Dohányzás terhesség alatt - Kövér lesz a gyerek

MTI
megjelent:

A várandós asszonyok között sokan nem hagyják abba a rendszeres dohányzást, noha a szakorvosok már jó ideje figyelmeztetnek a terhesség alatti cigarettázás veszélyeire.

Több vizsgálat jelezte, hogy ezek a babák kisebb súllyal jönnek a világra, légzési gondokkal küszködhetnek, gyakoribb közöttük a hirtelen újszülöttkori szívhalál is.

Zdenka Pausova és munkacsoportja azzal foglalkozott, hogy a terhes nők cigarettázása befolyásolja-e tizenéves gyermekeik zsíranyagcseréjének alakulását. A hatásmód még nem ismert, de azt már kimutatták, hogy a nikotin lerakódik a magzat testében, és sokkal tovább marad ott, mint az anyáéban.

Állatkísérletek is igazolták, hogy megszületés előtt a magzat agyának bizonyos területeit a nikotin befolyásolja, éppen azokat a központokat, amelyek az éhséget, illetve a kalória elégetését szabályozzák. A kutatók most arra voltak kíváncsiak, hogy a terhesség időszakában a kismama dohányzása fokozza-e majdan tizenéves gyermekének zsírlerakódását - tehát abban a korban, amikor a fiatalok gyorsan nőnek és testsúlyuk is jelentősen növekszik.

Összefügg a terhesség alatti dohányzás és a gyerek testsúlya

Az Obesity szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint a munkacsoport félezernél több, 12-18 éves fiatalt vizsgált. A tizenévesek felének az édesanyja a terhesség alatt is folyamatosan dohányzott. Ezeknek a gyerekeknek a születési súlya átlagosan 300 grammal volt kisebb, mint a nemdohányzó asszonyok gyerekeié.

A kanadai kutatók mágneses rezonanciával mérték a zsír mennyiségét a gyerekek testében, így megállapítható volt a hasüregben, a szerveket körülvevő zsírszövet aránya a bőr alatti zsírhoz képest. Ennek az a jelentősége, hogy a kedvezőtlen, a szív- és érrendszeri betegségek kockázati tényezőjeként veszélyt jelentő elhízás a hasi zsír.

A korai gyerekkorban még nem volt különbség a terhesség alatt is dohányzó és a cigarettát soha nem szívó asszonyok gyermekeinek testsúlya vagy zsírszövetének eloszlása között. A késői tizenévesek fejlődése viszont alaposan különbözött.

Azok a 17-18 esztendős fiatalok, akiknek az anyja terhesség alatt cigarettázott, átlagosan 26 százalékkal több zsírszövetet viseltek a bőrük alatt, mint a nemdohányzó asszonyok gyerekei. Még nagyobb volt a különbség a veszélyes, hasi elhízás szempontjából: ott a zsírszövet 33 százalékkal volt több.

Nikotinfüggőségi teszt
Azt állítja, nem dohányzik? Csak alkalomadtán, netán szórakozó helyen gyújt rá? A teszt kitöltésével megtudhatja, hogy csak áltatja magát, és komoly nikotinfüggőségben szenved, vagy tényleg le tudja tenni a cigarettát.
Nikotinfüggőségi tesztünk

(MTI)

Cikkajánló

A dohányzás káros hatásai

Dr. Diószegi Judit, pszichiáter
Dohányzás
Aki dohányzik, számos káros tényezőnek és következményes negatív hatásnak, betegségnek teszi ki magát. Vajon minden dohányos tisztában van az összes következménnyel? Tekintsük át részletesen.
Fogantatás előtt
Fogantatás előtt

Életmódváltásra is szükség lehet.

Hát- és derékfájás
Hát- és derékfájás

Mire utalhat, ha reggel tapasztalja?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.