• A terhesség ideális időpontja

    Szerző:
    WEBBeteg

    A tanulmányban az izraeli nemzeti adatbázisból származó 441 ezer élveszülés tapasztalatait elemezték. A vizsgálatban szereplő, korábban már szült nők 2000 és 2005 között adtak életet újabb gyermeküknek.

    Legalább tizenegy hónapot érdemes várni két terhesség között a babák egészsége és a szövődmények elkerülése érdekében - javasolják izraeli kutatók a Contraception című szaklap legfrissebb számában.

    Hirdetések

     A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei
    Sokáig a tudósok is azt gondolták, hogy az anyaméhben fejlődő embrió védve van mindenfajta külső hatástól. Az 1950-as években azonban megdőlt ez a tévhit, ugyanis a talidomidot szedő kismamák gyermekei sok esetben csökevényes karral vagy lábbal születtek.
    A terhesség alatti gyógyszerszedés veszélyei >>
    A tanulmányban az izraeli nemzeti adatbázisból származó 441 ezer élveszülés tapasztalatait elemezték.

    A vizsgálatban szereplő, korábban már szült nők 2000 és 2005 között adtak életet újabb gyermeküknek.

    Közülük 36 020 nő kevesebb mint hat hónapon belül lett újra állapotos, 77 899 hat hónap és tizenegy hónap között, 124 152 tizenkettőtől 23 hónapot várt az újabb terhességgel, 158 636-an 24-től 59 hónapot, 44 131 nőnél pedig öt évnél hosszabb idő telt el a két terhesség között.

     

     

    A kutatók megállapították, hogy a koraszülés valószínűsége 23 százalékkal nagyobb volt azoknál, akik kevesebbet vártak hat hónapnál az újabb terhességgel, az újszülöttek túl kis súlyát illetően pedig 15 százalékkal nőtt az esély.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Még nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a korai csecsemőhalálozás 64 százalékkal nagyobb volt ugyanebben a csoportban, és 22 százalékkal nagyobb a 6-tól 11 hónapot várók között.

    A két terhesség közti sokkal hosszabb várakozási idő azonban nem feltétlenül jobb, a koraszülés kockázata például 40 százalékkal emelkedett azoknál a nőknél, akik öt évnél többet vártak a következő baba vállalására.

    A jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ kutatói a terhességek közti ideális intervallum megállapítására nem vállalkoztak.

    (MTI)

     

    Mennyi idő teljen el a két terhesség között?

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    A vetélés 5 leggyakoribb oka

    A terhesség első 12 hetében a vetélés kockázata viszonylag magas, sokan ezért nem is jelentik be ez előtt a tágabb környezetnek a babavárás tényét. Természetesen a magzat elvesztése igencsak megviseli mind a nőt, mind a férfit, és ilyenkor mindenki a miértekre keresi a választ.

    Az első embrionális genetikai szürésen átesett lombikbébi

    Magyarországon is megszületett az első PGD micro-array CGH módszerrel vizsgált lombikbébi.

    Terhesség: Okozhat-e a testedzés vetélést?

    Az egyik népszerű tv-sorozatban testedzés közben hasi görcsök jelentkeztek a terhessége elején lévő kismamánál, majd az orvosi vizsgálat igazolta a vetélés tényét. A torna okozhatta a vetélést vagy más ok valószínű?

    Spirálok - Miért érdemes ellenőriztetni

    Egy új vizsgálat szerint a spirál mellett teherbeeső nők közel felében a méhen belüli fogamzásgátló eszköz nem megfelelően helyen volt a méh üregében. A spirálok ultrahangos ellenőrzése felhelyezéskor, majd az éves ellenőrzések alkalmával javíthatja azok biztonságosságát.

    A vetélés szív- és érrendszeri kockázatot jelent?

    A többszöri vetélés növeli a későbbi élet során bekövetkező szívroham kockázatát - idézte német kutatók megállapítását a BBC hírportálja (http://www.bbc.co.uk/news/health).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA