Allergia elleni gyógyszerek és terhesség

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész frissítve:

Bizonyos esetekben terhesség alatt is szükség lehet allergia elleni gyógyszerek szedésére. Azonban mielőtt bármilyen gyógyszer szedésébe kezdene, fontos figyelembe venni a tünetek súlyosságát, illetve a gyógyszer lehetséges kockázatát a babára, így mindenképpen orvosi konzultációra van szükség.

Szisztémás szerek

Számos különböző, allergia elleni gyógyszer létezik. Az egyik leggyakrabban használt szerek csoportja az antihisztaminok (pl. loratadin), melyek a terhességi kockázati besorolás szerint B kategóriás készítménynek számítanak. Ez azt jelenti, hogy az állatkísérletek során a születendő utódra semmiféle kockázatot nem jelentettek, humán vizsgálatok ezt azonban nem erősítették meg. Ennek fő oka, hogy várandós nőkön a születendő gyermekre való kockázat miatt csak különösen indokolt esetben végeznek klinikai vizsgálatokat, így a legtöbb gyógyszer ilyen vonatkozású hatásairól és mellékhatásairól nagyon csekély, főként tapasztalati úton szerzett információ áll rendelkezésünkre.

Szintén gyakran alkalmazott szerek a béta-mimetikumok, melyek szedését a szülés előtt hat héttel abba kell hagyni, mivel emelik a szívfrekvenciát és befolyásolják a cukoranyagcserét.

Az egyébként gyakran használt szteroidok használatát viszont mindenképpen érdemes kerülni a hormonháztartásra gyakorolt negatív hatásaik miatt.

Lokálisan ható készítmények

A terhesség (és a szoptatás) ideje alatt érdemes a lokálisan ható készítmények alkalmazását előnyben részesíteni, melyeknek csak csekély mennyisége jut be a keringésbe, és éri el ezáltal a magzatot. Ilyenek például az inhalációs készítmények, melyek használata orvosi ellenőrzést igényel, de nagy segítséget nyújthatnak például az allergia eredetű asztma kezelésében.

Gyógyszerek helyett egyéb módszerek

Enyhe tünetek esetén az allergiagyógyszerek szedése helyett érdemes megfontolni egyéb, allergiás megbetegedés kezelésére szolgáló módszereket:

  • Kerülje az allergiát kiváltó tényezőket! Pollen- és porallergia esetén például nagy segítséget jelenthet otthonában egy levegőszűrő használata.
  • Próbálja ki a sós orrspray-t! A tengervizes sós orrspray-k segítségével enyhíthet az orrszárazságon, orrvérzésen és orrduguláson. Használja, amilyen gyakran csak szüksége van rá.
  • Öblítse ki az orrüregét! Meleg sós vízzel öblítse át mindkét orrjáratát naponta kétszer.
  • Iktasson be testedzést a napirendjébe! A testmozgás segít csökkenteni az orrnyálkahártya gyulladását.
  • Használjon éjszakára orrtapaszt, mely segíti az orrjáratok nyitva tartását az éjszaka folyamán.
  • Alváskor használjon extra párnát feje megemeléséhez, mely megkönnyíti a levegővételt.

Kérje kezelőorvosa tanácsát!

Amennyiben ezek a tippek nem segítenek, ne feledje, hogy az allergia elleni gyógyszerek nem minden esetben tiltottak a terhesség ideje alatt. Súlyosabb, erősebb tünetek esetén mindenképpen beszéljen kezelőorvosával vagy háziorvosával, aki kórtörténetének, illetve a várandósság korának és körülményeinek ismeretében segít kiválasztani az Ön és születendő gyermeke számára legbiztonságosabb készítményt.

WEBBeteg logóSzerző: WEBBeteg - Cs. K., fordító
Forrás: Mayo Clinic
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Aktualizálta: Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész

Cikkajánló

Allergia vagy nátha? - Az allergia tünetei

Dr. Brugós László, tüdőgyógyász
Allergia
Mikor gyanakodjunk egyszerű nátha helyett allergiára? - a kérdés néha nem is egyértelmű. Cikkünkből megtudhatja, melyek az allergia tünetei, hogyan dönthető el, hogy egy meghűlést kell kikezelnünk, vagy allergológussal érdemes kivizsgáltatni magunkat.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Hidvégi Edit, Dr. Brugós László
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.