Magas baktériumszám a vizeletben - Mit tegyen a kismama?

Dr. Farkas Ágnes-
szerző: Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász - WEBBeteg
megjelent:

"22 éves kismama vagyok, a 33. hétben járok. Vizeletvizsgálat után orvosom felírt egy 5 napos antibiotikumos kúrát, akkor lement a baktérium szám 7000-re, de most megint 10000 felett van, és nagyon megijedtem." A WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Hölgyem!

Az egyik kérdés, ami felmerül bennem, hogy a vizeletminta leadása megfelelő volt-e? Fontos tudni, hogy tiszta vízzel történő vulva lemosást követően középsugárból kell leadni a vizeletmintát, tehát a vizelet elejét kiengedni, és a közepéből felfogni a mintát.

Ez azért fontos, mert a hüvelyváladék (amiben normálisan is baktérium) könnyen belejut a vizeletmintába, aminek álpozitív eredménye lesz emiatt. Ha felmerül így a helytelen technika, akkor meg kell ismételni a vizsgálatot.

Vizelési kényszer orgazmus közben

"Orgazmus közben a jóérzéssel együtt a vizeletem is távozik (nem pár csepp!). Mit tehetnék ez ellen a kellemetlenség ellen?" Az orvos válaszol

A másik dolog, hogy a vizeletben jelen lévő baktériumot (ha valóban ott van) nem szabad figyelmen kívül hagyni. Megijedni nem kell, de kezelésre lesz szüksége. Nem tudom, milyen antibiotikumot kapott korábban, de másikat is kell majd szedni.

Ami felmerül még, hogy egy vizelettenyésztést is végezzenek, hogy pontosítsák, milyen antibiotikumra lenne szükség a gyógyuláshoz.

(WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Farkas Ágnes, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.