• Több mint félmillió újszülöttet lehetne megmenteni évente

    Szerző:
    WEBBeteg

    A világon évente 2 millió újszülött hal meg, közülük 600 ezret meg lehetne menteni, ha a fejletlen országokban jobb lenne az orvosi ellátás - állapítja meg egy kedden közzétett tanulmány.

    A fejlett országokban a nők többsége szakképzett segítséggel szül. Az újszülött-halálozások 99 százaléka olyan szegény afrikai és ázsiai helyeken történik, ahol kevés az orvos, az orvosi felszerelés és berendezés.

    Hirdetések

     A baba fejlődése

    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap
    "Évente 2 millió újszülött hal meg. A nagy számok mögött sokszoros személyi tragédiák rejlenek. Minden halál tragédia a hozzátartozók számára, sőt kettős tragédia, mert szinte az összes ilyen halált meg lehetne előzni" - jelentette ki Fokvárosban egy szülészeti konferencián Joy Lawn az amerikai Save the Children gyermekmentő szeretetszervezet képviselője.

    A konferencián bemutatott jelentés szerint évente 1,02 millió gyerek születik halva, és csaknem ugyanennyi, 940 ezer veszti életét nem sokkal a születés után komplikációk miatt.

    Az újszülött-halálozások egy részét meg lehetne előzni akkor, ha megfelelő közlekedés állna rendelkezésre a falvakban, hogy a szülő anyát szükség esetén gyorsan kórházba lehessen szálltani.

    Az egészségügyi dolgozók oktatása is megoldás lehetne

    A középszintű egészségügyi dolgozókat meg kellene tanítani a császármetszés végrehajtására és a nem lélegző újszülöttek újraélesztésére.

      Ezek a cikkek s érdekelhetik Önt!

   • Okozhat-e koraszülést az alkohol?
   • A koraszülött gyerekekről
   • A magzatvízről: ha túl sok, vagy túl kevés
   • Hogyan vizsgálják magzat méhen belüli állapotát?
   • A fiúknál nagyobb a csecsemőhalandóság
   • "Terhesen speedet fogyasztottam, mire számíthatok?" - Az orvos válaszol
   • Ez már jó eredményeket hozott Etiópiában, Malawiban, Mozambique-ban és Tanzániában, hangsúlyozzák a tanulmány szerzői.

    Nagy szerepet játszik a szülési halálozásokban az orvoshiány. Azokban az országokban, ahol a világ újszülött-halálozásának 77 százaléka történik, a világ 8 millió orvosának csak 12 százaléka dolgozik, és ők is jobbára a városokban.

    Az afrikai kórházban született újszülötteknek csak egyötöde kaphat szakképzett segítséget, szükség esetén újraélesztést.

    A Save the Children egy hétfői jelentése szerint a csecsemőhalandóságot mindössze 40 millió dollárból lényegesen lehetne csökkenteni, mert a kisgyerekek nagy része többnyire olyan betegségben ha meg, amelyet könnyen lehetne gyógyítani.

    (FH)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sürgős ellátást igénylő hasfájás jelei és okai

    A hasfájás újszülött- és csecsemőkorban is az egyik leggyakoribb panaszok közé tartozik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a baba sírása nem az éhség vagy a hasfájás jele. Lehetséges, de közel sem biztos. A sírás annyit jelent, hogy komfortérzetében csorba esett, és ezt meglehetősen hangosan képes a környezete számára jelezni. Ugyanakkor számtalan oka lehet a sírásnak, melyek közül az egyik a hasfájás.

    Országjelentés: az összes halálozás egynegyede elkerülhető lett volna!

    A szív- és érrendszeri betegségek tartoznak hazánkban a fő halálokok közé, ezek hátterében pedig olyan rizikófaktorok vannak, mint a dohányzás, elhízás és a túlzott alkoholfogyasztás. A daganatos megbetegedések a dobogó második fokára kerültek.

    Kevesebb alvás, magasabb halálozási kockázat

    Tekinthető mindez közhelyesnek, a számok mégis azt mutatják, hogy a kialvatlanság népbetegséggé vált, annak minden számszerűsíthető következményével - olvasható a HVG oldalán.

    Szamárköhögés - Az újszülöttekre veszélyes betegség

    A szamárköhögés, bár kötelező védőoltás van ellene, az újszülöttekre és csecsemőkre veszélyes betegség - mondta a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában azzal kapcsolatban, hogy két újszülött kaphatta meg a betegséget.

    Depressziós kispapák

    A Pediatrics szakmai folyóiratban 2016-ban megjelent tanulmány szerint a fiatal, átlagosan 25 éves kispapák közt 68 százalékkal több depressziós tünet jelentkezik az apává válás első 5 évében. Ez az adat a párkapcsolatban és gyermekükkel együtt élő apákra vonatkozik. Mi okozza a kispapa depressziót?

    Csaknem 400 ezren haltak meg a légszennyezettség miatt 2014-ben az Európai Unióban

    Csaknem 400 ezer ember halálát okozta a légszennyezettség 2014-ben az Európai Unió tagállamaiban - írta friss jelentésében az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA).

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások