• Vállalhatok 48 évesen gyereket? - Az orvos válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    Negyvennyolc éves nő vagyok, van egy barátom, aki fiatalabb nálam és babát szeretnénk. Még rendszeresen van menstruációm. Van egy kis pánikbetegségem. Azt szeretném tudni, hogy szülhetek-e egészséges babát? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Az életkor miatt valóban több kockázat is fennáll, vannak olyan lehetséges szövődmények, melyek az évek során egyre nagyobb valószínűséggel fordulnak elő, persze ez nem zárja ki, hogy egészséges gyermeket szülhessen.

    Hirdetések

     A terhesség jelei


    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

    Mivel a vérzések még rendszeresek, ha tényleg szeretnék, minél hamarabb, folyamatos orvosi kontroll mellett, kezdjenek próbálkozni.

    A pánikbetegséggel semmi baj, de mire kell a két gyógyszer?

    Terhesség alatt egyik szedése sem javasolt, emiatt mindneképpen konzultáljon a neurológusával, vagy pszichiáterével, esetleg a háziorvosával, nem tudom, ki írta ki, és miért.

    Így működik a terhességi teszt


    A terhességi teszt a terhességi hormont (hCG) mutatja ki.
     A terhességi tesztről>>

    Az életkor miatt a fejlődési rendellenességek kockázata is jelentősen megnő, így genetikai tanácsadás, és alapos vizsgálatok javasoltak, az amniocentézist is érdemes megfontolni pusztán az életkor miatt, minden egyéb rendellenesség nélkül, hogy biztosak lehessenek az eredményekben.

    Fontos az előzetes kivizsgálás

    Nagyon jól át kell gondolni, azt is, hogy mennyire fontos most egy kisbaba.

     A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei


    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei >>

    Nemcsak a lehetséges kockázatok miatt, hanem az is fontos szempont, hogy még sokáig kell nagyon fittnek lennie ahhoz, hogy fel is tudja nevelni a gyermekét.

    Mivel leírása alapján nincsenek nagyobb betegségei, jó eséllyel indul neki a tervnek, szerintem egy alapkivizsgálás a háziorvosnál is legyen még a teherbeesés előtt.

    Laborok, hasi UH, mellkas Rtg (ólomkötény védelmében!), EKG, vérnyomás kontroll.

    Remélhetőleg így is igazolódik, hogy minden rendben, és sok sikert kívánok Önöknek!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Mindenképpen keressen egy olyan orvost, aki a genetikában, vagy meddőségben jártas, így sokat tud majd segíteni.

    Emellett, ha szükségét érzi, egy pszichológussal is konzultáljon, hogy esetleg egy relaxációs technika elsajátításával a pánik szindrómát is szépen tudja majd kezelni.

    (WEBBeteg/ Dr. Farkas Ágnes)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Alacsony trombocitaszám terhesség alatt - Mit jelent?

    Várandósság alatt több eltérés is előfordulhat a laboreredményeknél, melyek aggodalommal töltik el a kismamákat. Ilyen például a trombociták normálisnál alacsonyabb mennyisége, ami általában kezelésre szorul. Hogy mit kell ilyenkor tenni, azt dr. Szélessy Zsuzsanna, a Trombózisközpont hematológus főorvosnője árulta el.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA