• Terhesség és epilepszia - Minden, amit tudnia érdemes

    Szerző:
    WEBBeteg

    Míg régebben az epilepsziás nőknek nem tanácsolták a teherbeesést, ez mára szerencsére már megváltozott. A korai, rendszeres magzati ellenőrzéseknek köszönhetően az epilepsziában szenvedő nők több mint 90 százaléka egészséges gyermeknek ad életet.

    Amennyiben Ön epilepsziás és gyermekvállalásra készül, valószínűleg Önben is felmerültek az alábbi kérdések.

    Hirdetések

    Az epilepszia miatt nehezebb a teherbeesés?

     

      A terhesség jelei


    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

    Az epilepsziában szenvedő nők egy részénél menstruációs zavarok és egyéb nőgyógyászati problémák tapasztalhatók, melyek nehezíthetik a fogantatást.

    Erre a problémára ma már megfelelő gyógyszerek és kezelési alternatívák állnak rendelkezésre, ám sajnos egyes epilepsziás rohamokat enyhítő gyógyszerek mellékhatása lehet a termékenység csökkenése.

    Hogyan befolyásolja az epilepszia a terhességet?

    Az epilepsziás nők esetében a következő komplikációknak nagyobb az esélye:

    • súlyos reggeli rosszullétek,
    • anémia,
    • hüvelyi vérzés a terhesség alatt és után,
    • a placenta korai leválása,
    • magas vérnyomás és fehérjevizelés a terhesség 20. hete után (preeclampsia),
    • koraszülés,
    • alacsony születési súly.

    Az epilepszia súlyossága változik-e a terhességgel?

    Minden nő szervezete másként reagál a terhességre, de a legtöbb esetben a rohamok nem erősödnek, sőt előfordulhat, hogy ritkábban jelentkeznek. A betegség rendszeres ellenőrzése továbbra is nagyon fontos, mivel ennek hiányában súlyosbodhat az epilepszia.

    Továbbra is szedhetem a gyógyszerem?

    A terhesség során alkalmazott bármiféle gyógyszer hatással van a magzatra is. Az epilepszia gyógyszerek mellékhatásaként a születési rendellenességeknek a legnagyobb a kockázata. Ennek aránya a rohamoldó gyógyszert szedő anyák esetén 4-8 százalék, míg az egészséges anyától születetteknél 2-3 százalék.

     

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó. A szülés, születés módjai >>

    Gyógyszer hiányában azonban a magzat oxigénkárosodást szenvedhet, illetve nő a vetélés és halvaszületés kockázata. 

    A nem súlyos epilepsziás betegek a teherbeesés előtt fokozatosan leállhatnak a gyógyszerrel, ám a legtöbb esetben a kezelés folytatása javasolt a gyermekvárás ideje alatt is.

    Az Önre és gyermekére leselkedő  lehetséges kockázatok csökkentése érdekében az orvos a lehető legkisebb dózisú olyan gyógyszert fogja felírni, mely hatásos az Ön betegségének kezelésére.

    A terhesség előrehaladtával a szervezet vérmennyisége is növekszik, s előfordulhat, hogy a vesék gyorsabban választják ki a gyógyszert, mint azt kellene. Ilyenkor ajánlott fokozatosan növelni a dózist.

    A terhesség elején jelentkező súlyos hányás is felboríthatja a szervezet egyensúlyát, így előfordulhat, hogy a helyzet normalizálása érdekében ideiglenesen emelni kell a gyógyszeradagot.

    Ne feledje, a nem megfelelően kezelt epilepszia mellékhatásai sokkal súlyosabbak, mint a kezelésére szolgáló gyógyszeré.

    Mit jelent az epilepszia a gyermekem számára?


    A gyógyszerek mellékhatásai mellett számolni kell azzal, hogy az epilepsziás anyák gyermekeinél magasabb a betegség kialakulásának kockázata. Mindemellett számolni kell olyan születési rendellenességekkel, melyek a gyermek megjelenésében nyilvánulnak meg, mint pl. a távol ülő szemek, vagy a kis felsőajak.  Felmerülhet a lassabb értelmi fejlődés kockázata is.

    Hogyan készülhetek fel a terhességre?

     

     A baba fejlődése


    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Még a fogantatás előtt beszéljen a lehetséges kockázatokról és a megfelelő terápiáról neurológusával, hogy időben elkezdődhessenek a szükséges kezelések, gyógyszerezések.

    Mindemellett elengedhetetlen az egészséges életmódra való átállás: táplálkozzon egészségesen, szedjen magzatvédő vitamint, iktassa be napirendjébe a rendszeres mozgást, csökkentse a stresszt, kerülje a dohányzást, az alkohol-és kábítószer fogyasztást és csökkentse a koffeinfogyasztást.

    Több folsavra van szükségem, mint más kismamáknak?

    A folsav segít megelőzni az idegcsőzáródási rendellenességeket, illetve az agy és gerincvelő súlyos károsodását. Mivel egyes epilepszia kezelésére szolgáló gyógyszerek befolyásolhatják a szervezet folsavfelhasználását, elképzelhető, hogy az orvos magasabb dózisú folsav szedését javasolja, melyet jó, ha már három hónappal a fogantatás előtt elkezd szedni.

    Mire számíthatok a terhességi vizsgálatokon?

    A rendszeres terhességi vizsgálat során a testsúlyt és a vérnyomást mindig ellenőrzik, emellett pedig számítson gyakori vérvizsgálatokra is, melyek a megfelelő gyógyszerdózis beállítása szempontjából is fontosak.  Előfordulhat, hogy a terhesség utolsó hónapjaiban az orvos K-vitamin szedését javasolja, mely segít megelőzni a gyermekben a szülés utáni vérzési problémákat.

    Mi történik, ha a terhesség alatt lesz rohamom?

    A rohamok veszélyesek lehetnek, de ennek ellenére nagyon sok anya ad egészséges gyermeknek életet. Hívjon mentőt azonnal, s mindenképpen pontosan számoljon be ezekről az orvosának. 

    Honnan tudhatom, hogy a gyermekem rendben van?

    A terhesség ideje alatt a gyermek egészségét is rendszeresen ellenőrzik. Az ultrahangos vizsgálatok során Ön is pontosan nyomon követheti gyermeke fejlődését. Mindez azért is fontos, mert ha tisztában van a lehetséges kockázatokkal és a gyermek állapotával, könnyebben hozhat döntéseket a terhességével kapcsolatosan, ha az esetleg szükségessé válik.

    Mire számíthatok a szülésnél?

     

     Gyermekvárás, terhesség


    A legtöbb epilepsziás nő komplikációk nélkül hozza világra gyermekét, s ugyanazokat a fájdalomcsillapítási módszereket használhatják, mint egészséges társaik.

    Amennyiben szülés közben lenne rohama, azt intravénás gyógyszerrel állítják meg, ám súlyos esetben a császármetszés mellett döntenek.

    Képes leszek szoptatni a gyermekem?

    A szoptatást általában a gyógyszert szedő epilepsziás kismamáknak is ajánlják, ám ehhez elképzelhető, hogy változtatni kell az addigi gyógyszerezésén.

     

    (WEBBeteg - Cs.K. fordító, lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Felépülés a császármetszésből

    Körülbelül a nők egyharmada szül császármetszéssel, vagyis az örömteli esemény - a gyermek születése - során hasi műtét következik be, mely már önmagában is, de a műtét utáni időszakkal együtt nagy megterhelést jelent az anyai szervezet számára. Ez azt jelenti, hogy a felépülés teljesen más, mint egy hüvelyi szülésnél, ám ha tudja, mire számíthat, és előre tervez, könnyebbé teheti a folyamatot.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Gyermekvállalás epilepsziával élőknél

    Gyermeket vállalni nagy felelősség és mással nem hasonlítható öröm. A terhesség az élet legszebb, és legnehezebb periódusa is lehet. Gyermeket vállalni minden felnőtt ember joga, bár bizonyos speciális betegségformákban azonban nem javasolt. Ha a leendő szülők valamelyike krónikus betegséggel él, pl. epilepsziával élő, akkor különösen fontos nagy figyelmet fordítani a terhességre, és körültekintőnek lenni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA