• A túl sok folsav is felesleges - új kutatás

    Szerző:
    WEBBeteg

    A várandós és a szoptatós kismamáknak különösen nagy mennyiségű folsavra van szükségük, mivel a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincének kifejlődését lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul, s a babának a szoptatás alatt is szükség van e vitaminfajtára.

    A nagy mennyiségű, mesterségesen előállított folsavval ugyanakkor a szervezet nem tud mit kezdeni. Amikor a kismamák túlzott mennyiségben szedik az orvosok által is ajánlott folsavat, bizonyos körülmények között kevesebb jót tesznek babájuknak, mint azt szeretnék.

    Hirdetések

      A terhesség jelei


    A terhességi tünetek tehát körülbelül 4 hetes terhességi kortól észlelhetőek. A terhesség jelei>>

    Szervezetük ugyanis csak egy meghatározott mennyiségig tudja hasznosítani a B-vitaminok csoportjába tartozó vitaminfajtát – olvasható egy friss amerikai tanulmányban.

    A folsavat (másik nevén a B9-vitamint) májunk bontja le a szervezet számára szükséges tempóban, ennek megfelelően a mesterségesen előállított anyag túlzott fogyasztásból semmiféle előny nem származhat – állapította meg a Steven Bailey és June Ayling-vezette pharmakológusokból álló tudóscsapat a Dél-Alabamai Egyetem egyik legutóbbi kutatása során.

     

     A szülés, születés módjai


    A vajúdók fájdalomküszöbe meglehetősen változó.
    A szülés, születés módjai >>

    A napi maximálisan ajánlott 1000 mikrogramm folsav-fogyasztásnál nagyobb mennyiségre semmi szükség nincs – írják a kutatók a PNAS című szaklapban.

    A Német Táplálkozástudományi Társaság ajánlása szerint felnőtteknek napi 400 mikrogramm, terheseknek és szoptatós anyáknak pedig 600 mikrogramm javallott természetes táplálék formájában.

    A túl sok folsavval a szervezet nem tud mit kezdeni

    A baba fejlődése


    9/1 Az első hónap
    9/2 A második hónap
    9/3 A harmadik hónap
    9/4 A negyedik hónap
    9/5 Az ötödik hónap
    9/6 A hatodik hónap
    9/7 A hetedik hónap
    9/8 A nyolcadik hónap
    9/9 A kilencedik hónap

    Azoknak a leendő anyáknak, akik gyermeket szeretnének további 400 mikrogramm ajánlott ezen felül különböző mesterséges készítmények alakjában, s ezzel a mennyiséggel jócskán csökkenthető annak a kockázata, hogy a baba nyílt gerinccel, vagy más idegrendszeri, illetve gerincproblémával szülessen.

    A napi ezer mikrogramm feletti mesterséges eredetű folsavval azonban szervezetünk nem tud mit kezdeni – mondja Bailey és Ayling. A jelenség azzal magyarázható, hogy a májban megtalálható úgynevezett DHFR-enzim képtelen a túlzott mennyiségű mesterséges folsavat a szervezet számára hasznosítható formára alakítani.

    A DHFR tevékenysége elég szűk keretek között mozog, s egyénenként is változik – derítették ki a kutatók, akik mindehhez a máj sejtjeinek anyagcseréjét elemezték.

    Az emberi májsejtek nem tudnak mit kezdeni a felesleges folsavval

     Gyermekvárás, terhesség


    A kísérleti patkányok májával ellentétben az emberi májsejtek a bevitt folsav kevesebb, mint egy ötvened részét hasznosították, ám az egyes emberek esetében a DHFR-tevékenységek esetében is 17%-os szórást tapasztaltak.

    A kutatók mindebből arra a következtetésre jutottak, hogy a mesterséges folsav minden, az ajánlott napi mennyiség fölött lévő adagja teljesen hatás nélkül marad, s a vitamin csak felhalmozódik a szervezetben.

    Ez utóbbit tapasztalták ugyanis abban az esetben, amikor a teszt résztvevői a napi ajánlott mennyiség ötszörösét, azaz 5000 mikrogramm folsavat fogyasztottak, ám a pozitív hatások nem hatványozódtak. Negatívról pedig nem szól a híradás…

    (WEBBeteg - K.J.)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Egy fertőzés is oka lehet a koraszülésnek

    Napjainkban a csecsemőhalálozás fő oka a koraszülés, illetve hogy a babák sokszor nagyon alacsony súllyal születnek. Számos olyan eset van, amikor a koraszülött gyerekek később maradandó károsodással élnek, olykor a látásuk vagy a hallásuk sérül, de sokszor tanulási nehézségek jelentkeznek ezeknél a gyerekeknél. A koraszülések leggyakoribb oka a hüvelyi fertőzöttség, de a baktériumtoxinok által okozott agyi fertőzések évente kb. ezer gyermeknél fogyatékosságot is okoznak. A megfelelő hüvelyflóra fenntartásával a hüvelyfertőzöttség nagy százaléka elkerülhető lehetne, így a koraszülések száma is jelentősen csökkenne.

    Rectus Diastasis - Ártalmasabb, mint hinnénk!

    A szülő nők jelentős részét, kutatások szerint több mint a felét érinti az egyenes hasizmok szétválása (rectus diastasis), amely sajnos nem csupán esztétikai probléma. Az elváltozás kezelése nélkül komoly gerincproblémák, állandósult deréktáji fájdalom, sőt, akár nőgyógyászati betegségek és vizelet visszatartási zavarok is kialakulhatnak.

    Életmódváltás már a fogantatás előtt!

    Az önmegfigyelésen túl törekedni kell az esetleges ártalmas, a magzatot vagy az anyai szervezetet károsító tényezők kiküszöbölésére. Sőt, a leendő apáknak is ki kell venniük a részüket a felkészülésből!

    Nem vagyok feleségnek és anyának való? - Orvos válaszol

    Tényleg nem vagyok jó anya vagy csak túl stresszelem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    A terhesgondozás menete hazánkban

    Az egyik legmaradandóbb élmény a leendő édesanya életében, amikor egy álmos reggelen végre megjelenik a pálcán az a bizonyos második csík. Az esetek döntő többségében ugyanis ez azt jelenti, hogy méhében új életet hordoz, és jó eséllyel kilenc hónap múlva egészséges újszülöttel gyarapszik a család.

    Szülés utáni felépülés

    A várandósság kilenc hónapja alatt a női szervezet grandiózus változásokon megy keresztül, melyek célja az egészséges utód kihordása, biztonságban tartása. Megkoronázván ezt a relatíve hosszú időtartamot érkezik el a szülés folyamata, mely gyakorlatilag emberfeletti erőt, energiát és a biológiai folyamatok tökéletes szinkronját megkövetelve teszi lehetővé, hogy az addig az anyaméh által óvott és nevelt magzat világra jöhessen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA