt és párját kivizsgálták és ellenőrizték, hogy vannak-e szaporító szerveket érintő fertőzéses kórelőzmények, peteérési vagy hormontermelési rendellenességek, forduljon homeopátiás orvosához, aki alkati szereketés dinamizált, hígított hormonokat írhat fel. Vannak olyan ismétlődő vetélések is, amelyek olyan okokkal függnek össze, amelyek nem gyógyíthatók homeopátiás úton.

    Visszérgyulladás (periphlebitis)

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Egy felszíni ér (véna) gyulladásáról van szó és nem vénagyulladásról (phlebitis). A diagnózist az orvosának kell felállítania. Csak a diagnózis után, az orvos által felírt kezelés kiegészítéseképpen szedje az alábbi gyógyszerek valamelyikét!

    Ha egy kis terület hirtelen bepirosodott, megkeményedett, fájdalmas és forró, szedjen: Belladonna 5 CH-t, 5 golyót kétóránként, majd állapotjavulást követően csökkentse a szedési gyakoriságot. Ha rózsaszínűbb, ödémás gyulladás jelentkezik, amelyet hideg hatására csillapodó szúró-égető érzés kísér, szedjen: Apis mellifica 15 CH-t, 5 golyót kétóránként, majd állapotjavulást követően csökkentse a szedési gyakoriságot.

    Ha helyi gyulladás és értágulás van, amely olyan fájdalomérzettel jár, mintha mindjárt kiszakadna az ér és a lábait alá kell támasztania, szedjen: Vipera redi* 9 CH-t, 5 golyót naponta 3 alkalommal. Bármely esetben egészítse ki az előző szereket: Arnica montana 9 CH-val, 5 golyóval reggelés este. Nyugodtan forduljon homeopátiás orvosához segítségért.

     Dr. Claudette ROCHER: Homeopátia és a várandós nő

    Dr. Claudette ROCHER: Homeopátia és a várandós nőA kiadvány fülszövege: "A gyermekvárás időszakában előtérbe kerülnek a természetes, szelíd gyógymódok. A homeopátia számos lehetőséget kínál a várandósság idején felmerülő problémákra, legyen az reggeli rosszullét, emésztési probléma, esetleg allergia, vagy légúti megbetegedés, melyre nem szeretnénk hagyományos gyógyszert szedni. A könyvben a betegségek, panaszok és az ajánlott homeopátiás gyógyszerek ABC sorrendben szerepelnek. A leggyakoribb betegségek, illetve orvosi vizsgálatra okot adó panaszok (hányinger, alvászavarok, keringési problémák) mellett megtalálhatók azok a tanácsok, amelyek segítségével – az orvosi vizsgálatra várva – könnyebben megfigyelhetők a tünetek, és egyszerűbben megtalálható a megfelelő homeopátiás kezelés. A homeopátiás gyógyszerek alkalmazási javallatukkal és alapanyaguk feltüntetésével együtt kerülnek bemutatásra."
    A könyv szerzője Dr. Claudette ROCHER, nőgyógyász. 36 éves nőgyógyászati gyakorlata mellett a franciaországi Homeopátiás Képző és Fejlesztési Központban (CEDH) a homeopátia nőgyógyászati alkalmazásának oktatója. Dr. Rocher tagja a délkelet-franciaországi Rhône-Alpes tartomány Nőgyógyászati Kollégiumának. Szerző(k) - Dr. Claudette ROCHER
    Szerkesztette: Sárközy Andrea
    Szakmailag ellenőrizte: Dr. Szabadka Ödön
    Fordította: EDIMART Tolmács- és Fordítóiroda,
    A mű eredeti címe: Homéopathie – La femme enceinte © Francia (eredeti) kiadás: Marabout,
    2003 SpringMed Kiadó, 2009, 112 oldal
    www.springmed.hu 

    A könyvet ITT TUDJA MEGRENDELNI kedvezménnyel >>

    (SpringMed)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   •  
   • Cikkajánló

    Prosztatamegnagyobbodás

    WEBBeteg

    Tünetek, kivizsgálás és terápia. Tudjon meg többet! Tekintse meg infografikánkat!

    A gyógymasszázs szerepe

    Dr. Bender Tamás

    Milyen típusai léteznek a gyógymasszázsnak? Hogyan hat a szervezetünkre?

    A reflux megnehezíti a terhességet?

    Refluxot és rekeszsérvet állapítottak meg nálam. Szeretném tudni, hogy ez milyen hatással van a későbbi gyermekvállalási terveimre? –...

    Mióma terhesség alatt

    A mióma jóindulatú, rendszerint ártalmatlan izomtumor, amely a méh izomszövetéből indul ki. Ha a méh belsejében alakul ki, fájdalmat és...

    Terhesség és szex - kérdések és válaszok

    A terhesség alatti szex sokak számára kényes kérdés. Számos tisztázatlan kérdés kering bennük, mit szabad, és mit nem a kilenc hónapban....

    Hepatitis B-fertőzés és a szoptatás

    A világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése, a Hepatitis B akár várandós édesanyákat is megtámadhat. Ebben az esetben méhükben...

    A stroke és tünetei

    A stroke vészhelyzetet jelent: azonnali kezelése az élet és a halál, de legalábbis a kevesebb, illetve a több károsodás kérdését dönti...

    Hajlamos Ön a stroke-ra? A stroke rizikófaktorai

    Számos tényező növeli a stroke kockázatát, melyek egyébként a szívinfarktusnak is rizikófaktorai. A stroke kockázata egészséges...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei

    Töltse ki kvízeinket, és tudjon meg többet egészségről, betegségről.

   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások