Ureaplasma baktérium - Már a méhen belül is fertőz

szerző: Dr. Borsi-Lieber Katalin - WEBBeteg
frissítve:

Újszülötteket és felnőtteket egyaránt megbetegíthet az ureaplasma kórokozó. Mely tünetek utalnak a fertőzés meglétére és milyen gyógymódok vannak?

Az Ureaplasma a Mycoplasmataceae családba tartozó baktérium faj. Régebben T-alakú Mycoplasmának is nevezték a táptalajon alkotott jellegzetes alakzata miatt.

A kórokozó a különböző korosztályokban eltérő megbetegedéseket eredményez. Az újszülöttkori fertőzés kialakulása több módon következhet be.

A fertőzés kialakulása újszülötteknél

  • 1. a várandós anyuka hüvelyflórájából felszálló fertőzés útján, amely mechanizmussal korai burokrepedés esetén is fertőződhet az magzat;
  • 2. létrejöhet a chorion-bolyhok gyulladása miatt;
  • 3. fertőződhet a szülőcsatornán való áthaladás közben;
  • 4. ritka esetben császármetszés során is.Az újszülöttkori fertőzés következtében az infekció idejétől függ, hogy mennyire okoz súlyos elváltozást.

Méhen belüli fertőzés kis születési súlyú koraszülöttek születéséhez vezethet (1500 g születési súly alatt), komplikált esetben a magzat elhalását vagy halvaszületését okozhatja.

Néhány tanulmány szerint koraszülöttekben a súlyos légzészavarral járó ún. respirációs distressz szindróma, illetve a szintén tüdő érintettséggel járó koraszülötteket érintő szövődmény, a bronchopulmonalis diszplázia egyik okaként az Ureaplasma urealyticumot tartják számon. Súlyos esetben az újszülöttben agyhártyagyulladás (meningitis) alakulhat ki.

Az újszülött vizsgálatával súlyos esetekben izom- és idegrendszeri eltérések észlelhetők. A kórokozó az esetek egy részében kimutatható az újszülött orr- és torokváladékából, illetve a kislányok 1/3-ában a vizeletből is kitenyészthető.

Szexuális érintkezés útján is terjed

Szexuálisan aktív életkorban az ún. nem gonococcus okozta húgycsőgyulladás (NGU) nagy százalékában az Ureaplasma urealyticum (Chlamydia trachomatis mellett) áll a panaszok hátterében. Azért nevezzük nem gonococcus eredetű fertőzésnek, mert a húgycső gyulladását (urethritis) nem a gonorrhea kórokozója okozza. Szexuális érintkezés útján terjed.

Az NGU tünetei eltérőek a nőkben és a férfiakban. Férfiakban a húgycső gyulladását okozza, amely gyakori vizelési ingert, égető vizelést, általában híg, áttetsző váladékozást eredményez. Illetve a pénisz nyílásának vörös elszíneződésével járhat.

Nőkben gyakori a tünetmentes fertőzés. Azonban ha a fertőzés panaszokat okoz, az összetettebb formában jelenik meg, mint a férfiak esetében. Nőknél is előfordul a gyakori, kínzó vizelési inger, vizeléskor égő, csípő érzés, melyeket gyakran alhasi fájdalom kísér. A húgycső gyulladása mellett azonban a hüvely és a méhnyak gyulladása sem ritka.

A szexuális szokások miatt (oralis, analis) a garat és a végbél fertőzése is bekövetkezhet, ami a fertőzött terület fájdalmat és sárgás váladékozást okoz.

Diagnózis a húgycső, a hüvely és méhnyak váladék mintavételével és laboratóriumi vizsgálatával lehetséges. A megfelelő antibiotikum kezeléssel a felnőttkori fertőzés általában szövődmények nélkül gyógyul, azonban ehhez a partner egyidejű terápiája is szükséges.

Olyan betegek esetében, akiknek valamilyen alapbetegség következtében (autoimmun betegség, kialakult immunhiányos állapot) az immunrendszere legyengült súlyos szövődmények alakulhatnak ki: ízületi gyulladás, csontvelőgyulladás.

A neonatális infekciók megelőzése érdekében fontos a kismama hüvelyflórájának vizsgálata, és ha a baktérium kimutatható antibiotikus kezeléssel a magzati és újszülöttkori betegség kialakulása elkerülhető.

(WEBBeteg - Dr Borsi-Lieber Katalin)

Cikkajánló

Reflux
Reflux

Milyen szövődményei lehetnek, ha nem kezelik?

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Gócs Viktor, infektológus
WEBBeteg - Dr. Sánta Zsuzsanna, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.